Med četverico novih knjižnih izdaj leta 2011 ustanovljenega KUD Lema je tudi izbor pesmi z naslovom Rokenrol hrvaškega kantavtorja Louja Profe, ki ga je pripravil pisec, glasbenik in prevajalec Matej Krajnc. »Profa je zelo samosvoj ustvarjalec. Piše zajebantske pesmi z rockovskim občutenjem, pa tudi ljubezensko in duhovno liriko,« je povedal Krajnc, ki je pesmi tudi prevedel. Prvi izbor Profovih pesmi v slovenščino zajema iz knjižic Rege za moslavačke brege in Žena anđeo – moja muza; da so se pesmi tega kantavtorja znašle tudi med platnicami, pa ni nobena novost, saj se tudi sicer glasbena besedila vse bolj udomačujejo v knjižnih izdajah. Za marsikatero od njih je poskrbel prav Krajnc sam, ki je prevajal med drugimi tudi besedila Leonarda Cohena, Toma Waitsa in Bruca Springsteena.

Ko je pravici zadoščeno

Pri KUD Lema so se prav tako že kar nekajkrat posvetili noveli Plašč ruskega pisatelja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Delo je sicer prvi prevedel Severin Šali, vendar je, kot pravi rusistka Sara Špelec, ki je poskrbela za ponovni prevod, v Šalijevem prevodu nekaj pomenskih nedoslednosti. Pred kratkim je tekst prevedla še Urša Zabukovec. Zakaj so se torej odločili znova prevesti to klasično besedilo ruske književnosti? Špelčeva odgovarja, da ima Gogolj mestoma zelo zapleten slog in dolge stavke, za katere ni jasno, kje se začnejo in kje končajo. »Bistvo Gogoljevega sloga je v primerah, komparacijah, hiperbolah. Ne glede na čas, v katerem se Gogolj prevaja, je treba ohranjati rahlo starinskost sloga,« je svoj prevajalski prijem opisala Špelčeva.

»Plašč je večen. V ozadju ima pravljično strukturo s povsem povprečnim junakom in posebnim predmetom v njegovi lasti. Vendar junak ne živi srečno do konca svojih dni, svoje zadoščenje pa doseže v grotesknem delu novele, ko si mora svoj plašč na silo izboriti,« je še dodala.

Singelca v spomin na Beatle

Matej Krajnc je v aktualno bero prispeval še pesniško zbirko Najprej Beatli, ženske in otroci in jo izdal ob 50-letnici izida prvih dveh velikih plošč The Beatles Please, please me in With the Beatles. V podobni maniri se je poklonil tudi Royu Orbisonu ob 70-letnici njegovega rojstva leta 2006.

Tokrat je natisnil knjigo v formatu male plošče, singelce, s katerimi so The Beatles prodrli na lestvice. »Beatli so na teh prvih ploščah ustvarili svojo najbolj iskreno glasbo, vse od mladostnih popevčic do robatih soulovsko-riteminbluesovskih predelav,« je prepričan Krajnc. Tudi podoba z naslovnice predstavlja očiten poklon britanski četverici. Nekaj podobnega Kranjc napoveduje tudi za obeleževanje 60-letnice izida prve plošče Elvisa Presleyja leta 2016.

Da je novi odmerek popularne kulture resnično zaokrožen, je Krajnc spisal še parodično kavbojko Divji zahod, ki ji bo kmalu sledila zgoščenka s songi.