Uroš Umek, slovenskim in tujim poslušalcem bolj znan pod imenom DJ Umek, bo na slovenski dan kulture v kultni Ambasadi Gavioli s posebnim setom »Oldies Goldies« obeležil 20. obletnico kariere. Vsem, ki so ga bodisi spremljali od njegovih začetkov v 90. letih bodisi pa so njegovi sveži oboževalci, bo predstavil vrhunce svojega dolgoletnega ustvarjanja, hkrati pa se bo poklonil legendam tehno produkcije.

»Umek je v svetovnem merilu po prepoznavnosti prehitel skupino Laibach in se približuje Avsenikom, s čimer predstavlja avtohtono slovensko ustvarjalnost večtisočglavim svetovnim množicam. Njegov prispevek k promociji Slovenije se lahko primerja, če ne celo prekaša, z napori slovenskih športnikov, za kar si zasluži posebno obeležje,« je že pred leti za Dnevnik ugotovil Gregor Zemljič iz dua Random Logic. Nekateri ga mečejo tudi v isti koš s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom, spet drugi ga ob evforiji trajajočega svetovnega prvenstva v smučanju primerjajo z našo najboljšo smučarko – na plesišču naj bi namreč bil tisto, kar je Tina Maze trenutno med količki. Torej najboljši.

Mladi imajo danes vsega preveč, zaradi česar jim ne uspe narediti nič

In čeprav je tudi sam že priznal, da ni bil prvi v slovenski elektronski glasbi, pa je prepričan, da je verjetno poskrbel za njen dvig na določeno kvalitetno raven. Prvi se je tudi resno začel ukvarjati s produkcijo in vrtenjem glasbe, ob tem pa je skrbel še za razvijanje blagovne znamke. V glasbo se je zaljubil že kot fantič, nato pa vsak praznik in konec tedna izkoristil za to, da je lahko v katerem od nočnih klubov, po navadi je bil to K4, čim dlje poslušal glasbo. Kmalu zatem je pri 17. tudi prvič dobil priložnost, da je sam vrtel glasbo.

Tako kot časi se spreminja tudi način ustvarjanja glasbe. V času Umkovih začetkov je bila tehnična oprema izjemno draga – računalnik, zvočniki in zvočna kartica so takrat skupaj stali nekaj mesečnih plač, danes pa so združeni v eno napravo, ki je mladim cenovno tudi bolj dostopna. Da sploh ne govorimo o programih, do katerih se lahko s samo nekaj kliki brezplačno dokoplje vsak malo bolj računalniško podučen najstnik. »V času mojih začetkov nismo imeli ničesar in iz tega je bilo treba narediti nekaj, danes pa je težava, da imajo vsega preveč in jim zaradi tega ne uspe narediti nič,« je leta 2010 Umek komentiral v intervjuju za Dnevnikov Objektiv. »Mnogi danes s spleta prenašajo vse te naprave samo zato, da jih malo preizkušajo, ne da bi imeli količkaj pojma o glasbi, kaj šele, da bi že kaj izdali. Tako daleč smo že,« je nadalje primerjal.

Po glasbo nekoč v Nemčijo, danes v dnevno sobo

Bolj zapleten je bil v 90. letih tudi nakup plošč, po katere se je Umek z avtobusom odpravil kar v München. Takrat je bilo težko dobiti že informacije o novih izdajah, saj interneta še ni bilo v takšni obliki, kot je danes, zato glasbe tudi ni bilo mogoče naložiti s spleta v nekaj sekundah, kot je to (v veliko primerih na nezakonit način) mogoče danes. Brez delavnosti, dobre lastne produkcije in kakovostnega nastopa tudi danes – tako kot nekoč – ni mogoče uspeti, je prepričan najslavnejši slovenski DJ. Konkurenca je danes sicer še večja kot v preteklosti, je pa dostop enostavnejši – mladi, ki jih glasba zanima, imajo vse na voljo že v udobju dnevne sobe, kar jim na neki način tudi omogoča lažji uspeh.

Umekov uspeh pa ni omejen s slovenskimi mejami, saj ga tudi v tujini uvrščajo v vrh tehno in tech-house didžejev. Umek se rad pošali, da je na letališčih že pravi inventar, saj tako veliko potuje – obiskal je že vse kontinente, razen Afrike, a ga tudi tja že vabijo. V povprečju se na oder povzpne vsake tri dni, saj ima na leto po svetu okoli sto nastopov, in ne bi bila laž trditi, da je med najbolj zaposlenimi in zaželenimi didžeji na svetu.

Ne bo se še upokojil

Kopica dela in potovanja pa ga nikakor ne odvrnejo od dobrodelnosti. Z umetniško navdahnjeno založbo 1605 – Sixteenofive podpira mlade in še ne uveljavljene talente in jim pomaga. Širši cilj je seveda promocija elektronske glasbe, v sklopu katere v slovenski prestolnici vsako poletje organizirajo v parku Tivoli v sodelovanju s Simobilom Žur z razlogom, izkupiček katerega je namenjen mladim v različnih neprijetnih življenjskih situacijah. Leta 2004, ko so žur prvič organizirali na Gornjem trgu v Ljubljani, kjer ga je obiskalo tri tisoč obiskovalcev, se je le nekaj let kasneje v Tivoliju zbrala že 30.000-glava množica mladih in starih navdušencev nad elektronsko glasbo.

Ob okroglih obletnicah marsikdo podreza, ali je že čas za bodisi upokojitev ali pa upočasnitev, a Umek o tem ne razmišlja, dokler bo ustvarjal z ljubeznijo in nasmehom na obrazu. Zase pravi, da je samo fant, ki uživa v elektronski glasbi, ki je njegova ljubezen, za čemer pa ne stoji nikakršna velika filozofija.