Kot na vsakem prizorišču svetovnega prvenstva na snegu se tudi Čehi najbolj bojijo vremenskih razmer. Nekaj dni pred prvenstvom se je tudi na Moravskem otoplilo in prireditelji so se ukvarjali predvsem z urejanjem poti za gledalce, ki jih na Češkem pričakujejo v velikem številu zaradi bližine uspešnih biatlonskih nacij Nemčije in Avstrije, pa tudi zaradi izrednih uspehov reprezentance Češke. Del prireditev je zaradi tega že razprodan.

Zahtevna proga, strelišče na odprtem in polne tribune

Proga je po zagotovilih prirediteljev brezhibna, snežna odeja na progi je debela tudi do 75 centimetrov, narava pa je s skromnimi padavinami vendarle poskrbela tudi za lepo kuliso. Proga sama velja za eno najbolj zahtevnih v svetovnem pokalu, a je za vse enaka. "Na strmih vzponih in zahtevnih spustih skoraj ni časa za kakršen koli premor. Konkurenca pa bo seveda huda in vsaka uvrstitev med deseterico bo velik uspeh," progo opisuje 24-letna domača favoritinja Veronika Vitkova. Bolj v središču pozornosti bo strelišče, ki je preveč na odprtem in na lanski generalki so jo sunki vetra zagodli številnim tekmovalcem.

Čehi bodo imeli tudi veliko podporo s tribun, na stadionu Vysočina pa je prostora za 25.000 ljudi. "Računamo z enkratno atmosfero, saj so gledalci tukaj zelo blizu dogajanju" pa zagotavlja vodja organizacije Jiri Hamza. Vitkova pravi, da so glasni gledalci le dodatna motivacija in teh naj bi se na stadionu na prvenstvu skupaj zbralo več kot 100.000.

Pomoč države in nova infrastruktura za razoj regije

Prireditelji so zadovoljni tudi z dejstvom, da so se z državo in domačimi podjetji uspešno dogovorili za sofinanciranje projekta, kar ni potekalo brez težav, saj je bilo nordijsko SP 2009 v Libercu po tej plati porazno.

Veliko si od prvenstva obeta tudi Nove mesto, kraj z 10.000 prebivalci, SP pa je že prineslo prve infrastrukturne spremembe, v naslednjih slabih 14 dneh pa bo imelo mestece tudi priložnost za izreden zaslužek. Vsekakor pa bo mesto, kjer so pred 100 leti priredili prvo smučarsko tekmovanje, s SP tudi lepo priložnost za nov start s posodobljeno športno infrastrukturo.