Slovenski smučarji skakalci so tudi v Willingenu potrdili sloves trenutno najboljše reprezentance v karavani svetovnega pokala. Po Zakopanah so dosegli drugo zmago zapored na moštveni preizkušnji in tretjo v zgodovini slovenskih smučarskih skokov. Slovenski kvartet je imel v Willingenu tekmo vseskozi pod kontrolo. Potem ko so povedli v drugi predaji, so imeli ob polčasu že 31,4 točke pred Norvežani, v finalu pa so le potrdili prestižno zmago.

»Šampionska predstava. Najboljša predstava Slovenije na ekipnih tekmah, odkar vodim reprezentanco A, saj so fantje pometli s konkurenco. Ker so v dobri formi, jih ni težko voditi skozi tekmo. Čudovit je občutek, ko ti tuji trenerji čestitajo za zmago, predvsem pa iz tedna v teden kažejo več spoštovanja do nas kot izjemno neugodnih tekmecev. Le nadaljevati moramo v takšnem ritmu,« je nastop ocenil selektor slovenske zračne eskadrilje Goran Janus, ki je posebej pohvalil predstavo Petra Prevca.

20-letni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini je bil s skokoma 143 in 142 metrov najboljši posameznik tekme. »Prevc je bil superioren. Oba skoka sta bila njegova najboljša v letošnji zimi, a tudi drugi so dodali pomemben delež. Hvala in Kranjec sta v finalu sicer zamudila odskok na mizi, a to ni vplivalo na razplet. Upam, da se nas konkurenca po sobotni tekmi še bolj boji. Želim si, da bomo nadaljevali serijo uvrščanja na stopničke, saj imamo več adutov. Z ekipno zmago smo postali še večji favoriti za skupno zmago na nemški turneji. Odločno gremo po prestižno lovoriko, fantje to dobro vedo,« je dodal Janus.

Skakalci so se prešerno veselili uspeha na tekmi, ki je ena najbolj prestižnih v sezoni. »Zmage nismo pričakovali, smo je pa zelo veseli. Smo v odlični formi, vseh osem skokov je bilo dobrih, nihče ni naredil napake. Naša moč je v moštvenem duhu, eden za vse, vsi za enega. Gremo iz tekme v tekmo. Uspeh na nemški turneji bo odvisen od tega, kako se bomo spopadli s pritiskom favorita,« je povedal Jurij Tepeš. »Užival sem. Če vodiš od prvega skoka naprej, je vse zelo preprosto in se je lažje podati v zaletno smučino,« je dodal Peter Prevc, ki je znova v takšni formi kot lani ob tem času, ko je moral sezono končati predčasno zaradi poškodbe rame ob padcu v Oberstdorfu. Robert Kranjec je bil presenečen, ker je Slovenija zmagala s takšno lahkoto. Jaka Hvala je menil, da je vsak naredil tisto, kar je bila naloga pred tekmo.

Včerajšnjo preizkušnjo posameznikov so zaradi premočnega vetra odpovedali po uri čakanja. »Odločitev ni bila težka. Skakalcev enostavno nismo mogli spustiti po zaletišču, saj v takšnih vremenskih razmerah ni bilo ustrezne varnosti,« je ob odpovedi dejal direktor tekmovanja pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Walter Hofer. Karavana se danes seli v Klingenthal, kjer bo v sredo nova tekma nemške turneje. Odpadalo tekmo bodo morda nadomestili v petek v Oberstdorfu, kjer se bo s poleti konec tedna končala nemška turneja. »Če bo bodo tekmo iz Willingena nadomestili v Oberstdorfu na letalnici, je to še boljše za nas,« je dodal Janus.