"Naše vstopnice so približno eno tretjino cenejše od tistih na zadnjih igrah v kanadskem Vancouvru," je na srečanju z novinarji povedal Černišenko. Slednji pravi, da so pripravili tudi paket vstopnic po izredno privlačnih cenah, da bi v Soči prišlo čim več obiskovalcev. Najcenejše bodo na voljo že za 12 evrov, najdražje pa za odprtje iger, in sicer 1250 evrov.

"Želimo si, da v Soči pride čim več gledalcev, zato bo kar 42 odstotkov vstopnic cenejših od 200 dolarjev," še pravi vodja organizacije, ki računa, da se bo v proračun prireditve s prodajo vstopnic nabralo 185 milijonov evrov. "S tem bi presegli številke z zadnjih iger v Kanadi."

Izredno strog bo tokrat nadzor nad vstopnicami. Preprodajalcem vstopnic grozijo visoke kazni do 25.000 evrov. Vstopnice je že moč kupiti na uradni strani prirediteljev, a zaenkrat le prebivalci Rusije in tisti, ki v Rusiji bivajo začasno.

V Sočiju zamude in precej vprašanj

Leto dni pred olimpijskimi igrami v Sočiju nihče ne dvomi v odlično izvedbo iger. Prav v teh dneh potekajo številne slovesnosti v letovišču ob Črnem morju in v Moskvi, a tudi sami Rusi priznavajo, da so stroški iger prerasli pričakovanja, tudi zamude pri delih so velike.

Zadeve so tako ostre, da se je za inšpekcijo odločil sam ruski predsednik Vladimir Putin in odstavil podpredsednika ruskega olimpijskega komiteja Ahmeda Bilalova, ki je bil za gradnjo olimpijskega kompleksa. "Ljudje, ki ne izpolnjujejo svojih nalog, ne morejo voditi našega olimpijskega komiteja. Zamuda je največji, a ne edini razlog, da se je Putin tako odločil. Drugi so stroški izgradnje kompleksa, ki bo stal 200 milijonov evrov, kar je osemkrat več, kot je bilo načrtovano," je pojasnil namestnik predsednika Dimitrij Kozak in dodal, da so Bilalova odpustili tudi kot direktorja za razvoj turizma v severnem Kavkazu.

Časnik Moskovski komzomolec piše, da bo 365 dni, kolikor jih manjka do iger, zelo dolgih. Prizorišča, na katerih Rusi samozavestno napovedujejo 15 zlatih medalj, si je zaradi zamud in naraščajočih stroškov ogledal sam predsednik Putin.

Nobena skrivnost ni, da so predvideni stroški za igra narasli na več kot 37 milijard evrov, večkratnik prvotnega zneska. Odgovorni se sklicujejo na dejstvo, da so se odločili za popolno prenovitev infrastrukture, a tudi Putinu, ki je bil med glavnimi akterji, da je Soči igre dobil, je očitno prekipelo. Kaj lahko, da številne govorice o korupciji in osebnem okoriščanju pri gradnji olimpijskih tekmovališč, ki so vse pogostejše, držijo. Za primerjavo, prejšnje igre v Vancouvru so stale 1,4 milijarde evrov, igre leta 2006 v Torinu pa 3,4 milijarde evrov.

A gradbena dela niso edina skrb prirediteljev. Črnomorsko mesto s 400.000 prebivalci je na olimpijskih generalkah jasno pokazalo, da nima tradicije ogleda zimskošportnih prireditev. Na svetovnem pokalu nordijskih kombinatorcev se je pojavila le peščica gledalcev. Drugače je v športih, kjer gre ruskim tekmovalcem dobro, uspehov v letošnji zimi res ne manjka, a prihodnje leto bodo to že uspehi na lanskem snegu.