Podelitev, 48. po vrsti, je bila v Unionski dvorani ljubljanskega Grand hotela Union. Poleg štirih nagrad, tri za vrhunski mednarodni športni dosežek in eno za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa (Marjan Fabjan), so podelili še 11 plaket. Te so prejeli Iztok Durjava, Jure Kufersin in Mirko Šeruga za življenjsko delo v športu, za pomemben mednarodni dosežek v športu skupaj alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar ter še Filip Flisar, Anja Klinar, Benjamin Savšek in Matevž Lenarčič, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa pa Andreja Razlag, klub Flip Piran ter Uroš Velepec.

Biatloncem nagrado prineslo srebro na svetovnem prvenstvu

Biatlonska mešana štafeta je na svetovnem biatlonskem prvenstvu v nemškem Ruhpoldingu osvojila naslov svetovnih podprvakov v disciplini mešanih štafet na razdalji 2 x 6 km + 2 x 7,5 km, ki velja za eno najatraktivnejših biatlonskih disciplin za gledalce. Slovenskim biatloncem na velikih tekmovanjih še nikoli prej ni uspelo doseči podobnega uspeha. Ciljno črto so sicer prečkali celo kot prvi, a so Norvežanom kasneje, zaradi mehanske okvare tarče, ki se kljub zadetku ni pokrila, odšteli čas enega kazenskega kroga. Tako so na koncu zlato domov odnesli Norvežani. Z uvrstitvijo na zmagovalni oder v družbi tako odličnih reprezentanc, kot sta norveška in nemška, pa so naši biatlonci dokazali, kaj se da doseči, če združijo moči štiri močne športne osebnosti. Za tako izjemen uspeh sta potrebna tudi odličen ekipni duh in dobra koncentracija ter seveda mirne roke na strelišču in hiter tekaški korak v smučini. Da so naši biatlonci v mešani štafeti nastopili tako uspešno, nas še toliko bolj veseli zato, ker je disciplina že uvrščena v program naslednjih zimskih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Sočiju.

Izlakar tudi po koncu kariere ostaja zvest športu

Franjo Izlakar je odličen športnik, ki je v svoji bogati športni karieri nanizal številne mednarodne uspehe. Kot mlad član Športnega društva Invalid Maribor je svoj talent začel razvijati v atletiki in pri petnajstih letih osvojil bronasto medaljo na paraolimpijskih igrah v Arnheimu na Nizozemskem. Tekmoval je v metu diska, kopja in suvanju krogle; v slednji je tudi trikratni svetovni rekorder. Na paraolimpijskih igrah je dosegel skupaj tri zlate, tri srebrne in eno bronasto medaljo. Eno njegovih najuspešnejših tekmovanj so zagotovo paraolimpijske igre v Barceloni, na katerih je s svetovnim rekordom osvojil zlato medaljo v suvanju krogle in s paraolimpijskim rekordom zlato medaljo v metu diska. Poleg tega ima pet zlatih in štiri srebrne medalje s svetovnih ter eno srebrno in štiri bronaste z evropskih prvenstev. V zgodovino se je zapisal kot dobitnik prve zlate medalje za samostojno Slovenijo in kot izjemna športna osebnost, njegov vpliv pa sega tudi preko meja športa invalidov in športa nasploh. Kolegi ga poznajo kot človeka z močno voljo, ki z veseljem nesebično pomaga drugim, zato ne preseneča dejstvo, da tudi po zaključku svoje tekmovalne kariere ostaja zvest športu. V okviru Sveta invalidov Mestne občine Maribor in Športnega društva Invalid Maribor se namreč aktivno posveča integraciji invalidov v šport.

Fabjan zaslužen za večino uspehov naših judoistov

Slovenskega juda, pravzaprav kar slovenskega športa, si ne moremo predstavljati brez Marjana Fabjana, ki se je judu zapisal že leta 1968 ter kot kadet, mladinec in član osvojil vrsto medalj na državnih prvenstvih in bronasto medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu. Po koncu tekmovalne kariere je začel trenirati mlade talente in pred 20 leti ustanovil svoj judo klub Sankaku, ki velja za najuspešnejši klub v tej športni panogi. Pod njegovim mentorstvom so zrasli naši najuspešnejši judoisti, ki so skupaj osvojili preko 200 medalj z največjih tekmovanj. Poleg več kot 150 medalj s tekem svetovnega pokala ter grand prix in grand slam tekmovanj so njegovi varovanci osvojili skupaj 21 medalj na mladinskih ter 24 medalj na članskih evropskih in svetovnih prvenstvih. Med največje uspehe pa gotovo lahko štejemo bronasti olimpijski medalji Urške Žolnir iz Aten in Lucije Polavder iz Pekinga ter nedavni uspeh Urške Žolnir, ki je z zadnjih olimpijskih iger v Londonu prinesla zlato medaljo. S tem je tudi Marjan Fabjan okronal svojo bogato trenersko kariero.

Markovičeva v zadnjih dveh sezonah nima konkurence

Mina Markovič je trenutno najboljša plezalka v tekmovalnem plezanju na svetu, z dosežki v preteklih dveh sezonah pa je spisala prav posebno poglavje slovenskega in svetovnega plezanja. Po osvojitvi svetovnega pokala v kombinaciji dveh disciplin, galvanskega in težavnostnega plezanja, v sezoni 2011 ji je kot prvi tekmovalki v zgodovini v lanski sezoni uspelo ta dosežek ponoviti. V sezoni 2012 je nanizala štiri zmage in pet drugih mest, zmagala pa je tudi v skupnem seštevku težavnostnega plezanja. Kljub vodstvu v skupnem seštevku kombinacije pred zadnjo tekmo sezone v Kranju o zmagi še ni bilo odločeno. Pred domačim občinstvom pa je še enkrat pokazala izjemno formo in zbranost ter odlično sezono kronala z zmago in ubranila naslov skupne zmagovalke v kombinaciji. To dokazuje izjemno fizično in psihično pripravljenost športnice, ki ob zahtevnem tekmovalnem ritmu uspešno končuje tudi študij psihologije.