Nadal, nekdaj številka ena svetovnega tenisa, ta čas pa peti igralec sveta, je zaigral na prvem turnirju vse od 2. kroga Wimbledona konec junija, ko ga je presenetljivo izločil Čeh Lukaš Rosol.

V ogrevanju na težko pričakovan posamičen nastop; danes ga čaka dvoboj 2. kroga proti Argentincu Federicu Delbonisu, je zaigral v dvojicah in skupaj z Monacom slavil zmago po le 65 minutah igre.

Ker je Nadal v Čilu prvi nosilec, je bil zmagovalec 11 turnirjev za veliki slam v 1. krogu prost. "Občutek je nepopisen. Zelo sem vesel, da sem spet lahko zaigral in v dvoboju sem zelo užival. Zadovoljen sem z napredkom. Vesel sem tudi, da sem lahko zaigral ob prijatelju Juanu, ki vsakič na igrišču ustvari odlično vzdušje," je dejal Nadal.

"A dejstvo je, da je v dvojicah manjši napor kot pri posamičnih dvobojih. Šele po posamičnem dvoboju bomo res videli, kako mi gre in kakšno je ta čas moje fizično stanje. Sam bom igral pogumno in upam, da bosta moji koleni zdržali," je opozoril španski zvezdnik, ki bo junija dopolnil 27 let.