Romunska vlada je namreč sporočila, da preiskuje, če je konjsko meso, ki se je znašlo v govejih izdelkih v Veliki Britaniji in Franciji, dejansko prišlo iz romunskih klavnic. Oblasti pa so zatrdile, da bodo sprožile pravne postopke, če se ugotovijo kršitve zakona.

Na Otoku je predsednica parlamentarnega odbora za hrano in podeželje Anne McIntosh pozvala k začasni prepovedi uvoza mesa iz držav EU. Britanski okoljski minister Owen Patterson pa je za britanski BBC povedal, da gre pri škandalu ali za "izjemno malomarnost ali mednarodno kriminalno zaroto".

Po ministrovih besedah je britanska vlada odločena, da bo našla odgovorne, pri čemer sodeluje z drugimi evropskimi vladami. Dodal pa je, da prepoved uvoza mesa ni rešitev.

Švedsko podjetje za pripravljeno hrano Findus, ki je moralo iz prodaje umakniti svoje "goveje" lazanje, ki vsebujejo tudi do 100 odstotkov konjskega mesa, je sporočilo, da bo na francoskih sodiščih vložilo tožbe, saj da je žrtev prevare.

Tudi dobavitelj tega mesa, južnofrancosko podjetje Spanghero, je zatrdilo, da je žrtev prevare in da namerava tožiti romunskega dobavitelja. Medtem je šest francoskih trgovskih verig - Carrefour, Monoprix, Auchan, Casino, Cora in Picard - danes iz prodaje umaknilo pripravljene jedi, ki sta jih proizvedla Findus in podjetje Comigel.

Tudi v Franciji pa so se pojavila ugibanja, da za škandalom stoji kriminal. Minister za potrošniške zadeve Benoit Hamon je dejal, da so bile motiv za prevaro po vsej verjetnosti finančne koristi, saj naj bi storilcem prinesla do 300.000 evrov zaslužka.

Škandal, ki se je začel v Veliki Britaniji, je razkril verige, po katerih poteka proizvodnja, distribucija in prodaja mesa v EU. Tako na primer švedsko podjetje Findus za dobavo v britanskih supermarketih uporabi storitve francoskega podjetja, ki pa mesne surovine pridobi v Romuniji.