20.000 udeležencev

Od vseh dosedanjih protestov oziroma t. i. vseslovenskih ljudskih vstaj se je tokrat v prestolnici zbralo največ ljudi, po ocenah policije jih je bilo namreč na Trgu republike okoli 20.000. Med njimi so bili tako študentje kot upokojenci. Prišle so tudi družine z otroki, a policija je na družbenem omrežju twitter zaradi varnosti udeležencem shoda odsvetovala, da so tam z otroki.

T. i. vstaja se je pričela ob 15. uri na Kongresnem trgu, od koder se je dogajanje po dobri uri preselilo na ulice prestolnice. Udeleženci so se sprehodili po Slovenski, Gosposvetski in Bleiweisovi ulici, nato pa so se po Šubičevi odpravili do Trga republike, kjer so vztrajali več ur.

Dopoldan se je na Kongresnem trgu odvil shod za republiko. Več o njem si preberite tukaj.

Oglejte si video, ki ga je na vstaji posnel naš novinar Aljaž Potočnik:

Policija prijela protestnika, ki je skušal preskočiti ograjo

Protest je sicer sprva potekal mirno, a nato je skupina zamaskiranih protestnikov poskušala podreti ograjo, s katero je policija zavarovala poslopje parlamenta. Policija jih je razgnala, pri čemer je uporabila tudi solzivec, so zapisali na twitterju.

Razmere so se zatem umirile, nato pa je manjša skupina znova začela pritiskati na ograjo, policija pa je prijela enega izgrednika, ki je poskušal priti prek ograje.

Shod se sicer zaključuje, udeleženci so se večinoma razšli, na Trgu republike vztraja še nekaj ljudi.

Dopoldne prijeta ena oseba, popoldne pa pet

Po končanem shodu so s PU Ljubljana sporočili, da so na dopoldanskem shodu policisti zaznali 5 kršitev s področij javnega reda in miru in Zakona o javnih zbiranjih. Eno osebo so policisti pridržali (po Zakonu o prekrških).

Po do sedaj zbranih podatkih pa so policisti na popoldanskem shodu obravnavali 7 kršitev s področij javnega reda in miru, Zakona o javnih zbiranjih, Zakona o eksplozivih in Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, so še sporočili s PU Ljubljana. Dodali so, da so pet oseb policisti tudi pridržali.

V zvezi odvrženih balonov z barvo v objekt Banke Slovenije in objekt PU Ljubljana policisti zbirajo obvestila. Balone z barvo so osebe metale tudi v policiste.

S PU Ljubljana so še sporočili, da so v času shoda je skupina oseb večkrat poskušala razklenit varnostno ograjo, kljub večkratnim opozorilom policistov, naj prenehajo z dejanji pa so s tem nadaljevali. Posredovali so policisti, ki so v enem primeru zoper osebe uporabili plinski razpršilec, v enem primeru pa prijeli osebo, ki je aktivno sodelovala v že omenjeni skupini. Po do sedaj razpoložljivih podatkih nihče ni bil poškodovan.

Drugi del Protestivala

Protestni shod na Prešernov dan je dopolnjeval tudi kulturni program. Že od zbora na Kongresnem trgu med zbranimi je odmevala glasba, opaziti pa je bilo tudi kulturnike, ki so se udeležili že četrtkovega Protestivala. Današnja »prešerna« različica je bila odločna, iz množice je bilo med drugim slišati: »Čas je, da dobimo nazaj našo državo!«

Včeraj pa je v Ljubljani potekal prvi del Protestivala.

20. 02 Po informacijah nekaterih medijev je protestnik skušal preplezati ograjo. Policisti so ga uklenili in odpeljali. Mwed prerivanjem naj bi policistka utrpela lažje poškodbe.

20. 00 Policisti so na svojo stran ograde potegnili protestnika. Zaenkrat ni znano, ali je protestnik izzival policiste ali ne. Trenutno leži na tleh. Protestniki na drugi strani ograje kričijo na policiste: Spravili ste se na nedolžnega človeka.

19. 52 Okoli mikrofona in na stopnicah je na Trgu republike zbrranih še okoli 1000 protestnikov.

19. 50 Igra skupina Vox Populi.

19. 45 Zbrani, ki jih je vedno manj, so skušali izglasovati datum naslednje, 4. vseslovenske vstaje. Ni jim uspelo. Tako da zaenkrat datum še ni določen.

19. 40 Med zbranimi na današnjem Protestivalu je bila tudi nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Na vprašanje, zakaj se je pomembno udeležiti protestov in podati svoj glas v povezavi s kulturo, je poudarila nujnost, da se ustavi valeči kamen, ki vodi v osiromašenje kulture. "Ne gre samo za socialno ogroženost, ampak tudi duhovno in to je zelo problematično." Dodala je, da se ji vsako jutro skrči želodec, ko vidi, kako kot zrele hruške padajo nekateri v preteklosti postavljeni projekti v kulturi, pa ne zgolj v njenem mandatu. To pa predvsem zato, ker ve, da je popravljanje le teh v prihodnje težko, terja ogromno časa in energije, hkrati pa se ji poraja vprašanje, če je sploh mogoče.

19. 35 Protestniki počasi zapuščajo Trg republike.

19. 28 Sporočilo kulturnikov iz Beograda: Tudi pri nas in drugod po Balkanu je isto. Razumemo vas. Vaš boj je tudi naš boj. Obstaja samo en nacionalni interes - da se živi svobodno. Potrebno je, da skupaj gradimo novi svet.

19. 24 "Svoboden je človek, ki svobode ne da." 

19. 20 Skupina Otroci oportunizma je zaigrala Prid' nas pogledat, Janez.

19. 14 Trg republike se počasi prazni, a je na njem še vedno ogromno protestnikov.

19. 12 Policija sporoča: Policisti so uporabili plinski razpršilec zoper skupino oseb, ki so skušale dvigniti ograjo in vzpostavili javni red.

19. 10 Vprašanje: Kdo je boljši – Janez Janša ali Tina Maze? Odgovor: Janša, ker ne odstopi.

19. 07 Nekaj deset posameznikov (domnevno so opiti), zavitih v šale in kape, izziva policiste. Izbruhnil je manjši pretep ob ograji.

19. 05 Nekaj protestnikov je premknilo ograjo, policija pa je uprabila solzivec.

19. 00 Zarepal je glasbenik Trkaj.

18. 59 Prerivanje ob ograji se nadaljuje.

18. 58 Policija sporoča: Policisti smo okrepili varovanje in skupino protestnikov ob ograji na protestu pozivajo, da upoštevajo njihova navodila.

18. 52 "Čuvate lopove" - nekaj posameznikov, ki skuša podreti ograjo.Nekateri jo skušajo preplezati.

18. 49 Skupina protestnikov se je približala ograji in skandira "ograja mora pasti", zato so policisti okrepili nadzor, protestnike pa pozvali, naj se umaknejo. Medtem je stran od množice počil tudi prvi t.i. topovski udar.

18. 47 Transparent: Politiki, so vaše riti kaj ljubosumne, glede na to, koliko sranja pride iz vaših ust?

18. 45 Nastopa band Čompe. Slovenija ne potrebuje strank. Lahko se organiziramo na druge načine.

18. 42 Poslanica nekega ameriškega profesorja, ki so jo prebrali: Protesti so nujni. Civilna družba se vzpostavlja po celem svetu. Ozaveščajte in organizirajte se. Boj je zame sreča!

18. 38 Zaslišal se je še en glasen pok. Udeleženci protestov sicer vsak pok petarde, zažiganje ograje in česarkoli drugega pospremijo z glasnimi žvižgi neodobravanja.

18. 32 Igralec Primož Bezjak je prebral pismo očeta štirih otrok, ki je izpostavil problematiko vrtcev.

18. 30 Zagorelo je nekaj bakel: "Parlamenta nočemo, ulice ne damo!"

18. 27 Gori vsaj ena bakla.

18. 26 Policija sporoča: Ponovno poudarjamo, da policijski helikopter danes ni opravljal nalog na protestu v Ljubljani.

18. 25 Izbrisana Slovenka: Kar se je nam zgodilo leta 1992, se zdaj dogaja vam. 

18. 20 Protestniki so simbolno zažgali varnostno ograjo. "Ograja je povsod, pravice nikjer!"

18. 15 "Če ne veste, proti komu smo, poglejte naše transparente. Rezultati politike so katastrofalni. Ustvarili ste armado 150.000 brezposelnih. Želim človeka vredno, dostojno življenje." 

18. 10 Policija sporoča: Udeleženci so na protestu prijeli kršitelja zaradi metanja pirotehničnih izdelkov in ga izročili policistom. Nasilneži ne sodijo na protest.

18. 03 Pred mikrofon je stopil tudi Stanko, upokojeni delavec Tama. "Za razliko od nekaterih z dopoldanskega shoda, meni niso plačali, da sem tukaj." Zaskrbljen je nad prihodnostjo svojih otrok. Spregovoril je tudi o odpuščanju v tovarnu, strahu, pa preživetju in obstoju. "Namesto svobode in blagostanja smo po zaslugi politikov v 20 letih dobili požrešne in nenasitne tajkune. In množico revežev."

18. 00 Poziv: Slovenska vojska, prosim, ne nam podarjati solzivca.

17. 57 Na govorniški oder se je povzpel tudi aktivist Franc Trček, ki so ga pred dnevi pridržali zaradi mirnega protesta na Mestni občini Maribor.  "Rabimo obramboslovca za financ ministra, da ščiti interese kapitala."

17. 55 Med množico je bilo opaziti tudi ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija, ki je  za STA dejal, da sicer ni med protestniki, da pa opazuje dogajanje. Udeležil se je tudi že dopoldanskega shoda Zbora za republiko. "Trudimo se biti objektivni in uravnoteženi," je poudaril Mussomeli.

17. 53  "Vrana vrani še nikoli ni izkljuvala oči, gotovi ste vsi."

17. 52 Protestniki se sprašujejo - kdo pri zdravi pameti bo volil take kandidate ... trezen?

17. 51 Nastop kantavtorja Iztoka Mlakarja. Množica vzklika: Mlakarja za predsednika!

17. 50 Predstavnica invalidov: Danes smo tukaj zaradi pomanjkanja srčne kulture. 17 let že bijemo bitko za poseben zakon, pa še vedno naletimo na ignoranco. Upamo, da bo imela nova vlada več posluha.

17. 48 Na Trgu republike se je zaslišal prvi pok petarde. Množica je začela žvižgati. Na provokacije se ne misli odzivati.Samo brez nasilja lahko dosežemo to, kar hočemo.

17. 47 Andrej Rozman Roza: Krivi so tisti v parlamentu, ki dovolijo, da Janševi sloni še vedno letijo. Ta vlada mora čim prej izginiti.

17. 45 Govorci so se poleg Janeza zahvalili tudi Zoranu, ki mu sporočajo, da niso pozabili nanj. "Ko se boš odmrznil, pokliči Jurčka, da ti bo vrnil denar, potreboval ga boš."

17. 43 Protestniki se zahvaljujejo tudi Vinku. "Hvala, da si nam prinesel adrenalin in hvala za položnice."

17. 40 Protestniki se zahvaljujejo Janezu, saj zaradi njega zima ni tako turobna. Sporočajo mu še, da ne bodo jokali, ko bo šel. A odšel bo zagotovo.

17. 37 Policija sporoča: Na protestih je okoli 20 tisoč mirnih udeležencev. Zaprta je Šubičeva ulica, na ostalih je promet sproščen.

17. 35 Transparent: "Slep je, kdor se z delom ukvarja, poslanec moj mu osle kaže, pošten'mu vedno sreča laže. On živi, umrje brez dinarja." (Glosa 2013)

17. 33 Transparent: "Vremena bodo Kranjcam se zjasnile, ko z oblasti izginejo gnilobe gnile."

17. 32 Po nekaterih ugibanjih se je na Trgu republike zbralo okoli 30 tisoč ljudi, pa še prihajajo.

17. 30 Moderator je začel s programom, tretja vseslovenska vstaja se je tudi uradno začela.

17. 25 Transparent: "Tina ve, kaj dela. Politiki pač ne. Spiz**te ven!"

17. 22 Vzkliki na Trgu republike: Če si jezen, vzklikni Janša dol! Janša dol! Če si jezen, glasno vzklikni Gotof je!Če si jezen, glasno butni z nogo v tla!

17. 20 Pavel Gantar sprašuje policijo: Ali uporabljate helikopter za nadzor mirnega zborovanja na TR zato, da bi motili govorce in nastopajoče?

17. 15 Trg Republike bo kmalu začel pokati po šivih. Najmanj 15.000 ljudi.

17. 10 Pred parlamentom je kakšnih 25 pripadnikov posebne policijske enote.

17. 05 Središče Ljubljane je ohromljeno. Vstajniki sporočajo, da ne diskriminirajo nikogar in da so vsi gotovi.

17. 00 Policija zaradi varnosti udeležencem shoda na Trgu republike odsvetuje, da so na protestih z otroki.

16. 58 Trg republike je dokaj poln. Veliko protestnikov je bilo na njem še preden je prišla povorka.

16. 55 V spremljajočem programu nastopajo različne glasbeni izvajalci. Slišati je od Zdravljice do partizanskih pesmi.

16. 54 "Smo na Šubičevi. Ne levo. Ne desno. Tukaj smo."

16. 48 Transparent: "Ne me janšat!"

16. 45 Zaradi vseslovenske vstaje in pohoda protestnikov sta zaprti tudi Gosposvetska in Bleiweisova cesta. 

16. 40 Gneče na ljubljanskih ulicah tokrat ne povzročajo avtomobili, ampak zagreti protestniki, ki sporočajo, da ne bodo plačevali tuje krize. Počasi se pomikajo proti DZ.

16. 35 Nastopila je skupina Carina, sledijo Čompe. Na vogalu s Tivolsko cesto prepeva moški pevski zbor.

16. 32 Protestniki so blokirali Slovensko ulico, središče Ljubljane je zaprto. Veliko ljudi je tudi že pred DZ – po podatkih nekaterih več tisoč.

16. 30 Kolona protestnikov, ki jih je po podatkih policije 10 tisoč, je zavila proti hotelu Lev.

16. 25 Zdaj se protestniki množično pridružujejo koloni, ki je krenila po ulicah Ljubljane, in ki naj bi pot končala Trgu republike. Najprej so se ustavili pred Banko Slovenije, na vhod katere so nalepili letak z napisom "Naša last", protestniki pa z vzklikanjem sporočajo "ne bomo plačali vaše krize" in "lopovi".

16. 22  Na čelu kolone protestnikov, ki je najprej krenila po Slovenski, je tovornjak oz. t.i. premični oder, na katerem kot prvi že nastopa kantavtor Jani Kovačič.

16. 20 Policisti so sporočili: Policisti zaprli Slovensko cesto za več kot 10.000 udeležencev, ki začenjajo pohod. Poteka mirno.

16. 15 Ulice v središču Ljubljane so polne protestnikov. Med njimi so tudi poskočni zombiji.

16. 11 Ljudje prepevajo "Kdo nas je prodal". Slovenska cesta je zaprta. Sprevod protestnikov spremlja pihalni orkester.

16. 10 Začel se je sprevod od Kongresnega trga proti po Slovenski, nato na Tivolsko in od tam nazaj proti Šubičevi.

16. 05 Transparent: Končal sem 6. razredov osnovne šole. Diplomo sem kupil, magisterij ponaredil. Izpolnjujem vse pogoje za poslanca SDS. Sem zvseti član SDS. Me lahko postaviš v kak nadzorni svet ali za direktorja?! Hvala za službo, moj ljubljeni Janša!

16. 00 Med protestniki so opazili tudi Draga Kosa.

15. 57 Transparent "Veterani 91": Za tako državo se nismo borili. Skupaj v vojni – skupaj v miru!

15. 52 Ob 16. uri se bo na kombiju med protestnike pripeljal Jani Kovačič s skupino.

15. 50 "Vsako jutro, ko se zbudim, grem pogledat na internet, če je kakšen fašist gor. Potem izvem, da so demokratična večina."

15. 49 Transparent: "Nismo levi, nismo desni. Smo pa ljudstvo, ki ima vas dosti! Odstopite stran, pojdite in pustite nam živeti. Mi kot ljudstvo poskrbimo, da v deželi tej bo spet za živet."

15. 48 Nad Kongresnim trgom kroži policijski helikopter.

15. 47 Skupina starejših Primorcev v odziv na Janšev dopoldanski govor: "Levi fašisti … to je sporočil pravi fašist!"

15. 44 Transparent, ki je videti kot odziv na Janšev dopoldanski govor: "Nismo levi! Nismo desni! Smo proti totalitarnem sistemu, ki ga nastavlja skorumpirana oblast."

15. 42 Dogajanje spremljajo policisti, ki so tudi zavarovali poslopje parlamenta. Šubičeva ulica je zaprta, zaščitno ograjo pa so postavili na polovici Trga republike. Tam se je sicer že zbralo nekaj ljudi, ki protestirajo proti "pokvarjenim bankirjem".

15. 40 Transparent: Deklica z iztegnjenim sredincem. Zraven piše: Hvala, Janša! Zagonil si denar za mojo malico, moje dodatke, dediščino, bodočo plačo in penzijo. Preklet kreten.

15. 37 Transparent v obliki zavojčka za cigarete Boss (je gotof): Prekomerno uživanje Janeza Janše škoduje prihodnosti vaših otrok in razvoju Slovenije.

15. 36 "Janša, go home!"

15. 35 Na Kongresni trg je prišlo kakšnih sto protestnikov s transparenti, ki glasno vzklikajo: Lopovi, lopovi!

15. 28 Množica na Kongresnem trgu mirno posluša protestne skladbe. Slišijo se piščalke. Politični karikaturist bo po predlogu ljudi risal risbe in transparente.

15. 25 Transparent: Kurenti, prosim preženite poleg zime še naše pokvarjene politike. 

15. 20 Transparent: V parlamentu sedijo paraziti s ponarejenimi diplomami, medtem ko večina mladih diplomantov lahko le sanja o redni službi.

15. 18 Slika Janeza Janše za rešetkami. Piše: 1988 - 2013; 25 let po krivem na svobodi.

15. 13 Protestniki dajejo s transparenti vedeti, kaj zahtevajo - "Hočemo socialno pravično državo. Zahtevamo takojšnji odstop Janše."

15. 10 Na Kongresnem trgu je zaenkrat med 1000 in 2000 ljudi.

15. 05 Transparent: Skorumpiranci ponarejevalci povzpetniki. ODSTOPITE

15. 02 Tako imenovana prva vseslovenska ljudska vstaja je potekala 21. decembra lani, protesti pa so minili večinoma mirno in brez izgredov. V prestolnici se je takrat zbralo nekaj tisoč ljudi, po oceni policije okoli 5000, v Mariboru okoli tisoč, drugod po Sloveniji pa večinoma po nekaj deset.

15. 00 Policija je stopnjo tveganja na petkovih shodih ocenila kot srednjo, koliko policistov pa bo varovalo shod, niso razkrili.

14. 55 Danes naj bi nastopili Jani Kovačič, Kar češ brass band, Iztok Mlakar, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof, Chris Eckman, Hamo & Tribute 2 love, Kombinatke, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band.

14. 50 Na Kongresnem trgu se začenja že drugi današnji shod. Po shodu Zbora za republiko je sedaj na vrsti t.i. tretja vseslovenska ljudska vstaja, uperjena proti političnim elitam. Udeleženci na prizorišče še prihajajo, doslej se jih je zbralo nekaj sto. Dogajanje spremljajo policisti.