Če daš mladim prosto pot pri kreiranju idej in jih prepričaš, da nobena ideja ni napačna, dosežejo neverjetne razsežnosti. To dokazuje deseterica dijakov podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, ki je v Celovcu osvojila dve prvi mesti – absolutno zmago in nagrado za najbolj kreativno idejo. Startup weekend je sicer globalna neprofitna organizacija, ki je od ustanovitve leta 2007 pripravila že okoli tisoč startup vikendov po vsem svetu in bila zaslužna za ustanovitev več kot 10.000 zagonskih podjetij. »Naši dijaki so bili edini srednješolci med podjetniško elito. In v Celovec smo tudi šli kot podjetniki,« pravi mentor Janez Gorenc.

Čim enostavneje najti najcenejši prevoz

Zmagovalna ekipa Linktrip se je lotila razvijanja aplikacije, ki bi potnikom omogočila kombiniranje različnih načinov transporta od točke A do točke B po najugodnejši ceni. »Če želiš potovati, denimo iz Ljubljane v Sarajevo, moraš v iskanje poceni prevoza vložiti kar precej časa in truda. Prišli smo na idejo, da bi združili avtobusni, železniški, letalski in avtomobilski prevoz v neki skupni iskalnik. Tako bi potnik do Sarajeva potoval del poti z vlakom, drugi del z avtobusom, in bi namesto 300 evrov, kolikor stane letalska vozovnica, porabil okoli 70 evrov. Naredili smo prototip spletne strani, za zdaj smo obdelali le slovensko bazo potniškega prometa, nameravamo pa to razširiti na celo Evropo,« pripoveduje avtorica ideje, dijakinja 3. letnika Nika Bratkovič.

Njihova ideja že prerašča v konkreten produkt. »Zdaj se pogovarjamo o zaščiti naše znamke Linktrip. Še naprej pa bomo pri projektu delali s polno paro. Vzelo nam bo najbrž vsaj dve leti, da bomo podpisali pogodbe s prevozniki, da bomo lahko uporabljali njihove podatke.« Aplikaciji bodo dodali tudi možnost nakupa vozovnic za več prevoznikov hkrati.

Povezali bi prostovoljce, nevladne organizacije in podjetja

Ekipa Doin' good si je nagrado za najbolj kreativno idejo prislužila z razvijanjem koncepta socialnega podjetništva. Zamislila si je spletno stran za ljudi, ki bi radi postali prostovoljci, a se nočejo pridružiti dobrodelnim organizacijam. Za svoje dobro delo sicer ne prejmejo denarnega plačila, a bi bili lahko nagrajeni z nagradami sponzorskih podjetij, denimo s kakšno smučarsko vozovnico ali vstopnico za kino. Idejo so razvili v sodelovanju s podjetniškim inkubatorjem ustvarjalnik.org.

»V interesu podjetij je, da se promovirajo kot družbeno koristna, ki želijo pomagati ljudem v stiski, prostovoljcem pa je v interesu, da za svoje delo tudi dobijo kakšno pozornost. Na ta način bi morda pridobili v prostovoljstvo več ljudi. Tretji segment so nevladne organizacije, ki imajo prosta mesta in potrebujejo prostovoljce. Če bi vse to združili na eni spletni strani, bi bilo za uporabnike veliko lažje,« razlaga dijakinja 4. letnika Katja Kelvišar. Kot pravi, je namen ideje narediti kaj dobrega za ta svet in morda k prostovoljstvu pritegniti čim več ljudi, kar se jim zdi v sedanjem času toliko bolj pomembno.

Do uspeha z izjemno motivacijo

Ko so v prejšnjem šolskem letu začeli izvajati podjetniški krožek in razvijati prve ideje, se te niso premaknile nikamor. »Ugotavljali smo, da nimamo ekonomskih znanj in sposobnosti, da bi kar koli razvijali naprej. Tudi prave motivacije nismo imeli, v primerjavi z ekonomskimi gimnazijami, ki so z nami tekmovale, smo se počutili v podrejenem položaju,« pripoveduje Kelvišarjeva. A to prepričanje ni trajalo dolgo. Profesor Gorenc je na podjetniški krožek pripeljal mladega podjetnika Matija Goljarja, ki je zdaj tudi njihov podjetniški mentor.

Gimnazijsko ekipo je znal izjemno motivirati, tako da so lansko leto blesteli na podjetniškem tekmovanju na Gea Collegeu in na startupu v Ljubljani. Z idejo virtualnega pomerjanja očal so si prislužili drugo mesto in celo zagonski kapital v višini 10.000 evrov. Vendar so denar zavrnili. »Zavedali smo se velike odgovornosti, če bi denar sprejeli. Vedeli smo, da nas letos čaka matura, tak projekt pa bi pomenil že skoraj službo. V času tako resnega šolanja to ni bilo mogoče. Zdaj se dogovarjamo, da bomo prototip prodali, ponudbo že imamo,« pravi Kelvišarjeva.

Upali vsaj na nagrado, osvojili pa zmago

Novomeški mladi kreativci so v Celovcu po tihem upali na kakšno nagrado. V tako hudi konkurenci podjetnikov niso niti pomislili na zmago. Zato je bilo njihovo presenečenje in veselje na koncu toliko večje. Prav nič jih ni motilo, da so v dveh dneh spali zgolj štiri ure. »V Celovec smo prišli zgolj z idejo in vse realizirali v dveh dneh, medtem ko je večina tja prišla že z izdelanimi aplikacijami in ciljem, da razvijejo večji trg. Dejansko smo delali noč in dan. Vse skupaj ti da občutek, da zmoreš,« pravi dijakinja 3. letnika Ivana Lora Kastelic. Kot dodaja Nika Bratkovič, če v Celovcu ne bi dobili nagrade, jih najbrž niti ne bi vleklo naprej. »Tako pa zdaj vemo, da smo na pravi poti in da lahko idejo dejansko uresničimo.« Pri razvijanju idej sta jim pomagala programer in študent matematike Tibor Djurica Potpara in dijak gimnazije Velenje Luka Dimitrovič.

»Dokazali smo, da mladih ne smeš podcenjevati. V podjetništvu imamo vsi enake možnosti. Toda kaj sploh je za uspeh najpomembnejše? V prvi vrsti zagnanost, težko pa je reči, kaj je dobra ideja. Je dobra ideja izvažanje kurjih nogic na Kitajsko, ki prinaša dobiček, ali neka vrhunska računalniška ideja, ki pa jo težko uresničiš?« razglabljajo mladi kreativci.