"Mislim, da bo stvar ponosa. Enostavno se moram boriti in pokazati smučanje, kot ga kažem že celo sezono. Sezona je dolga in zahtevna, daleč od tega, da pričakujem, da bo lahka tekma, ker je teren zelo zahteven in tehničen. Jasno pa je, da znam smučati, dobro sem pripravljena in bo treba to tudi pokazati na tekmi. To tekmo jemljem kot vse druge, želim hitro smučati in se boriti. Pritiska ne čutim, tu sem že osvojila dve kolajni, tako da z njimi nisem obremenjena. Zavedam se, da bo težka tekma, težak 'hang' in bo treba dobro odsmučati. To je najtežja naloga, ki jo vidim na tem smučišču. Vem, da sem lahko dobra, in vse, kar je treba pokazati, je dobro smučanje," je pred zahtevno veleslalomsko preizkušnjo v pogovoru s slovenskimi novinarji v Schladmingu povedala 29-letna Korošica.

Kakšen slab dan ali kakšne napake so normalne

Črnjanka velja za eno najbolje fizično pripravljenih in psihično trdnih tekmovalk v belem cirkusu, vrhunsko formo, s katero se je zavihtela v prepričljivo vodstvo svetovnega pokala, je prenesla tudi na prvenstvo, zato so tudi njeni cilji in cilji njene majhne ekipe vrhunski. Na vsaki tekmi želi posegati po najvišjih mestih.

"Počutim se v redu, sezona je dolga, pričakovati, da bom ves čas vrhunska in da bom vsak dan stoodstotna, verjetno tudi ni mogoče. Kakšen slab dan ali kakšne napake so verjetno normalne, pomembno je, da bom na dan tekme dobro pripravljena in da bom naredila dve dobri vožnji. Ko si vrhunski, so napake malenkostne, to so malenkosti, ki so na koncu sedmo mesto namesto prvo. Dejstvo je, da če si v takšni formi, kot sem jaz, si želiš biti vedno tam spredaj, ker veš, da si lahko, zato vsak spodrsljaj, vsako napako, tudi drugo mesto, obravnavaš kot napako ali delno nezadovoljstvo. To pa ne pomeni, da so rezultati slabi. Nič ni šlo prav na tem smuku. Zgrešila sem pristop že na samem startu. Smuk je disciplina, kjer potrebuješ zelo dobro koncentracijo, ogrevala sem se zelo dolgo časa, nisem ostala 'hladna' kot na superveleslalomu. To je bila ta napaka. Smuk je hitra disciplina, hitro tveganje, jaz pa sem v teh stvareh vedno rajši bolj previdna, kot da tvegam svoje noge."

"Po smuku si nisem vzela niti enega dneva počitka. Takoj sva se z Andreo (Massijem) odpravila v fitnes, kjer sem delala na moči, saj sem imela občutek, da mi ravno slednje najbolj primanjkuje. Pripravljam se na veleslalom, tako da ni bilo pavze. Danes se bom lotila treninga na 'hangu'. Upam, da bo šlo vse po načrtih, saj potrebujem še kakšno vožnjo, da bom povsem sigurna šla na tekmo. Prav je, da imam še en dan treninga pred tekmo."

Če si dober smučar, si v Avstriji legenda

Najraje smuča na zelo zahtevnih, brutalno ledenih progah: "Tam se izkaže, kdo je močan, led vedno pokaže moč, ki jo tekmovalec ima na razpolago. Na ledu moraš biti res vrhunsko pripravljen, mora ti vse 'štimati' in ko to imaš, je stvar bistveno lažja, vsekakor je to moja prednost."

Svetovno prvenstvo v Avstriji je posebno doživetje: "Mislim, da bi se vsi lahko učili od Avstrijcev. Res vrhunsko obdelujejo vse stvari, ki se dogajajo na tem SP, so res predani temu športu, je šport številka ena v državi. Če si dober smučar, si za njih legenda. Ni pomembno, od kod si, pri njih je vse smučanje. Čutim tudi sama veliko spoštovanje od njih, takoj ko si dober smučar, je za njih to, to. Na tak način namreč prikazujejo samo smučanje, zato avstrijski tekmovalci čutijo velik pritisk. Vem, kako je bilo meni v Mariboru, verjetno je njim še težje."

Mazejeva je prepričana, da navijaške množice ne odločajo tekem: "Na progi si vedno sam. Ko sem na progi, skušam odmisliti ljudi, ki so okrog, in se koncentrirati nase. Dejstvo pa je, da ko zmagaš pred množico, ki se veseli za tebe, je to res lep občutek."

Če ne tvegaš, ni rezultatov

Prva veleslalomistka sveta bo na četrtkovi tekmi nastopila z že osvojenim malim kristalnim globusom v posebnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark v tej disciplini: "Tekma bo svet zase. Skozi sezono se je lahko dobro videlo, kdo so dobre veleslalomistke. Mislim, da bodo na veleslalomu dobro smučale Anna Fenninger, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley, mogoče še kakšna druga punca preseneti."

Na tem prvenstvu so jo doslej slabo odnesli branilci naslovov: "Glavne discipline še pridejo. V hitrih disciplinah je pa tako, da veliko tvegaš, vsak hoče pridobiti stotinke na določenih mestih, kar se lahko izkaže tudi za napako, ampak je pač tako, da 'no risk, no fun'; če ne tvegaš, ni rezultatov. Vsi gredo na svoje limite, tudi favoriti pa zgrešijo," je ob tem dejala Mazejeva, ki je na prvenstvu dobila udarec v koleno, a s fizioterapevtko Nežko Poljanšek delata terapije in je s kolenom iz dneva v dan bolje.

Ena od glavnih favoritk je tudi Nemka Maria Höfl Riesch, ki je osvojila zlato kolajno v superkombinaciji: "Maria je dobra smučarka. Dejstvo je, da celo sezono ni naredila tega, kar se od nje pričakuje, in je prišla na SP zgrabit svojo priložnost, kar ji je po svoje za čestitati. Ne vem, gotovo bo do konca sezone ena glavnih favoritk."