Višji svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti je za STA povedal, da bi plaz lahko ogrožal enega ali celo več stanovanjskih objektov. Danes si ga je ogledal geolog, vendar natančnih odgovorov o velikosti in predvsem globini razpoke zaradi slabega vremena ni mogel dati. Zato si bo plaz ponovno ogledal po izboljšanju vremena.

Plazovito območje so zato samo pokrili, da voda ne bo več prodirala v globino in tako dodatno povzročala namočenost plazine.

»To območje bomo natančno nadzorovali, tako da ne bi prišlo do kakšnih presenečenj. Če se bo teren še vedno premikal, bomo morali ukrepati. O tem pa se bomo dogovarjali takrat, ko bo to potrebno,« je še dejal Zoratti.

Na tem pobočju Kostanjevice proti Novi Gorici doslej niso zaznavali kakšnih zemeljskih plazov, kar pet pa so jih že morali sanirati na drugi strani hriba, na pobočju, ki je obrnjeno proti Rožni dolini. Po besedah Zorattija je trenutno v novogoriški občini evidentiranih kar 114 manjših in večjih zemeljskih plazov.