Predsednik zveze je uspeh svojih športnikov doživel v živo, na turnirju na Danskem se je na tribuni prelevil v navijača in tudi tako pomagal igralcem. A po velikem uspehu se tudi Rakovec zaveda, da je uvrstitev v Soči šele prvi korak velikega in zelo zahtevnega projekta, ki bo nenazadnje tudi finančno precej velik zalogaj.

"Ocena na hitro, tudi ko sem govoril s predsednikom olimpijskega komiteja Janezom Kocijančičem, je bila, da bomo potrebovali kakšnega pol milijona evrov. To so tudi pripravljalne tekme, ne le tiste, s katerimi smo igrali doslej, torej Avstrija ali Francija, temveč tudi tiste bolj renomirane ekipe. Vse ekipe v Sočiju v drugih dveh skupinah, kjer nas ni, so zanimivi 'sparing parterji'. Bomo pa kar naenkrat tudi mi bolj zanimivi za njih," je dejal Rakovec in napovedal, da se ne boji zbiranja teh dodatnih sredstev: "To je velika številka, a je tudi izziv. Verjamem, da nam bo uspelo. Dodatni cilji pomenijo dodatne obveze, zato pa je tukaj ekipa, ki organizacijsko skrbi za vse v zvezi."

Že pred kvalifikacijami so na zvezi sodelovali z Olimpijskim komitejem Slovenije, slednji je prispeval 100.000 dolarjev namenskih sredstev Mednarodnega olimpijskega komiteja prav za priprave na danski turnir. Zdaj bo morala biti naveza še trdnejša, česar se zaveda tudi Rakovec: "Predsednik Kocijančič je takoj po tekmi čestital. Mislim, da se tudi oni zavedajo, kaj pomeni ta uspeh za slovenski šport. In seveda si bova oba skupaj prizadevala, da fante čim bolje pripravimo, da dobimo sredstva in da gremo zelo pogumno naprej."

Eden ključnih dejavnikov za uspeh je selektor Kopitar

Kot je pojasnil predsednik HZS, so igralci dobili tudi nagrade za uspeh na Danskem. Te po zneskih niso bile velike, a po Rakovčevem mnenju gre pri tej stvari bolj za zaupanje in za to, da hokejisti vedo, da bodo obljubljeno tudi dobili: "Mislim, da se fantje zavedajo situacije. Nihče ne igra zaradi denarja. Uspeh jim je bistven motiv za naprej, bilo je kar nekaj joka od sreče. Nekaj nagrade seveda bo, ravno toliko, da bodo pokrili stroške. Nekaj smo že izplačali, nekaj še bomo, gre za dva enaka zneska. A ne gre toliko za denar, gre za to, da kar obljubimo, tudi uresničimo."

Eden od ključnih dejavnikov, ki so pripeljali do Sočija, pa je, tako meni Rakovec, selektor Matjaž Kopitar in njegova vizija: "Matjaž si je leta 2010 zastavil zelo visoke cilje in tudi dejal, da se v tej zgodbi ne vidi, če jih ne bomo uresničili. Pomembni sta dve stvari, prvič ti načrti, drugič pa seveda korekten odnos do teh ciljev z njegove strani. Bistvo je, da so zraven ljudje, ki poznajo hokej, ki poznajo slovenske igralce."

Rakovec meni, da je bil prelomen trenutek sedanje generacije, ki je doživela vrhunec z uspehom v Vojensu, lansko svetovno prvenstvo v Stožicah. Izpostavil pa je tudi vzdušje v ekipi in pripadnost slovenskih reprezentantov. "Fantje so zelo skromni in ni bilo treba veliko narediti za vzdušje. Za te uspehe pa potrebujemo nekoga, ki jih pozna, z njimi diha in ve, kako iztisniti iz njih najboljše. Jaz o cilju, olimpijskih igrah, do takrat nisem niti razmišljal, a bolj ko smo se bližali, bolj sem videl, da je uresničljiv. Verjamem pa, da ne bomo rekli zadnje besede niti na svetovnem prvenstvu maja v Stockholmu."