Lahko gre za mešanico suhih začimb, v tem primeru je začimba v prahu, ali pa so začimbe zmešane v pasto, izdelano iz česna, ingverja, čebule in čilijev. Vsem je skupno, da bazirajo na mešanici orientalske kumine, kardamoma, čilijev, nageljnovih žbic in cimeta. Razmerje med njimi je odvisno od hrane, ki ji je namenjena. Biryani masala je za riž, chana masala za čičeriko, obstajajo pa še mešanice za ribe, piščance, jagnjetino in zelenjavo. Najbolj pogosta med mešanicami pa je garam masala, kar pomeni vročo mešanico. Namenjena je kuhanju karijev. Njena sestava in pekočina je odvisna od regije, iz katere prihaja, vsaka indijska gospodinja, ki kaj da nase, pa si zmeša svojo garam masalo. Začimbna mešanica najbolje razvije okus in aromo, če jo popražimo na maslu, preden v jed dodamo druge sestavine.
Za orientalski okus hrane
Tudi v naših trgovinah je že nekaj časa na voljo nekaj osnovnih začimb za azijsko kuhinjo. Poleg kitajskih je na policah tudi nekaj tajskih, predvsem limonska trava in zeleni kari, ter indijskih začimb. Veliko teh ima v imenu besedo masala. V indijski, pakistanski, nepalski, bangladeški in šrilanški kuhinji to ne pomeni nič drugega kot mešanico začimb.