»Tudi ta kolajna je zame nekaj posebnega. Zelo sem si jo želel. Moje otroške sanje se uresničujejo znova in znova. Znova sem potrdil, da se na velikih tekmah dobro znajdem. Lepo je, če se to ponavlja znova in znova,« Jakov Fak, biatlonec iz Mrkopalja pod slovensko zastavo, v soboto sredi Arene Vysočina ni skrival sreče, veselja in ponosa, potem ko mu je že v uvodni posamični tekmi 42. svetovnega prvenstva uspelo nadaljevati izjemni niz uspehov. Bron, ki so ga 25-letnemu mladeniču obesili okoli vratu sredi trga v Novem Mestu, je peta kolajna z velikih tekmovanj v zadnjih petih letih.

Ob bučni podpori predvsem reprezentančne druščine, ki je preglasila publiko s skandiranjem »Kdor ne skače, ni Sloven'c«, je Sloveniji prispeval prvi barvni komplet. Šampiona iz Mrkopalja sta na najkrajši preizkušnji (10 km) premagala le najboljša biatlonca zadnje dobe, Norvežan Emil Hegle Svendsen in Francoz Martin Fourcade. Na pragu zmagovalnega odra je bil tudi na zasledovalni tekmi, a se je potem sprijaznil s šestim mestom.

V soboto je le še enkrat znova pokazal, kako izjemen šampion je. Znova je z zelo inteligentnim pristopom iztisnil največ pravi dan na pravem mestu, kar je njegova največja vrlina. Na strelišču ni zgrešil niti ene tarče. Tudi zato, ker je vedel, da je to glavna in kot se je pokazalo tudi edina pot do kolajne. Čeprav je bil peti najhitrejši v smučini, sta bila oba velezvezdnika svetovnega biatlona za pol minute hitrejša v smučini in tako tudi nadoknadila zgrešeno tarčo in kazenski krog. Kralju zimskega lova Oleju Einarju Bjoerndalnu, ki se je moral sprijazniti s četrtim mestom, to v boju s sekundami že ni več uspelo.

V finišu teka je Džeko, kot Jakova sedaj kličejo v reprezentančnem krogu, iztisnil iz sebe zadnje atome moči, da se je obdržal spredaj. Ko gre za kolajne, Fak vklopi tudi vse rezerve. »Eno mesto (proti Fourcadu op. p.) sem s strelišča do cilja izgubil, vendar to je boj med izjemnimi športniki. Prav vse je treba imeti zloženo, da se sploh lahko borim med njimi. Za uvrstitev med tri je treba imeti še nekaj več. Zelo sem vesel kolajne. Vsak, ki osvoji kolajno na svetovnem prvenstvu, je lahko zelo vesel,« se zaveda vseh okoliščin, novega uspeha, ki ga je pripeljalo med zvezde tudi pred polnimi tribunami z več kot dvajset tisoč navijači.

»Bron ni veliko le zame, kolajna je tudi za ekipo. Želeli smo jo osvojiti že s štafeto v mešani zasedbi, pa ni bilo dano. Hotel sem jo imeti, čeprav ne ravno v sprintu. Da mi je uspelo prav v tej disciplini, me je kar malo presenetilo,« je priznal Fak in razkril še več, »razmere so bile težke, sicer stabilne na strelišču, a po svoje zelo varljive. Z glavo je bilo treba biti stoodstoten na strelišču, a dobro sem se počutil, dobro mi je uspevalo.«

Takoj po sobotni tekmi je bil odločen, da ulovi naslednjo kolajno. Bitke z ramo ob rami, kakršna je zasledovalna tekma, mu še bolj ležijo. »Če enkrat uspe, je treba graditi naprej, da uspe znova in znova. Navsezadnje sem s tem razbremenil celo ekipo in nam vsem bo sedaj lažje,« se je motiviral. S taktiko strelske popolnosti, da zlomi konkurenco, se mu je zalomilo le s 16. tarčo dneva. »Priznam, tvegal sem in streljal malo hitreje, zato se mi je prikradla nenatančnost. Zelo sem si želel prevzeti vodstvo. Sedaj mi je malo žal, saj nisem naredil popolno. No, tudi pritisk v taki situaciji prinese svoje in tako mora biti. Tudi iz tega sem se nekaj novega naučil,« se je sprijaznil Fak in ob tem še enkrat znova poudaril, da je vsaka velika stresna okoliščina tudi izjemna šola.

Tudi ko je v zadnjih kilometrih spoznal, da mu v smučini ne bo uspelo za sedem sekund ujeti Rusa Mališka (4. mesto), bronastega Šipulina, Fourcada, ki so skupaj ujeli tudi Svendsena, a je Viking iztegnil nogo 2,4 centimetra (!) pred Francoza, je racionalno spustil ritem tudi pred Avstrijcem Landertingerjem. »V zadnjem krogu sem izgubil nekaj večjega, ker sem se prej držal v ospredju z višjim tekaškim ritmom in me je zmanjkalo. Oni so bili pač boljši, že naslednjič pa si želim znova meriti z njimi za najvišja mesta,« je sklenil Fak. Lovec na kolajne pač ve, da prvenstva še ni konec. V četrtek bo namreč branil naslov svetovnega prvaka na 20 kilometrov.