London je naravnost fantastično mesto, mešanica vseh kultur, kjer nihče ni turist in vsakdo lahko najde košček sebe. Mesto, ki nikoli ne počiva in ki ponuja neskončno veliko možnosti, se tako obnaša tudi v gurmanstvu. In kar je najbolje, tam slabih restavracij enostavno ni, saj bi jih zaradi poplave ponudbe enostavno takoj zaprli. Londonski festival restavracij je, enostavno povedano, gurmanska odisejada z inovativnimi pristopi, kjer imate možnost kulinaričnih zgodb po svojem okusu – vožnja z gurmanskim avtobusom in tako možnost preizkusiti v enem večeru več oddaljenih restavracij z različnimi obroki. Vsekakor je v tej pravljici mogoče neobremenjeno uživati tudi v vinu, saj vam ni treba skrbeti za prevoz. Gurmanska odisejada poteka jeseni.

Praga kaže izjemno zavedanje Čehov na kulinarični in užitkarski poti, saj imajo kar nekaj festivalov na to temo: festival hrane, festival restavracij, gurmanske poti in festival »Mnjam« ter festival za gurmane študente, ki spodbuja mlajši rod k zavedanju sebe in izpostavlja vrednost dobre prehrane v življenju. Izjemno zanimivi programi, ki vključujejo tudi izlete po čeških gradovih in izbranih hotelih z odlično izbiro vin in piv ob jedi, češko prestolnico uvrščajo v sam vrh kulinaričnih festivalov in gastronomskih kreativnosti.

Od 18. do 24. februarja boste na okus prišli vsi ljubitelji avstro-ogrske gastronomije – na Dunaju. Restavracije v tem času občutno znižajo cene jedi in oblikujejo zanimive degustacijske ali predstavitvene menije, s katerimi se vsaka restavracija predstavi gostom po dostopnejših cenah. V festival je vključenih okoli 70 restavracij, ki ponujajo enotne cene; tako lahko že za 19 evrov uživate v zelo izbranih okusih s tremi hodi za kosilo, za 29 evrov lahko uživate v času večerje. Uspešnost je vsako leto večja, obiskanost narašča in restavracije beležijo izjemen uspeh, tako pri prepoznavnosti kot pri obisku, tudi po festivalu. Priporočamo!

Spomladi si rezervirajte čas in pripravite brbončice na mednarodni in največji regijski gurmansko-vinski festival pod okriljem Restaurant Cluba, kjer bo sodelovalo več kot 300 restavracij na območju celotne Slovenije in Hrvaške, iz obmejne Italije in Avstrije ter mnogo odličnih lokalnih vinarjev. Festival bo z namenom približanja gurmanske kulture in hedonističnega načina življenja postregel s pravo kulinarično pravljico, saj bodo vsi sodelujoči poskrbeli za kar se da pestro ponudbo in čim dostopnejše cene. Z domačimi in mednarodno izbranimi imeni vrhunskih kuharjev bo v naše kraje zavel svež veter. Upamo, da bo prinesel tudi košček prave zahodnjaške kulture, kjer dobri okusi in razvajanje pomenijo bistveni del življenja, veselje in radost, ne pa prepovedanega sadeža, kot ga Slovenci preradi opišemo.