Je bila superveleslalomska tekma v Schladmingu z vašega zornega kota najtežja v karieri?

Če ne najtežja, pa gotovo ena najtežjih. Strah me je bilo kot še nikoli. Ko sem dobil občutek, da bodo organizatorji na vsak način izpeljali tekmo, sem se zavedal tveganja, ki ga bodo na progi nosile tekmovalke. Zato gotovo nikoli ne bom pozabil dneva, ko je Tina postala svetovna superveleslalomska prvakinja. Za nas je bilo dobro, da so tekmo izpeljali, a bojazen nevarnosti se je izkazala za upravičeno. Tina je pokazala izjemne občutke, smučala je inteligentno, predvsem v spodnjem delu, ko je bila proga že uničena. Tina po tekmi v Moskvi na snegu z izjemo nedeljskega treninga superveleslaloma v Hausu ni trenirala nič. Delala je sicer kondicijo v Gradežu, a vseeno smo si obetali več snežne vadbe. Da ji je po vsem tem uspelo postati svetovna superveleslalomska prvakinja... Sem brez besed.

Kaj pomeni za Tino Maze in vso ekipo, da je že na prvi končni preizkušnji osvojila zlato kolajno?

Uspeh ne pomeni nič drugega, kot če bi bila Tina peta, četrta ali tretja. Kot ste omenili, bo svetovno prvenstvo še dolgo, treba se bo maksimalno pripraviti na vsako preizkušnjo. Treba se bo spočiti, izklopiti, opravljati obveznosti do novinarjev, ki so naporne in utrujajoče. Kot smo začeli pred petimi leti s samostojno ekipo z nule, kot smo se pripravili na prvo tekmo v Schladmingu, se bomo tudi na naslednje preizkušnje. Skrivnost vsega posla je v tem, da ostaneš to, kar si. In to nedvomno bomo.

Včeraj ste imeli najprej trening slaloma, nato še prvi uradni trening smuka. To kaže na to, da ste z mislimi že pri jutrišnji drugi končni odločitvi, superkombinaciji.

Težko je planirati vsak dan v Schladmingu, saj vidite, kako nepredvidljive so vremenske razmere. Vsak dan je treba najprej videti, kako se Tina počuti, se prepričati, če se je dovolj regenerirala za nove napore, če je popustil tekmovalni adrenalin. In se odločati sproti. Pripravljeni moramo biti na vse.

Koliko vam spremeni ritem osvojena kolajna, po kateri je ogromno obveznosti, vi pa bi radi imeli drugačne plane?

Veliko nam pri vsej zgodbi pomeni, če nas razumete novinarji. Da nam ne dajete dodatnih obveznosti, da ste do Tine prizanesljivi, je preveč ne mučite z vprašanji. Vsi bi radi prišli do pogovora s Tino, vsi bi imeli ekskluzivne intervjuje. Vsem željam je nemogoče ustreči. Po drugi strani lahko opazujemo, kako vsi spoštujete to tekmovalko, ki dejansko postavlja mejnike svetovnega in slovenskega smučanja, za katere se nimamo časa niti veseliti. Veliko mi osebno pomeni tudi dejstvo, da me niste kritizirali, ko sem se odločil, da Tina dan pred superveleslalomsko tekmo ne bo imela tiskovne konference. Pomembno je, da takšno sporočilo razumete tako, da delamo vse, da bi naredili rezultat, ne da bi se bali odgovornosti ali se bog ne daj nastavljali.

Imate še kaj dvomite o materialu?

Mislim, da imata serviser Andrea Vianello in Tina razjasnjene pojme, kakšno opremo bosta izbrala za vsako tekmo posebej. Tudi izbira slalomskih smuči ni več enigma.

Tini v tej sezoni ne pride nič do živega. Zmaguje v vseh vremenskih razmerah, pravzaprav je najboljša v najtežjih. Tudi prestavitvam startov je najbolje kos. Kako to?

Vse skupaj je posledica treninga, ki ga izvaja vsak dan. Je plod njene psihološke stabilnosti, fizične pripravljenosti in tehničnega dovršenega smučanja. Če Tina ne bi trenirala v tako težkih razmerah, kot ji večkrat predlagam, verjetno zdaj ne bi bila tako stabilna, kot je. Verjamem, da so tekmovalke, ki so se pripravljale na svetovno prvenstvo v hitrih disciplinah, iskale najbolj optimalne pogoje za trening. Mi te možnosti zaradi natrpanega urnika nismo imeli. Trenirali smo takrat, ko smo imeli čas, ne glede na vremenske razmere. Morda pa je to naša prednost, da smo posledično dobri v vseh razmerah.

Kako ste kos izjemnemu pritisku?

Veliko pritiska je imela Tina že v Mariboru. Morda je bil pritisk na domači tekmi celo večji kot na svetovnem prvenstvu. V Mariboru je bila Tina vsemu skupaj zlahka kos. Zato nismo imeli nobenega razloga, da bi se bali odgovornosti na svetovnem prvenstvu. Tina je drugačna, kot je bila nekoč. Zdaj se kaže v vsej svoji veličini. Včasih se počutim brezposelnega. Večine stvari, ki smo jih morali storiti nekoč, jih odstraniti, zdaj ni treba več. Sedaj so na poti do uspehov zgolj finese. Vem, da vsak član ekipe obvlada svoje delo in ga opravlja brezhibno. Včasih pomislim, da bi bil lahko sam na kavču pred televizijo in jih pustil same.

Kako naj odgovarjamo na številna vprašanja tujih novinarjev, koliko kolajn bo do konca prvenstva osvojila Tina Maze?

Recite jim, naj počakajo do konca prvenstva, ker tega nihče od nas ne ve. Recite jim, da se bomo vsake tekme lotili z maksimalnim spoštovanjem. Mislim, da bo Tina osvojila več kot eno kolajno. Sem vraževeren in skromen, pa čeprav številni mislijo, da to ne drži.