Zimska nega obraza in telesa se precej razlikuje od poletne in tega se Slovenci dobro zavedamo, tudi v času gospodarske in vsesplošne krize. Še vedno si znamo vzeti čas zase ter poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, meni Simona Hren, ena najbolj priznanih kozmetičnih strokovnjakinj pri nas.

Direktorica kozmetičnega salona Masiki iz Grosuplja, ki letos zaznamuje 35. obletnico svojega delovanja, vsem ljubiteljem zimskih radosti svetuje uporabo kakovostnih zaščitnih krem za čez dan in hranilnih krem ponoči: »Treba je uporabljati vlažilne izdelke, kajti suh in ogrevan zrak v stanovanju kožo zelo izsuši, prav tako je priporočljiva uporaba serumov, ki lahko prodrejo globlje v kožo. Uporaba pudra kot zaščitnega sredstva za kožo je pozimi neizogibna.«

Ob tem Hrenova poudarja, da je danes za lep in negovan videz ter dobro počutje treba narediti veliko več kot včasih, zato je smiselno in pravilno upoštevati napotke kozmetičnih strokovnjakov. Njihova svetovanja v kozmetičnem salonu ob nakupu proizvodov so brezplačna.

»Z zadovoljstvom opažam, da kljub slabši kupni moči stranke še vedno rade sežejo po kakovostnih kozmetičnih izdelkih in upoštevajo že poznane in preverjene nasvete glede nege. Težave se kažejo predvsem v prevelikem številu kozmetičnih salonov in pomanjkanju strokovnih znanj. To ima za posledico manj obiska pri posamezniku in tudi manj zadovoljnih strank. Še vedno pa verjamemo, da stranke znajo presoditi med kakovostjo in ceno,« meni sogovornica.

Dražji izdelki nimajo le bolj zvenečih imen

Pa so kozmetični izdelki višjega cenovnega razreda res vselej zagotovilo za višjo kakovost, so res bolj učinkoviti od cenejših izdelkov? »Vsak izdelek si svojo ceno pridobi zaradi svojih sestavin oziroma učinkovin. Razlika med kozmetičnimi izdelki se kaže že v pridobivanju učinkovin, v transparentnosti tehnoloških postopkov in upoštevanju standardov. Pri poštenem poslovanju in upoštevanju poslovnih standardov lahko cena pove marsikaj, zato mora biti dražja krema tudi izdatnejša in popolnejša,« odgovarja.

Resda čedalje bolj v ospredje prihaja domača oziroma naravna nega kože, a so kozmetične poznavalke vseeno precej skeptične glede doma pripravljenih mask ali pilingov. Njihova priprava je namreč precej zahtevna, uporaba je nepraktična, tovrstni izdelki pogosto povzročajo alergične reakcije, zato je rezultat vprašljiv.

Salone še vedno pogosteje obiskujejo ženske, a zadnje čase Hrenova z veseljem ugotavlja, da se tudi vse več moških odloča za nego in nakup izbrane kozmetike. »To je vsekakor dobra odločitev, saj kozmetičarka najbolj pozna kožo stranke, njene potrebe, želje in navade. Zato je svetovanje vedno na prvem mestu. Stranke si večkrat kupijo več različnih kozmetičnih izdelkov in povedo, da jim nič ne ustreza. Vzrok je lahko nepravilna uporaba ali napačna izbira. Večina strank toži, da ima suho kožo, vendar je nega vsakega posameznika bistveno drugačna – odvisna je od njegove starosti, letnega časa, stanja in občutljivosti kože ter še vrste drugih dejavnikov,« poudarja Hrenova.

Še posebno v zimskem času, dodaja, kožo izdatno nahranijo tudi razne masaže, zato pri sprostitvenih masažah telesa, anticelulitnih masažah, polinezijski, herbal siam, indoceanski in zlati masaži ter masaži s toplo čokolado uporablja le posebne izdelke z naravnimi učinkovinami. Hkrati masaže sprostijo mišice, poskrbijo za hitrejšo regeneracijo in s tem učinkovitejšo vadbo.