Ciljna strmina Planaia vam je vzela vse, kar ste si pred tem prigarali z odličnimi vmesnimi časi. Koliko vam je vzela?

Definitivno kolajno. Izgubil sem vsaj sekundo časa (do bronaste kolajne ga je ločilo 79 stotink, op. p.). Na jutranjem treningu pred tekmo (alpski smučarji so presmučali le spodnji del, op. p.) mi je linija dobro uspela. Res je sicer, da bi lahko izbral drugačno linijo, da bi se lotil strmine še z enim zavojem, a bi ob tem vedel, da nisem smučal na vso moč. Imel sem visoke cilje, želel sem osvojiti kolajno in posledično tvegati na polno. To je bil moj cilj, ki se mi ni izpolnil.

Je bila morda za napako kriva slabša fizična pripravljenost?

Nikakor ne, saj sem odlično fizično pripravljen. Med smučanjem redko čutim bolečine v nogah. Te se pojavijo šele v cilju. A s tem imajo težave vsi alpski smučarji. Nekateri med njimi so komaj hodili, ko so prišli skozi ciljna vrata. Tudi Aksel Lund Svindal.

Ste do ciljne strmine smučali tako, kot ste si zamislili?

Ne. Imel sem nekaj težav, ker je bil na nekaterih mestih teren zelo agresiven, tako da je smučko zelo zagrabilo. Vidljivost na progi je bila namreč zelo slaba. Posledično sem se trikrat znašel v težkem položaju, iz katerega sem se dobro izvlekel. Pomembno je bilo, da sem bil hiter.

Aksel Lund Svindal je v veličastnem slogu osvojil naslov svetovnega prvaka. Kako ste doživeli njegovo zmago?

Lahko mu le čestitam. Vso progo je odpeljal vrhunsko. Do zadnjega vmesnega časa sem mu bil konkurenčen, v spodnjem delu pa je unovčil svoje tehnično znanje in nas pošteno nažgal. Je odlično pripravljen, material ima vrhunski, kar v kombinaciji s takšnim smučanjem, kot ga je pokazal, pomeni odličen rezultat.

Kljub temu da ste z enajstim mestom zelo nezadovoljni, ste prehiteli tri od štirih avstrijskih smučarjev...

To mi nič ne pomeni. Tekmujemo proti vsemu svetu, ne le Avstrijcem. Gotovo bo glavni trener Burkhard Schaffer (pred to sezono je tri leta vodil slovensko reprezentanco za hitre discipline, op. p.) deležen številnih kritik. So pa domačini doživeli velik šok, saj so na obeh hitrih disciplinah ostali brez kolajne. Po drugi strani si vse druge ekipe želimo, da jih prehitimo. Ves čas v ozadju igrajo igrice, ki so na meji dovoljenega. Na startu superveleslaloma je stala hiša, v njej ena soba, v kateri je bila edina televizija, ta soba pa je bila rezervirana le za Avstrijce. Takšne stvari nas vse jezijo.

Se bo težko skoncentrirati za nadaljevanju sezone, potem ko ste v Schladmingu dosegli manj, kot ste si obetali?

Ne. Dirka za svetovno prvenstvo ni zame nič drugačna kot druge, ki štejejo za svetovni pokal. Imam veliko željo za naprej. Po diskvalifikaciji v Kitzbuehlu sem bil še bolj motiviran. Na svetovno prvenstvo sem prišel z velikimi pričakovanji. Na treningih sem dokazal, da sem lahko hiter, da lahko ciljam na najvišja mesta. V Schladmingu sem dokazal, da se dobro znajdem tudi v težkih vremenskih razmerah, kar v preteklosti ni bila moja odlika. Vem, da se dobro smučam ter da moram vztrajati na tej poti. Enkrat se bo že zložilo vse skupaj po mojih željah. V tej sezoni me čakata še nastopa v Garmisch-Partenkirchnu, kjer sem vedno smučal dobro, in Kvitfjellu, kjer mi teren ustreza. Do finala svetovnega pokala v Lenzerheideju bom moral doseči še kakšen dober rezultat, da se bom nanj uvrstil. Tudi s progo v Švici imam neporavnane račune.