Previdnost v napovedih izvira predvsem iz dejstva, da bodo Romunke v Ljubljano prišle dodatno motivirane in da so poimensko ena najboljših ekip v Evropi z zelo močno zunanjo linijo. Rokometašice, kot so Aurelia Bradeanu, Katarina Bulatović, Alexandrina Cabral Barbosa, Marija Jovanović, Oana Manea, Marie Allison Pineau, Cristina Neagu (ki je poškodovana in v Ljubljani ne bo igrala) in druge, ljubitelji ženskega rokometa dobro poznajo.

A po drugi strani iz Romunije prihajajo tudi informacije, da se tujke in domače igralke med seboj ne razumejo najbolje, kar ruši ozračje v ekipi. Glede na za ženski rokomet izjemno visoke vložke, ki so jih namenili v Valcei, pa na notranje spore v nedeljo ne gre preveč računati. Kot pa pravi trener Krima Tone Tiselj, do kakšnih velikih presenečenj v igri ne more priti.

Romunke lahko ustavi kakovostna in agresivna obramba

"V tej dobi so vse tekme na voljo na spletu in si jih lahko vsak ogleda. Dejstvo pa je, da je Valcea proti Ferencvarosu odigrala najslabšo tekmo v sezoni. Po podatkih, ki jih imam, so se Madžarke pripravljale na čim nižji poraz, nato pa so pač vzele, kar so jim domače ponudile. Valcea je pokazala moč in kakovost v desetih minutah, ko je praktično izničila zaostanek sedmih zadetkov. Takrat je spremenila obrambo, igrala agresivno, imela protinapade," je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma povedal Tiselj.

Ta je razkril tudi recept, kako priti do uspeha proti ekipi, s katero se je Krim v ligi prvakinj doslej srečal šestkrat (štirikrat je slavila Valcea, dvakrat Ljubljančanke): "Kar prinaša izid proti njim, je kakovostna, agresivna obramba. Poskušati je treba ustaviti njihovo zunanjo linijo, ki je ena najmočnejših v zgodovini ženskega rokometa, in igro na krožno napadalko. V napadu pa moramo biti disciplinirani, doseči čim več lahkih golov in igrati na postavljeno obrambo pametno, da tekmec ne pride do protinapadov."

Tudi Nadal, Guardiola in Mazejeva ne govorijo o zmagah

Krimov strateg vseeno noče govoriti o zmagi. Za to ima kljub vse bolje pripravljenim krimovkam svoje razloge. "V zadnjem obdobju berem knjigo španskega tenisača Rafaela Nadala, danes sem kupil še knjigo o trenerju Pepu Guardioli, poslušal sem Tino Maze in Matejo Svet, ko sta govorili o zmagovalni miselnosti. Nihče od teh ne govori o zmagah. Vsak govori le o koncentraciji in o tem, da je treba samo najbolje opraviti svoje delo. To pač govorijo veliki šampioni in tako o dveh točkah ter zmagi ne bom govoril. Vem pa, da je naša ekipa dovolj kakovostna. Dekleta morajo biti samo dovolj osredotočena, izpolniti taktični načrt in če to naredijo, verjamem, da bo to dovolj, da se bomo veselili," je zaključil Tiselj.

Tekmo v Stožicah, v kateri bo tudi nekaj pustnega vzdušja s krofi in barvami, bosta sodila Nemca Lars Geipel in Marcus Helbig.

Celjani odhajajo v Madrid brez bele zastave

Rokometaše Celja Pivovarne Laško v nedeljo, 10. februarja, ob 18. uri čaka prva evropska tekma po reprezentančnem premoru. V 8. krogu lige prvakov bodo gostovali pri španskem Atletico Madridu. Celjani, ki imajo nekaj težav s poškodbami, se pred potjo v špansko prestolnico ne predajajo.

"Vzdušje je dobro, imamo nekaj težav s poškodbami, predvsem na desnem krilu. Mlakar sigurno ne bo odšel v Madrid, Zelenović si je na včerajšnji tekmi proti Ribnici malce poškodoval roko, vendar verjetno bo potoval. Potem pa še tiste stalne poškodbe, Perič, Žuran, Potočnik ... Ampak zdaj 'jamrat' ne moremo, gremo v Madrid, tudi oni imajo svoje težave. Sigurno se ne gremo tja predat, doma smo pokazali, predvsem v prvem polčasu, da lahko z njimi igramo. Mogoče nam je doma manjkal kakšen strel z razdalje, mislim, da je tudi Borut Mačkovšek v boljši formi, kot je bil takrat. Če se nam 'poklopi' par stvari, se lahko nadejamo ugodnega rezultata," je pred nedeljsko tekmo optimističen Gašper Marguč.

Istega mnenja je tudi izkušeni Luka Žvižej, eden od nosilcev igre slovenske reprezentance na minulem svetovnem prvenstvu v Španiji: "Vzdušje v ekipi je dobro. Po reprezentančnem premoru smo se spet vsi zbrali, odigrali že dve tekmi. Mislim, da se počasi vračamo, tja kjer smo končali. Kar se tiče tekme v nedeljo, mislim, da lahko gremo polni pričakovanja. Naš cilj je odigrati tekmo po najboljših močeh. Če se bo ponudila priložnost, da v Madridu iztržimo dober rezultat, jo bomo sigurno zagrabili. Ne gremo tja z belo zastavo, ampak gremo tekmo dobit."

V primeru zmage celjskih rokometašev bi se na tretjem mestu izenačili z Atleticom po številu točk. Če se iz Španije vrnejo brez točk, si bodo mesto v drugem delu lige prvakov skušali zagotoviti naslednji vikend, ki bodo gostili romunsko Constanto - tam bo zmaga nujna. "Sigurno bi se v primeru zmage močno približali osmini finala. Tukaj so oni favoriti, čeprav kot sem že rekel, se ne gremo tja predat. Tista prava tekma pride naslednji vikend proti Constanti, kjer je zmaga skoraj nujna, če želimo napredovati v naslednji krog," je mnenja Marguč, pridružuje se mu tudi Žvižej: "Mislim, da bo tekma proti Constanti v Zlatorogu, tudi sami jo poimenujemo tekma leta, tista odločilna, kjer bomo mi morali biti pravi in si zagotoviti mesto, ki pelje v osmino finala. Če nam bo uspelo to prej, toliko bolje. Ampak mislim, da je bolj pomembno, da na domačih tleh premagamo Romune, ki znajo biti zelo neugodni. Mi pa verjamemo v to, da nam lahko ob bučni podpori s tribun in polnem Zlatorogu tudi uspe."

"Zdravstveno stanje ni najbolj rožnato. V letošnji sezoni smo imeli kar nekaj problemov, tudi v zadnjem času. Z nami sigurno ne potuje Mlakar, ki še ne trenira z ekipo. Vemo, da je imel v kratkem času dva pretresa možganov. Vratarja sta se vrnila, tako da branita. Ostala dva, ki sta imela operacijo kolena, še za enkrat nista pripravljena, tudi Perič, ki po operaciji še okreva, ni pripravljen za igro. Ostali, ki smo se vrnili s prvenstva, nimamo nobenih težav. Mislim, da bo takšna postava, ki je bila na včerajšnji tekmi, tudi v nedeljo," je še dodal Žvižej o težavah s poškodbami v celjskem taboru.