Avtobus za odvzem krvi krvodajalcem je v veliko državah že ustaljena praksa, zdaj pa so se tudi v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) odločili sprožiti prve korake za realizacijo cilja. V okviru današnje seje sveta podravske regije v Slovenski Bistrici so tako podpisali konzorcijsko pogodbo za ustanovitev konzorcija za zagotovitev finančnih sredstev za nabavo avtobusa. Poleg ustanovnih članic konzorcija, UKC Maribor in Območnega združenja Rdečega križa, so članice konzorcija tudi pravne osebe javnega in zasebnega prava ter fizične osebe.

Avtobus za odvzem krvi krvodajalcem na terenu bo omogočil učinkovito in kakovostno zbiranje krvi izven UKC Maribor ter tako prispeval k zagotavljanju zadostne preskrbe s krvjo v severovzhodni Sloveniji. Poleg promocije krvodajalstva bo imel pomembno vlogo pri zdravstveni ozaveščenosti prebivalstva, so sporočili iz UKC Maribor.

Oprema avtobusa bo sodobna, kakovostna ter v skladu s standardi in zahtevami stroke. Tako bo mogoče v enem dnevu opraviti odvzem krvi na več lokacijah, na primer združevanje terenov z nizkim številom krvodajalcev, kar danes pri racionalni organizaciji dela predstavlja veliko težavo. Na terenih z velikim številom krvodajalcev bo, ob sedanji organizaciji akcije, avtobus vsekakor omogočil hitrejše in učinkovitejše delovanje.

Z avtobusom bodo lahko zbirali kri na prizorišču javnih kulturnih in športnih prireditev, pri večjih trgovskih centrih, šolah, in se na ta način približali krvodajalcu. Učinkovito in kakovostno zbiranje krvi z avtobusom za odvzem krvi bo izreden prispevek k zagotavljanju samozadostne preskrbe s krvjo in krvnimi pripravki v severovzhodni Sloveniji.