V stanovanjskem kompleksu SPB v Domžalah, ki združuje več kot 500 stanovanj in čez 70 lokalov, je snegu navkljub pošteno vroče, saj lastniki in najemniki odpirajo kuverte s poračuni za lansko kurilno sezono. »Najprej sem se zgrozila in prijela za glavo. Potem pa me je prešinilo, da gre za pomoto, saj ni mogoče, da bi morala za 20 kvadratnih metrov velik frizerski studio za lansko zimo doplačati kar 270 evrov,« pove najemnica Polona Goričanec, ki je poskušala pomoto razjasniti z upravnikom. »A je bil dolgo nedosegljiv, ko pa sem ga končno ujela, je vztrajal, da bo treba vse plačati, na roke pa mi lahko gredo le toliko, da plačam v dveh obrokih,« nadaljuje Polona, ki je prepričana, da s poračunom ni vse v redu, saj zaradi strank z mokro glavo v salonu po nepotrebnem nikoli ne odpirajo vrat, oken pa nimajo.

»Seveda se bomo pritožili,« potrdi najemnik v Salomon nepremičninah, kjer morajo za 31 kvadratov doplačati 407 evrov. »Z energijo smo varčevali tudi vso lansko sezono, saj smo že imeli vgrajene delilnike in smo upravičeno pričakovali, da bomo kaj prihranili. Izkazalo pa se je, da moramo doplačati skoraj še enkrat toliko, kot smo plačevali doslej. Za nameček smo imeli lani vso zimo zaprt radiator v predprostoru,« se huduje Anže Nahtigal in sešteje, da bodo morali za lansko kurilno sezono za ogrevanje lokala odšteti več kot 846 evrov. »To ne gre, doma za tako ceno ogrevam 170 kvadratov stanovanja. In tudi kvadrature mi niso pravilno obračunali, saj bi mi morali zaradi višjih stropov dodati sedem kvadratnih metrov, dodali pa so mi jih skoraj še enkrat več,« pove Nahtigal in nas napoti v bar Bled, kjer naj bi bil poračun še višji.

Po zagotovilu najemnikov bara so v 124 kvadratnih metrov velikem lokalu zares prejeli za 2780 evrov poračuna. »Imam hišo, ki jo ogrevam s plinom, in za 150 kvadratnih metrov stanovanjske površine skupaj s toplo vodo plačujem le 1200 evrov letno. Zato v tem poračunu zagotovo nekaj močno smrdi, saj ogrevanje vendar ne more stati 5000 evrov letno,« meni Simon Kuhar. Pravi, da je po prvem šoku poiskal upravnika, a mu je ta zatrdil, da je z odmero in računi vse v redu in bo dolg treba plačati. Kljub temu se je pritožil, odgovor še čaka, se pa boji, da ne bo nič iz tega, če se stanovalci ne bodo povezali. »Pa še en radiator je bil lani ves čas zaprt, čeprav so ga obračunali kot odprtega,« je še pristavil in dodal, da zdaj, ko se v lokalih več ne kadi, toplota več ne uhaja skozi zračnike. »Prav zanima me, kdo pobere vso to razliko med računi, ki jih plačujemo zdaj, in računi, ki smo jih plačevali pred vgradnjo merilnikov?« še zanima Simona Kuharja.

Pogovor s stanovalci ne navrže enake slike kot pogovor z najemniki lokalov, saj vsem stanovalcem ogrevanja ne bo treba doplačati. Našli pa smo tudi stanovalca iz osmega nadstropja, ki je prejel celo dobropis in mu zdaj dva meseca za ogrevanje ne bo treba plačevati. Dejal je, da je imel vso lansko zimo termostate v trisobnem stanovanju nastavljene na številko 3. A je takšnih srečnežev očitno malo, saj so drugi zvečine tarnali, da bodo morali nekaj doplačati, zlasti tisti v pritličju. Vasilij Robič, ki živi v 40 kvadratnih metrov velikem stanovanju v pritličju, bo moral doplačati 124 evrov poračuna, čeprav je imel vso zimo odprta le dva radiatorja. Pravi, da se bo zagotovo pritožil.

Predstavnik trzinske družbe Aktiva, upravnika soseske SPB, Janez Vrbinc, ki smo ga priklicali s precej težav, je pojasnil, da ni pristojen za pojasnila, v Aktivi pa nam odgovorov na vprašanja včeraj še niso posredovali.