Prav koordinacija programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana namreč po mnenju ministra doslej ni bila ustrezno rešena. Ker gre za sodelovanje treh strok pri kirurškem zdravljenju otrok s srčnimi napakami, bodo imenovali vodjo programa. "Glede medsebojnega sodelovanja bo treba vložiti napore. Menim pa, da bo to delo moralo potekati znotraj kliničnega centra," je dejal Gantar v izjavi za javnost po srečanju.

Za vodjo oz. koordinatorja programa bo po besedah strokovne direktorice UKC Ljubljana Brigite Drnovšek Olup imenovan nekdo, ki je že zaposlen v UKC. Po njenem mnenju bo treba najti koordinatorja, ki bi bil starejši, ga bodo spoštovali iz vseh treh vpletenih strok in jih bo znal tudi umiriti. V mislih imajo že določeno osebo, a imena še nočejo izdati. Če bo ta oseba pristala na vodenje programa, ga lahko potem zelo hitro imenujejo, je pojasnila Drnovšek Olupova.

Sicer strokovna direktorica poudarja, da je program srčne kirurgije v UKC Ljubljana glede na podatke o uspešnosti zdravljenja primerljiv z drugimi evropskimi centri. Težave so po njenih besedah nastale predvsem zato, ker izraelski kirurg David Mishaly, ki sodeluje pri operacijah, pride v UKC operirati načeloma enkrat mesečno. Ker takrat operirajo več otrok, predstavlja težavo za pooperativno intenzivno terapijo.

Dodala je, da že vrsto let iščejo rešitev, da bi sodelovali s kakšnim centrom v Evropi, ki bi bil bližje in tudi bolj dostopen. Poleg tega želijo, da bi s tem centrom sodelovali tudi v smislu izobraževanje zdravnikov, ne pa samo zdravljenja otrok v tujini. Sedaj se dogovarjajo z bolnišnico v Münchnu.

Sodelovanje bi bilo urejeno tako, da bi večino otrok operirali v UKC Ljubljana ob asistenci in pomoči tujega kirurga, dokler naši kirurgi ne bi bili v celoti izobraženi. Tuji kirurgi bi prihajali v Ljubljano bolj redno, ne samo enkrat mesečno, s čimer bi tudi razbremenili intenzivno terapijo. Ocene, kdaj bodo domači kirurgi opravljali večino operacij sami, so sicer različne. Mishaly naj bi po besedah Drnovšek Olupove ocenil, da bodo domači kirurgi samostojno lahko operirali v roku dveh ali treh let.

Sicer pa strokovna direktorica opozarja, da bodo tiste otroke, ki imajo zelo redke in težke prirojene napake na srcu, v vsakem primeru morali operirati v tujini, saj naši kirurgi ne morejo popolnoma obvladati takšnih operacij, glede na to, da so zelo redke.

Pogodba z Mishalyjem se po besedah Drnovšek Olupove izteče sredi jeseni. Če bodo do takrat uspeli urediti sodelovanje z münchensko bolnišnico, potem z izraelskim zdravnikom več ne bodo sodelovali, je dejala strokovna direktorica UKC.

Gantar izpostavil potrebo po domačih zdravnikih

Minister Gantar je danes izpostavil tudi potrebo po tem, da bodo v UKC tudi v naprej zagotavljali dovolj domačih zdravnikov za sodelovanje v programu otroške srčne kirurgije, "glede na to, da je to področje danes podhranjeno". Opozoril je, da je težko program izvajati "na osnovi enega človeka, saj se to na dolgi rok ne izide".

Problem programa srčne kirurgije otrok na UKC Ljubljana sicer sega v leto 2007, ko je iz kliničnega centra odšel Vladimir Sojak, s čimer so ostali brez srčnega kirurga za otroke. Zato so se z izraelskim zdravnikom Mishalyjem dogovorili, da bo pri nas operiral otroke ter hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge.

Lani je v medije prišla informacija o višini honorarja Mishalyja, poleg tega je sicer svetovno priznani kirurg takrat operiral brez slovenske licence. Pred kratkim je v javnost prišlo tudi poročilo notranje revizije, ki je pokazalo na več sistemskih slabosti v programu.