Po moškem superveleslalomu so smukaško postavitev na progi Planai preizkusile ženske. Smukaški trening je potekal ob odsotnosti vodilne smukačice v zadnjih letih Američanke Lindsey Vonn, ki si je ob padcu na superveleslalomu hudo poškodovala koleno in jo čakata operacija ter dolgotrajno okrevanje. Tina Maze je bila na treningu pri vrhu, vpisala je četrti čas, z zaostankom, ki je znašal 54 stotink sekunde. Prva tri mesta smukaškega treninga so zasedle domačinka Regina Sterz kot najhitrejša, Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted (+ 0,46) z drugim časom in Švicarka Fränzi Aufdenblatten (+ 0,51) s tretjim.

Na startu so bile še tri slovenske smučarke. Maruša Ferk je bila na prvi pravi smukaški snežni preizkušnji po poškodbi v Lake Louisu 38. (+5,04), Vanja Brodnik 47. (+7,69), Ilka Štuhec, ki je v svojem debiju na največjih prvenstvih navdušila s šestim mestom v superveleslalomu, pa ni prišla do cilja.

Slovenskim medijem ni želela dajati izjav

"Proga je zelo lepa, vendar nisem šla stoodstotno po njej, kar je za prvi trening normalno. Naredila sem eno veliko napako, drugače pa je bil nastop dokaj dober," je za avstrijsko nacionalno televizijo po treningu povedala Mazejeva, ki pa slovenskim novinarjem v mešani coni v ciljni areni ni dajala izjav in se je sprehodila mimo z vprašanjem: "Kaj pa želite izvedeti od mene?".

Po treningu je bil veliko bolj zgovoren in dobre volje vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi: "Po osvojeni zlati kolajni ni bilo veliko časa za proslavljanje, ker smo bili vsi od prvega do zadnjega utrujeni po tako dolgem in utrujajočem dnevu in smo šli takoj počivati. Imel sem še nekaj obveznosti do RTV Slovenija, ker mislim, da je bilo prav, da smo kolajno pokazali celi Sloveniji. Se mi zdi, da lahko Tina s temi uspehi spravi več kot enega Slovenca v dobro voljo in jim da malo več zaupanja. Mislim, da v Sloveniji potrebujete ravno to, malo več zaupanja, ker ne vidim nobenih drugih omejitev, kot jih jaz nisem nikoli videl v Tini."

"Spili smo en kozarček penine, z nami je uspeh proslavil tudi prvi mož švicarskega opremljevalca Beni Stöckli starejši skupaj s svojimi inženirji, od Smučarske zveze Slovenije je bil prisoten le naš prijatelj Polde Flisar in moštveni zdravnik Matjaž Turel. Ne vem, zakaj niso prišli drugi z zveze, mogoče so imeli kakšne pomembnejše obveznosti od proslavljanja svetovne prvakinje v superveleslalomu. Je bilo zelo skromno in zelo kratko," je zaključek šampionskega dneva opisal Massi.

»Na plin se pritisne na tekmi«

Glavna zvezdnica Schladminga, ki jo je lahko po sijajnem uspehu spoznal prav vsak prebivalec Avstrije, njen obraz se je pojavil na naslovnicah osrednjih avstrijskih dnevnikov, njeni intervjuji pa so napolnili osrednja poročila, je imela namreč že danes nove obveznosti.

"Na treningu je bilo najbolj pomembno, da je bila povsem osredotočena, da dobi pravo linijo in občutek, rezultat je na treningu postranskega pomena in relativen. Dopoldne pred treningom slalomskega treninga nismo opravili, ker je bil včerajšnji dan preprosto povedano predolg. Tina je bila 12 ur v pogonu in počitek je kdaj pomembnejši od treninga. Na smukaški progi je po mojih informacijah, na enem od odsekov je dogajanje ob progi spremljal trener Livio Magoni, ubrala pravi pristop. Treba pa je upoštevati, da gre za trening, na plin pa se pritisne na tekmi," je še dejal Massi.

V Schladmingu sta v četrtek načrtovana prvi moški in drugi ženski trening smuka, v petek je na sporedu ženska superkombinacija, kjer bo Mazejeva prva favoritinja za zlato kolajno, v soboto moški smuk in v nedeljo ženski.