Kraljeva med pari veljata že za prava veterana, saj skupaj v standardnih in latinskoameriških plesih neprekinjeno tekmujeta že 13 let. Do njunega sodelovanja je pravzaprav prišlo po sili razmer, saj so Špeli težave povzročali predvsem manj resni soplesalci, ki so ples jemali kot hobi, medtem ko so Matejevo partnerico pestile zdravstvene težave. »Sprva sva si dejala, da bova le poskusila, toliko da lahko vsaj trenirava, a sva se hitro ujela. Za povrh nama je bilo še veliko lažje, saj sva se laže usklajevala, o marsičem pogovorila,« pove Špela Kralj, ki pravi, da v plesu bratsko-sestrski pari še zdaleč niso redkost. »Se zgodi in to ni tako redek pojav. V Sloveniji poleg naju nastopa še en tak par, pa tudi v tujini jih je nekaj.«

Kot trdi 24-letnica, se je takšno sodelovanje izkazalo kot velika prednost, saj se pri plesalcih velikokrat splete tudi ljubezenska vez, ki je lahko dvorezen meč. »Zaradi vseh pogledov in dotikov v plesu slej ko prej nastane neka kemija med soplesalcema, ki je na koncu lahko pogubna. Pri nama z Matejem je vedno bila sestrsko-bratska ljubezen. Tako tudi do kakšnih napadov ljubosumja nikoli ni prihajalo, kar se zgodi številnim parom, če se nekdo zaljubi v koga drugega. Midva sva bila tega rešena.«

Kljub številnim uspehom pa sta bila Kraljeva primorana končati njuno uspešno tekmovalno pot. Razlog je predvsem finančne narave, saj so visoki stroški, ki jih s seboj prinese profesionalno ukvarjanje s plesom, predstavljali preveliko breme za družinski proračun. »Finančni pritiski so žal bili tako ogromni, da zadnja štiri leta tudi ob pomoči donatorjev nisva zmogla pokriti vseh stroškov treningov, individualnih ur, tekmovanj,« pojasni mladenka, ki je z bratom zadnjič nastopila na državnem prvenstvu pred dobrimi 14 dnevi, kjer sta se veselila zmage.

Kot razkrije Špela, zdaj sledi naporno iskanje soplesalca, kar v majhni Sloveniji še zdaleč ni lahka naloga. »Trenutno sem se odločila, da se za krajši čas posvetim študiju, opravljala pa bom tudi izpite za sodnico standardnih in latinskoameriških plesov, medtem ko Matej že intenzivno išče soplesalko v Rusiji. Žal je tako, da je Slovenija dejansko premajhna in število tekmovalnih parov ni veliko,« pravi študentka geografije, ki bo, tako kot njen brat, soplesalca bržkone prav tako morala poiskati izven meja.

Čeprav sta se Špela in leto starejši Matej zdaj znašla na pomembni življenjski prelomnici, bosta še naprej ostala tesno povezana, saj sta vse uspehe dosegla tudi zaradi odličnega odnosa, ki sta ga imela, kar pri bratih in sestrah ni ravno pogost pojav »Ne rečem, da se nikoli nisva sprla, je pa res, da nisva nikoli bila na bojni nogi in sva se vedno lahko pogovorila. Številni mislijo, da se bratje in sestre pogosto prepirajo, a ni čisto tako. Se najdejo tudi taki, ki so med seboj zelo povezani,« pogovor zaključi plesalka.