Cerknica. »Verjamemo, da ste od nas navajeni brati le šale in ostale neumnosti. Tokrat pa vam zelo resno sporočamo žalostno novico. Župan je ubil pusta,« je na družabnem omrežju Facebook v torek »butalkam in butalcem« sporočila anonimna skupina Živalski vrt Cerknica in sprožila burno polemiko.

Zaradi protesta zabava podaljšana do 4. ure

Za bogato pustno dogajanje v Cerknici, ki se začenja danes, vrhunec pa bo doseglo z nedeljskim tradicionalnim pustnim karnevalom Butalska olimpijada, skrbi Pustno društvo Cerknica, zapletlo pa se je pri zunanjem organizatorju nepogrešljive sobotne pustne zabave za odrasle, pomenljivo poimenovane Butalska vstaja. Društvu zabava, šport, kultura (ZŠK) je občina po pustnem društvu oddala v brezplačen najem športno igrišče pri osnovni šoli, kjer bi postavili šotor. Toda ker organizator na občini oziroma upravni enoti sprva ni dobil soglasja, da bi prireditev trajala vsaj do 3. ure zjutraj, je prireditev odpovedal, češ da ne bi mogel pokriti stroškov. Nato je skupina Živalski vrt Cerknica po Facebooku županu ogorčeno očitala, da ne razume pomena pustnih prireditev, ki so del turistične ponudbe in promocije občine Cerknica. »Pustne prireditve so v srcu skoraj vsakega občana Cerknice.  Župan ne razume, da nam pustnih prireditev ne more vzeti!« so zapisali in zagrozili celo z možnostjo protestne butalske vstaje pred občino Cerknica. Včeraj so spor rešili. Zabava bo, in to do 4. ure.

250.000 evrov za dvorano za pustne like

Župan Marko Rupar nam je pojasnil, da so pač ravnali v skladu z odlokom o hrupu in da bi se izognili pritožbam okoliških stanovalcev, skupaj z upravno enoto izdali odločbo, da se glasba lahko predvaja do 2. ure zjutraj. »Zaradi protestov, ki pa niso prišli iz krogov pustnega društva, smo izjemoma, ker je pust v Cerknici tradicionalna prireditev, izdali novo odločbo z dovoljeno glasbo do 4. ure, čeprav je gospod Gregor Cimermančič (zastopnik Društva ZŠK, op. p.) na upravni enoti Cerknica želel izsiliti dovoljenje do 5. ure,« nam je dejal župan. Glede očitkov iz anonimke pa, da se njegova podpora pustnim prireditvam kaže že s tem, da so v letih 2011 in 2012 za shranjevanje pustnih likov zgradili 250.000 evrov vredno stavbo, za izvedbo letošnjih pustnih prireditev pa namenili 10.000 evrov.

Predstavnika organizatorja zabave nam ni uspelo priklicati, Dušan Petrič iz Pustnega društva Cerknica, ki je posredoval pri reševanju zapleta in zato dobil vzdevek »princ, ki je rešil pusta«, pa je pripomnil, da »vse skupaj ni omembe vredno«. »Še ena tipična butalska« pač, kot je nekdo hudomušno pripomnil na facebooku. vr