Četudi gre na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu za ekipno tekmo, ki na belih strminah nima največje veljave, je vzdušje na tekmi enkratno. Neverjetno je, kakšen šov znajo pripraviti domačini. Trud je bil poplačan, saj so Avstrijci pred 15.000 navijači postali ekipni svetovni prvaki, potem ko so se kot še nekaj reprezentanc v nasprotju s Slovenijo predstavili v najmočnejši postavi z Marcelom Hirscherjem na čelu.

Na zmagoviti poti so Avstrijci v četrtfinalu premagali mlado slovensko reprezentanco, ki je nastopila skoraj v identični postavi, v kakršni je lani osvojila naslov mladinskih svetovnih prvakov (manjkala je le Ula Hafner). Slovenija je v osmini finala premagala Norveško, pot do napredovanja pa je bila bolj stresna, kot so pričakovali. Po izenačenem rezultatu v posameznih dvobojih (2:2) so organizatorji napovedali, da so napredovali Skandinavci. Nekaj minut pozneje pa so svojo odločitev popravili, saj sta najhitrejša smučarja (šteje se seštevek moškega in ženskega časa) dosegla hitrejši čas kot norveška tekmeca. V četrtfinalu je Ana Drev kot prva premagala svojo tekmico, v nadaljevanju pa so Žan Kranjec, Ana Bucik in Mišel Žerak priznali premoč tekmecev. Izkazalo se je, da je Ana Drev edina vzela skalp Avstriji, saj so svetovni prvaki tako v polfinalu proti Nemčiji kot v finalu proti Švedski zmagali s 4:0.

»Po prvem krogu je bila popolna zmeda. Tekmovalci smo sicer takoj vedeli, da smo bili boljši, saj smo natančno poznali pravila. Hitro smo se pritožili in organizatorji so prošnji ugodili,« je negotovost ob prvi zmagi Slovenije opisala debitantka na članskih SP Ana Bucik. Nadaljevala je: »Avstrija je najmočnejša ekipa na svetovnem prvenstvu. Osebno sem v četrtfinalu slabše startala, kar sem želela v nadaljevanju popraviti. Drugega kot popolni napad mi ni preostalo in posledično je prišla napaka. Osebno mi je ekipna tekma zelo všeč. Takšnih tekem bi moralo biti več, saj je zelo pomembno, da se kot ekipa dobro razumemo. Vesela sem, da sem imela možnost tekmovati na svetovnem prvenstvu. Občutek v sijajnem vzdušju v Schladmingu je poseben. Da sem lahko startala pred sobotnim slalomom, je zelo pozitivno. Zdaj vem, da sem dobro pripravljena.«

Poleg Ane Bucik so včeraj prvič na SP nastopili tudi Žan Kranjec, Mišel Žerak in Miha Kürner. Nasploh je v slovenski reprezentanci le Ana Drev že pred Schladmingom tekmovala na članskem SP.

»Debi na članskem svetovnem prvenstvu si bom gotovo za večno zapomnil. Vzdušje je fantastično. Mislim, da sem se tudi izkazal v dvobojih. Proti Hirscherju mi žal ni šlo, saj sem preveč tvegal. A v želji, da bi ga premagal, sem to tudi moral. Nekaj posebnega je bilo tekmovati proti Avstriji in Hirscherju. Nisem čutil nobenega večjega pritiska, saj proti tako dobremu smučarju nisem imel česa izgubiti. Če bi ga premagal, bi bil to zame velik plus,« je svoj debi na največji tekmi v alpskem smučanju opisal Žan Kranjec.