Kako lep je lahko turoben dan! Nepozaben! Zgodovinski! Za vse to je včeraj popoldne poskrbela prva dama slovenskega športa Tina Maze. Črnjanka je na prvi končni odločitvi SP v Schladmingu v superveleslalomu postala svetovna prvakinja. Na prireditvi, ki bi šla lahko po dolžini tekme v enem dnevu v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je bil start zaradi megle na progi kar dvanajstkrat prestavljen, je trdoživa Korošica pokazala, da je ne poti do mejnikov ne more ustaviti prav nič. Slovenski uspeh je dopolnila Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je ob debiju na članskem SP zasedla šesto mesto ter ob pravem trenutku na pravem mestu pokazala najboljšo superveleslalomsko predstavo v svoji karieri.

Pot do uspeha je bila naporna, a Tina Maze in fizioterapevtka Nežka Poljanšek sta ga rešili na svoj način. »Postavila sem improvizirano pregrado, da del, kjer sva bili, ni bil prehoden. Vsi so kar nekako upoštevali najino 'zasebnost'. Igrali sva scrabble (besedna igra na plošči, op. p.),« je pojasnila Nežka Poljanšek. Čas je mineval, zbranost pa ni popustila niti za trenutek. »Nežki sem ves čas trdila, da bo start ob 14.30 (prvotno naj bi se tekma začela ob enajsti uri, op. p.). Čutila sem tako. In to se je tudi uresničilo. Ob 14.15 sem sicer za kratek čas podvomila o svojih domnevah, saj je bila na progi še vedno megla. A le za kratek čas, saj je kmalu prišla komanda, da tekma bo. Dobro sem se zbrala ter napadla na vso moč,« je dolge minute, ki so se zavlekle v ure, opisala slovenska junakinja, svetovna prvakinja Tina Maze.

»Res je bila težka tekma. Od sedmih zjutraj naprej smo bili v polnem pogonu. Vsa ekipa je morala biti zbrana vsako minuto. Ne le Tina, ki ji je bilo seveda najtežje in je nesporna junakinja. Ves čas smo se pogovarjali po prenosnem radiu, se spodbujali. In uspelo nam je. Veseli smo in ponosni na to. Zvečer bomo spili eno pivo ter pozabili na vse skupaj. Gremo naprej,« je težke trenutke opisal trener ekipe Tine Maze Italijan Livio Magoni.

Začetek tekme je šel po slovenskih notah. Po zaslugi Ilke Štuhec, ki je bila dolgo vodilna. Sledila je nepričakovana prekinitev, ker se je na progi zgrudil delavec. Vsem je vzel dih padec Lindsey Vonn, ki so jo s helikopterjem pripeljali v bolnišnico. Američanka se je hudo poškodovala, si strgala kolenske prednje križne vezi v desnem kolenu ter že končala sezono. Na mehki progi so tudi nekatere druge najboljše smučarke preveč dirkale na glavo namesto z glavo ter predčasno končale nastop. Nekatere so nepričakovano presenetile. Italijanka Sofia Goggia je bila četrta, Nemka Veronique Hronek konkurenčna do zadnjega vmesnega časa. Poleg Tine Maze sta kolajni osvojili še velemojstrici z imenom Lara Gut in Julia Mancuso. Direktor ženskega dela svetovnega prvenstva Atle Skaardal je pri startni številki 36 prekinil tekmo ter potrdil rezultate. Superveleslalom je bil veljaven, ker je svoje delo opravila več kot polovica nastopajočih, potem ko je bilo na startni listi prijavljenih 59 tekmovalk. In slovensko slavje se je začelo...

»Ko sem dobro presmučala ciljno strmino, sem vedela, da sem svoj posel opravila zelo dobro. Tu se je odločala tekma, kar se je potrdilo na časih. Srečna sem, presrečna!« so bile besede nove svetovne prvakinje Tine Maze, ki je svoj izjemni uspeh v tej disciplini napovedala na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala, ko je prvič v karieri zmagala v St. Antonu ter bila tretja v nemogočih razmerah v Cortini d'Ampezzo. Tina Maze je osvojila svojo četrto kolajno na tretjem SP zapored, po predlanski veleslalomski zmagi v Garmisch-Partenkirchnu drugo zlato.

»Kar je bilo v preteklih letih težkega, nam gre zdaj na roke. Ekipa je fenomenalna. Vsi štirje vogali, ki držijo to mizo, so enakovredni. Le tako lahko pridejo ti enkratni rezultati. Superveleslalomska tekma je bila izjemno težka in naporna. Sam sem kritičen do takšnih tekem, ki lahko terjajo davek. Tokrat ga je drago plačala Lindsey. Tina je s svojo startno številko (18, op. p.) na uničeni progi smučala izvrstno. Kot se spodobi za svetovno prvakinjo,« je svoje videnje v celotni zgodbi peterokrakega uspeha Tine Maze (svoje delo je izvrstno opravil tudi serviser Andrea Vianello), pojasnil vodja trofejne ekipe Andrea Massi.