Neverjetno! Slovenski hokejisti so si že po dveh tekmah v kvalifikacijah za olimpijske igre zagotovili vozovnico za Soči! Potem ko je že v četrtek padla Belorusija s 4:2, so risi sinoči pred več kot 5000 gledalci v Vojensu na Danskem z 2:1 porazili še gostitelje. Gre za zgodovinski trenutek, saj slovenski hokejisti pod svojo zastavo še nikdar niso nastopili na olimpijskih igrah. Na zimskem festivalu športa prihodnje leto bosta za Slovenijo igrala tudi dobitnik Stanleyjevega pokala Anže Kopitar in član Detroita Jan Muršak, ki tokrat zaradi obveznosti v NHL nista mogla pripotovati na Dansko.

Slovenija je na dveh tekmah v kvalifikacijah prikazala izjemno zrel hokej. Igralci so potrdili ogromno pripadnost nacionalnemu dresu in s senzacionalnim napredovanjem šokirali hokejsko javnost. Junak včerajšnjega večera je bil z dvema goloma David Rodman, v vratih pa je s 34 obrambami kraljeval Robert Kristan. Tudi nasploh je bila slovenska igra nadvse zanesljiva, plošček je tekoče tekel od palice do palice, Slovenci pa bi tekmo lahko odločili že mnogo pred koncem, a je Dancem upanje vlival vratar Frederik Andersen. Gostitelji kvalifikacijskega turnirja so v izdihljajih napetega obračuna pritisnili na vso moč, deset sekund pred zadnjo sireno se je zatresel tudi okvir Kristanovega gola, a to je bil enostavno slovenski večer!

Ko se je izteklo 60 minut, so si risi evforično skočili v objem in slavili skupaj s peščico rojakov na tribuni. To je bil izjemno čustven trenutek, ko so nekateri zajokali od sreče. Med drugim tudi kapetan Tomaž Razingar, ki so se mu z uvrstitvijo na olimpijske igre tako kot njegovim soigralcem uresničile otroške sanje. Doktorat na slovenski klopi je spisal selektor Matjaž Kopitar, ki je od decembra 2010, ko je nastopil mandat, vrnil red v slačilnico in imenitno pripravil varovance na največji podvig v zgodovini slovenskega hokeja.

Belorusi v šoku

Eno največjih zmag slovenskega reprezentančnega hokeja glede na pomembnost turnirja so risi uprizorili že v četrtek na uvodni tekmi z Belorusijo. Z zgledno borbenostjo, disciplino in mirnostjo v ključnih trenutkih so šokirali cenjenega tekmeca, ki je bil na svetovnem prvenstvu 2011 glavni krivec, da je Slovenija izpadla iz elitnega razreda. Po bolečem porazu v Bratislavi z 1:7 so risi tokrat vrnili udarec in v Vojensu slavili s 4:2. To je bila tudi prva zmaga slovenskih hokejistov nad Belorusijo na uradnih tekmovanjih, saj so do tedaj slavili le dvakrat na pripravljalnih obračunih.

S slovenskega zornega kota je bila to tekma brez večjih napak. Udarna napada sta se imenitno dopolnjevala med seboj in polnila belorusko mrežo, s potezo tekme pa je navdušil kapetan Tomaž Razingar. Pri izidu 2:2 je ob igralcu manj zadrsal v protinapad, bil zrušen tik pred nasprotnikovim golom in izsilil kazenski strel. Najstrožjo kazen je izvedel v velikem slogu, ko je iznenada udaril po ploščku, da beloruski vratar Vitalij Koval ni niti trznil. »Ves čas smo govorili, da je edini cilj na Danskem osvojitev prvega mesta. Tudi ko so se Belorusi vrnili na 2:2, smo ostali mirni. Hokej je igra napak, a če smo tako složni, potem bo individualno napako takoj popravil prvi igralec ob tebi,« je povedal Tomaž Razingar, ki je v četrtek dosegel že 75. zadetek za Slovenijo.

Danes prost dan, jutri z Ukrajino

Danes bo Vojensu za štiri udeležence kvalifikacij za olimpijske igre prost dan. Jutri sledi še zadnji krog, ki pa ne bo odločal o ničemer. Slovenci se bodo z vozovnico za Soči v žepu pomerili še z Ukrajino, s katero sicer nimajo pozitivnega izkupička. Risi so na osmih medsebojnih tekmah zmagali le enkrat, ko je bilo lani v Stožicah na svetovnem prvenstvu 3:2.

Predviden prihod slovenske reprezentance na ljubljansko letališče je v noči na ponedeljek petnajst minut čez drugo uro. Zvesti navijači že obljubljajo množičen prihod na Brnik in veliko slavje ob vrnitvi hokejskih herojev.