Že prejšnje raziskave so ugotovile povezavo med fizično aktivnostjo in zmanjšano ravnjo oksidativnega stresa. Oksidativni stres je stres, pod katerim se znajde telo, ko se skuša znebiti prostih radikalov ali popraviti škodo, ki jo povzročijo. Telesna vadba lahko zaščiti moške celice pred oksidativno škodo, kar, kot pravi Audrey Gaskin, vodja najnoveše študije, vodi k povečani koncentraciji sperme. Prav prejšnje raziskave pa so Gaskinovo vodile k študiji z opazovanjem pri mladih moških, kjer je ugotavljala povezavo med navadami gledanja televizije in fizično vadbo ter kvaliteto semenske tekočine. Rezultati raziskave so bili objavljeni v britanskem biltenu za športno medicino.

Gaskinova in njeni sodelavci so vprašali 189 zdravih moških, starih med 18 in 22, kako pogosto se vsak teden telesno gibljejo in kako intenzivno telovadijo. Zabeležili so njihove navade gledanja televizije in vsakemu vzeli tudi vzorec semenske tekočine. Spermo so analizirali glede na to, kakšne oblike in velikosti so spermiji, kako gibljivi so, kakšna je njihova koncentracija in koliko jih je. Raziskovalci so izvedli telesni pregled moških in preučili njihovo prehrano, telesno težo, reproduktivno zgodovino, nivo stresa, kadilske navade, da bi tako lahko izločili potencialne vzroke za njihove rezultate raziskave.

Fizična aktivnost ima številne pozitivne učinke na telo

Moški, ki so bili na teden fizično aktivni petnajst ali več ur, so imeli občutno večjo koncentracijo spermijev, kot tisti, ki so telovadili manj kot pet ur na teden. Moški, ki so gledali več kot 20 ur televizijo na teden, so imeli skoraj polovico manjšo koncentracijo spermijev, kot moški, ki sploh ne gledajo televizije. Gaskinova je pri tem poudarila, da so te povezave med gledanjem televizije, telesno vadbo in koncentracijo spermijev ugotovili, ne da bi upoštevali prehranjevalne navade, telesno težo in kadilske navade. Vadba ali število ur pred televizijo nista vplivala na gibljivost, velikost in obliko spermijev.

Kljub vsemu se je potrebno tudi zavedati, da so ti rezultati pridobljeni z raziskavo, ki je vključevala relativno malo moških, kar pomeni, da je ne moremo tako zlahka aplicirati na splošno moško populacijo. Poleg tega so vsakemu moškemu vzeli samo en vzorec semenske tekočine, kar pomeni, da je bil lahko ta vzorec drugačen kandidatovih običajnih vzorcev. Poleg tega so sodelujoči v raziskavi sami poročali o svojih navadah, kar pomeni, da so mogoče precenili ali podcenili količino časa, ki ga porabijo za določeno aktivnost.

Ta študija ne dokazuje, da fizična aktivnost spodbuja plodnost, ali da prekomerno gledanje televizije uničuje spermo. Kljub vsemu pa obstaja kar nekaj raziskav, ki pričajo o takih in drugačnih pozitivnih učinkih telesne vadbe.