Disciplinska komisija francoske rokometne lige je po preiskavi, ki poteka vse od oktobra lani, sedmerico, vpleteno v nedovoljene športne stave, spoznala za krivo in ji izrekla šest tekem prepovedi, kar je maksimalen suspenz, ki ga lahko izreče vodstvo francoske lige LNH.

Grozi jim tudi do 5 let zapora

Ker so bili rokometaši Mladen Bojinović, Dragan Gajić, Samuel Honrubia, Nikola Karabatić, Luka Karabatić, Primož Prošt in Issam Taj spoznani za krive posrednih ali neposrednih stav na izid tekme, so si prislužili prepoved nastopanja, če pa jih bo za krive spoznalo tudi tožilstvo, jih lahko poleg 75.000 evrov denarne kazni doleti tudi do pet let zaporne kazni.

Vsi omenjeni so bili v času prevare rokometaši francoskega prvaka Montpellierja. Stavniška afera je v Franciji izbruhnila, ko so policijski preiskovalci postali pozorni zaradi nenavadno visokega števila stav na tekmo Cesson-Rennes - Montpellier, ki je bila 12. maja. Tedaj so stave za 40-krat presegle povprečje, sumljivo pa je bilo tudi to, da so bile stave v 99,94 odstotka vplačane na poraz Montpellierja.

Bili so prepričani o porazu svoje ekipe

Stave so vplačevali le v Montpellierju, Rennesu in Parizu, zneski vplačil pa niso presegali 100 evrov in so bili poravnani z gotovino, tako da se stavcem ni bilo treba identificirati. Policija je uporabila tudi prikrite metode, v telefonske prisluhe pa je ujela pogovore med igralci, ki so bili prepričani o porazu svoje ekipe. Montpellier si je sicer že pred tem zagotovil naslov prvaka, zato poraz ni imel posledic v tekmovalnem pogledu.

V procesu preiskave so pod drobnogled vzeli 13 oseb, deset je bilo kaznovanih in le Taj in Gajić - oba sicer zatrjujeta, da sta nedolžna - sta še vedno člana Montpellierja.

Karabatić že napovedal pritožbo

Rokometaši imajo zdaj na voljo pet dni, da se na izrečene kazni pritožijo. Pritožbo je že napovedal Nikola Karabatić. "Presenečeni smo nad to odločitvijo francoske lige in zagotovo se bomo pritožili. Preiskovalni sodnik je dejal, da nima neposrednih dokazov, da je Karabatić res stavil, francoska liga pa mu je vseeno izrekla kazen," je dejal Bhakti Ong, Karabatićev odvetnik.

Karabatić je sicer ves čas zanikal, da bi sam stavil na omenjeno tekmo, medtem ko je njegov brat Luka Karabatić priznal vpletenost v stavniški škandal in razkril, da je stavil več tisoč evrov. Poleg Karabatića je v preiskavi tudi Prošt priznal, da je stavil na omenjeno tekmo.