Odkrito, ni kaj. Vendar, kot da Kranjskogorčan ne bi vedel v kakšni dobi živimo. Že od novembra je njegov trener za kondicijsko pripravo odmevno vpleten v norveško dopinško afero svetovalne naveze. Norvežani so konec januarja po obširni antidopinški preiskavi dali jasno vedeti, da je norveški trener Petar Vukičević deloval v nasprotju z vrednotami čistega športa, čeprav že pred leti. In tudi zdaj se distancirajo od njegovega dela in so mu prekinili pogodbeno delo. Hkrati so izprašali vse, ki so kakor koli sodelovali z njim. Podrobno so se zanimali o vseh, ki so sodelovali s svetovalcem »pametnega dopinga« iz Slovenije, čeprav so ga tudi Norvežani pred leti najeli za svetovanja.

Tudi za malo težje primere o isti temi čiščenja športa v svetu ni treba daleč. V kolesarstvu z zelo veliko ceno, tudi z dveletno prepovedjo nastopanja, da o stigmatiziranju ne govorimo, kaznujejo vse, pri katerih kakor koli najdejo povezavo, da so sodelovali z italijanskim zdravnikom in trenerjem Michelem Ferrarijem. Ne oziraje se na pošteno besedo športnikov, da je pomagal le s programom vadbe in ničemer drugim. Tudi trditev, da je najboljši trener na svetu, nima teže, čeprav je morda res. V Španiji vsi letijo daleč stran od zdravnika Fuentesa ter podobnih. Glavni pacienti, a le iz kolesarskih vrst, te dni hodijo na sodišče v Madrid. Po sedmih letih od izbruha afere Puerto. Velik del jih ščiti politika, tudi nogometaše. V Italiji so pribili na križ Maria Cipollinija, nemara največjega sprinterja pretekle dobe, potem ko so šele po dvanajstih letih odkrili, kakšen je bil Fuentesov »svetovalni program«, da je lahko postal svetovni prvak.

In vseh takšnih strokovnjakov, ki vedno niso delovali le v duhu čistega športa (in to zaračunali športnikom), se v svetu izogibajo kot »hudič križa«. Tudi bivša slovenska atletinja Saša Prokofjev je za norveški časopis VG v času izbruha afere Vukičević-Djordjević dala jasno vedeti, kdo je nevaren, kdo je uničil njeno atletsko kariero in kdo jo je s tem zaznamoval za vse življenje.

Tudi previdnost, s kom sodelovati, je del boja proti dopingu. Ponekod.