Andreja Mali, Teja Gregorin in Klemen Bauer so solidno opravili svojo nalogo. V zadnji menjavi je najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak pripeljal Slovenijo v ospredje, celo v boj za stopničke, a je na zadnjem streljanju potreboval tudi napake tekmecev. Toda potem, ko je Čeh Ondrej Moravec zadnje streljanje opravil brezhibno, pa je bilo jasno, da Slovenija na zmagovalni oder ne more.

Slovenska pričakovanja pred tekmo so bila po lanskem srebru v Ruhpoldingu velika, tekma pa je pokazala, da sta dva tekmovalca za vrhunski uspeh premalo in Slovenija bi do medalje lahko prišla le po napakah tekmecev. Nekateri, kot denimo Rusi in Nemci, so si privoščili kazenski krog, večina favoritov pa je zdržala pritisk in Slovenija se je morala zadovoljiti s petim mestom.

"Dokler si med prvimi reprezentancami, je to odlično. Veselimo se novih tekem, rezultati pa povedo, koliko je kdo pripravljen kot posameznik in koliko ekipa. Govoriti kaj je kdo naredil, kje je kdo naredil napako, nima smisla. Veselimo se našega dosežka, da smo zraven. Veselimo se tekem, ki so pred nami in upamo, da bomo na vseh tekmah lahko posegali po najvišjih mestih," je slovenske nastope strnil Jakov Fak.

Potek tekme:


1. tekmovalka:


Andreja Mali je dobro začela in do prvega streljanja držala stik z vodilnimi. S streljanjem v leže je opravila zelo dobro, saj je zadela vseh pet tarč. Strelišče je zapustila kot 10., za vodilno tekmovalko pa je zaostajala 10 sekund.


Pred drugim streljanjem je Malijeva padla na 13. mesto, njen zaostanek pa se je povečal na 22 sekund. V stoje je nato zgrešila en strel, strelišče pa zapustila na 12. mestu z zaostankom 45 sekund.


Malijeva je do cilja nabrala še kar nekaj sekund zaostanka - ob predaji Teji Gregorin je zaostajala že minuto in 10 sekund (13. mesto).


2. tekmovalka:


Tejo Gregorin je čakalo kar precej dela, da bi ped predajo moškemu delu štafete zaostanek čim bolj zmanjšala. A zahtevne naloge se je lotila odlično, saj je na prvem streljanju zadela vseh pet strelov. Njen zaostanek za vodilno norveško štafeto se sicer ni zmanjšal, a se je precej približala številnim tekmovalkam pred seboj.


Ko je Gregorinova zadela vseh pet strelov tudi v leže, se je Slovenija vrnila v boj za visoka mesta. S strelišča je odšla na 11. mestu z zaostankom 56 sekund.


Gregorinova je Klemna Bauerja v boj poslala z 12 mesta z zaostankom 53 sekund.


3. tekmovalec:


Klemen Bauer je že v prvem krogu pokazal dobro tekaško formo in že znižal zaostanek za več kot 10 sekund, pri streljanju v leže pa je žal zgrešil dvakrat. Kljub temu je hitro opravil z dvema popravama in strelišče zapustil na 9. mestu, njegov zaostanek za vodilno francosko štafeto pa je znašal 46 sekund.


Bauer je nadaljeval z dobrim tekom in pred drugim streljanjem je za vodilnimi štafetami zaostajal le še 30 sekund.


Na streljanju v stoje je Bauer najprej zgrešil en strel, nato pa je bil neuspešen tudi pri prvem popravnem strelu. Po dveh zgrešenih strelih se je njegov zaostanek na strelišču povečal na 54 sekund.


Bauer se je za slabše streljanje odkupil z odličnim tekom, saj je bil tudi v zadnjem delu svojega nastopa med najhitrejšimi na progi in je Jakovu Faku predal na 6. mestu, zaostanek Slovencev pa je takrat znašal minuto in 2 sekundi. Za tretjo Francijo je zaostanek znašal 31 sekund.


4. tekmovalec:


Jakov Fak je svoj nastop začel preudarno in do prvega streljanja zaostanka ni znižal. A po odličnem streljanju in petih zadetih strelih se je znašel v boju za visoka mesta. Njegov zaostanek za odlično norveško je ostal nekaj sekund nad minuto, a Fak je imel tekmovalce pred seboj v vidnem polju, za tretjim Čehom pa je zaostajal le še 24 sekund.


Na zadnje streljanje je Fak prišel skupaj z Rusom. Ob hitrem streljanju je žal zgrešil zadnji strel, ga hitro popravil, in strelišče zapustil na petem mestu. Zaostanek za mesti, ki prinašajo medalje, je bil prevelik, da bi ga s tekom uspel nadoknaditi, bil pa je v igri za četrto mesto. Za Italijanom je po streljanju zaostajal 11 sekund.


V zadnjem krogu se ni nič spremenilo, saj je vseh prvih šest tekmovalcev ostalo na mestih, ki so jih zasedali že po zadnjem streljanju. Zmage so se veselili Norvežani, ki so za 20 sekund ugnali Francoze, tretje mesto pa je na veselje številnih gledalcev pripadlo domači češki štafeti. Četrti so bili Italijani, Slovenci pa so v cilj prišli 9 sekund za njimi na petem mestu.