S sijajnim smukom, ko je prva zvezdnica svetovnega prvenstva v alpskem smučanju Tina Maze dosegla najboljši čas, in dobrim nastopom v slalomu, ko je dosegla peti rezultat, si je Črnjanka na drugi končni odločitvi tekme leta priborila drugo kolajno. Po torkovem superveleslalomskem zlatu tokrat superkombinacijsko srebrno, potem ko je bila včeraj boljša Nemka Maria Höfl Riesch. Sijajen avstrijski slalomski napad je na postavitvi trenerja Tine Maze Livia Magonija kronala Nicole Hosp, ki je domačinom s tretjim mestom priborila težko pričakovano prvo kolajno na SP. Slovenija je na lestvici osvajalcev kolajn po zaslugi superšampionke s Koroške znova prevzela vodstvo.

»Dve končni odločitvi, dve kolajni. To je noro. Sem res v življenjski formi. Občutek, da sem lahko spredaj v vseh disciplinah, je odličen. Je pa hkrati to velik pritisk. Najtežja stvar te igre je prav borba s pritiskom. Ampak mislim, da mi gre kar dobro,« je dobro uro po osvojeni drugi kolajni, ko se je po podelitvi in številnih intervjujih prebila do mesta, kjer smo predstavniki tiskanih medijev, ponosno in vidno utrujena povedala Tina Maze. Njenega dneva po tem še zdaleč ni bilo konec. Najprej jo je čakala tiskovna konferenca v kongresni dvorani, nato odhod na kontrolo dopinga, takoj zatem na slavnostno podelitev kolajn na osrednji trg v Schladmingu, kjer je imela v večernih urah koncert skupina Nazareth.

Črnjanka je sijajno začela včerajšnji dan. Skupaj z branilko superkombinacijskega naslova svetovne prvakinje Anno Fenninger je postavila najhitrejši čas smuka. Tina Maze je bila odlična predvsem v spodnjem delu, v katerem je v primerjavi z najhitrejšimi tekmicami pridobila skoraj pol sekunde. »Trener Livio Magoni mi je povedal, po kateri liniji naj smučam v spodnjem delu, in to mi je super uspelo,« je pojasnila ključ do uspeha Korošica.

Na slalomu je Maria Höfl Riesch s sijajnim smučanjem uprizorila napad, ki je zadostoval za zaslužen naslov svetovne prvakinje, ki mu ni bila kos niti njena velika slovenska tekmica. »Pred slalomom sem bila precej zadržana. Imela sem veliko željo po tem, da pridem v cilj brez napake. Enostavno imam pred progo na Planaiu preveč rešpekta. Dejstvo je, da sem si želela zmagati. Ko sem prismučala v cilj in na semaforju nisem videla zelene barve (ta kaže prevzem vodstva ali zmago – op. p.), sem podrobneje pogledala svojo uvrstitev. Ko sem videla, da sem druga, sem bila zadovoljna. Vesela sem tega uspeha. Kot sem zadovoljna, da je Marii uspela odlična dirka. Vso sezono se je borila, a se ji delčki niso in niso sestavili. Njeno veselje po zmagi pove vse, kako si je dejansko želela tega uspeha,« je športno čestitala tekmici Tina Maze ter se nekoliko ozrla tudi na specialni slalom, ki bo njena zadnja disciplina svetovnega prvenstva. Dejala je, da bo imela dovolj časa, da bo podrobneje analizirala, na katerih delih bi bila lahko hitrejša. »Vsakokrat, ko kaj ne naredim tako, kot sem si zamislila, sem še bolj motivirana. S tega stališča se ne bojim, da bi mi popustila volja po uspehih, da ne bi napadala na vso moč v vseh disciplinah, ki so še ostale do konca svetovnega prvenstva.«

»Tina je pokazala odličen smukaški nastop. Dvomov pred specialnim smukom nimamo več, kot tudi ne glede izbire materiala. Proga je bila zelo trda. Upamo, da bo takšna tudi na specialnem smuku. Tudi v zgornjem delu, kjer so bile Headove smuči zelo hitre, smo bili s svojim materialom konkurenčni. Spodaj pa je Tina izvedla perfektno linijo in dokazala, da je njena kombinacija tehnike in moči najboljša od vseh v svetovnem pokalu. V slalomu je Tina smučala s prevelikim spoštovanjem do proge. Toda Tina Maze ima za zdaj v svoji zbirki zlato in srebrno kolajno. Ko bom naslednjič dajal imena za svoje pse haskije, bom dal dvema zanesljivo ime Silver (srebro, op. p.) in Gold (zlato, op. p.),« je znova pohvalil uspehe Tine Maze vodja ekipe Andrea Massi, ki ob svojih odgovorih ni kazal evforije. »Verjemite mi, da smo zelo utrujeni. Sami veste, kaj vse smo v minulih dneh storili, da Tina dosega tako izvrstne rezultate. Nismo utrujeni od sedenja v gostilnah, kjer bi pametovali, kako moramo nastopiti. Normalno je tudi, da smo si želeli zmagati,« je v svojem vedno slikovitem slogu odgovoril Massi ter dodal, da je Tino Maze včeraj premagala smučarka, ki je že bila svetovna in olimpijska prvakinja ter je osvojila veliki kristalni globus, ne pa Argentinka Macarena Simari Birkner.

Vanja Brodnik je zasedla 20. mesto in bila predvsem s slalomskim nastopom zelo razočarana. Ilka Štuhec je po superveleslalomskem šestem mestu slabše od pričakovanj nastopila v smuku, v slalomu pa je bila do odstopa hitra, a ji odlične uvrstitve s prve končne odločitve na SP ni uspelo potrditi.