V primeru, ko je vozilo že postavljeno na prostor, predviden za igro, je šport bolj taktično premikanje, ki ne vključuje adrenalinske komponente. Z orodjem poljubne oblike – dovoljeno je vse, od metle do plastičnih lopat in pihalnikov za listje – je treba najprej očistiti snežno odejo z osebnega vozila vsaj toliko, da se skozi vetrobransko steklo lahko zazna prostor v smeri premikanja. Nato sledi premik vozila, ki za seboj zapusti površino, ki je sneg vsled avtomobilske zaščite nad njo ni poljubil, hitro zaviranje (upajoč pri tem, da bo sila vztrajnosti s strehe osebnega vozila počistila ves sneg in ga odložila pred vozilo) in odlaganje škatle/gajbice/kosa pohištva na prostor, ki je navidezno očiščen ostal na robu ceste. Kot rečeno, taktični premik, hitro ukrepanje in manko adrenalina so glavne značilnosti te oblike gajbičanja.

Precej več adrenalina ponuja gajbičanje, ko je izhodiščni položaj s snegom zatrpana površina. Še pred pregledom in pripravo orodja, potrebnega za otvoritveni del igre, postavi vsak izurjeni tekmovalec osebno vozilo v položaj, ki a. omogoča hiter premik vozila na izpraznjeno površino in b. preprečuje vdor nasprotnikove mehanizacije v interesno polje igralca.

Temu sledi čiščenje prostora, besno pogledovanje proti vsakomur, ki bi želel uveljaviti pravico do zasedbe prostora, in premik vozila na očiščeno površino ter seveda bistveno: priprava materiala za odlaganje na površino, ko osebni avtomobil površino zapusti. V veliki prednosti pri tem športu so tisti, ki si lahko privoščijo tako imenovane spoterje: to so prijatelji/sorodniki/zakonci, ki so pripravljeni nekaj ur viseti z oken in deliti glasne grožnje tistim, ki nezavedajoč se pravil igre skušajo odstraniti ovire.

Vsem tistim, ki ne razumejo športnega nastavljanja gajbic/škatel/kosov pohištva na večinoma javno površino in se ne želijo ukloniti gajbičarjem, še posebej ne tistim s politične levice, naj bo v uteho govor predsednika vlade Janeza Janše. Tako je govoril Janša: »A tistim, ki strašijo, je treba odločno povedati: Ne bo vam uspelo! Prenehajte s tem! Demokratične institucije slovenske države, slovenska vojska in policija so dolžne varovati slehernega državljana brez razlike. In to bodo storile.« Zato mirno brcajte gajbice na pločnike in trate, prestavite kartonaste škatle v zabojnike za papir, za kose pohištva pa lastnike mirno prijavite mestni komunali. Naj vam v ušesih odzvanja govor predsednika, ki ga na spletni strani podpira že 533 strankovernikov. Tako je govoril predsednik Janša: »Slovenci smo doslej večkrat dokazali, da le nismo tako naivni. Tudi tokrat se vse bolj zavedamo, da so nas potisnili v čas, ko je treba odločno nastopiti proti levemu fašizmu, proti grožnjam, nasilju in kaosu, ki sta največja sovražnika svobode in pravičnosti.« Ker gajbičanje ni zgolj šport. Ne, je precej več. Je ugrabljanje državnega, ugrabljanje države same.