"To bo naš proračun za preostanek tega desetletja. To bo proračun, o katerem se bodo morale članice dogovoriti tudi z Evropskim parlamentom," je opozoril predsednik Evropskega sveta, ki krmari proračunska pogajanja.

Ta so po njegovih besedah vselej težka in zgodi se, da pogajalci ob osredotočenosti na podrobnosti na koncu vidijo le še drevesa, ne pa celotnega gozda.

"Ne smemo pozabiti na celovito sliko, saj je le ta res pomembna," je opozoril Van Rompuy in poudaril, da ko gleda celovito sliko, vidi, da je trenutno največji izziv v Evropi brezposelnost mladih.

"Zato bom v četrtek predlagal novo pobudo za zaposlovanje mladih, ki bo težka več milijard evrov. Ta denar bo namenjen najbolj prizadetim regijam, da bi mladim našle službe," je pojasnil.

Poudaril je tudi, da proračun mora biti motor rasti in delovnih mest v prihodnje. Zato pa je po njegovih navedbah pomembno v realnem smislu povečati sredstva za raziskave, inovacije in izobraževanje.

"Naš denar mora zagotoviti več dodane vrednosti," je še opozoril Van Rompuy. Zato je treba po njegovih besedah iztržiti kar čim več iz vseh politik, od kohezije do kmetijstva.

Tretja stvar, na katero je predsednik opozoril v tej "poslanici" tik pred vrhom, pa je, da EU potrebuje zmeren proračun, ki bo izražal varčevalna prizadevanja članic, zato bo tokrat tudi prvič v realnem smislu skromnejši od predhodnika, sedanjega večletnega proračuna.

Ob tem je Van Rompuy vse voditelje članic unije pozval, naj bodo pripravljeni na kompromis in na to, da bodo morali izbirati. "Kot smo morali med krizo v območju evra," jih je spomnil.

Poleg tega je Van Rompuy v "poslanici" voditelje še enkrat opozoril, da bodo morali biti po dogovoru na vrhu pripravljeni tudi na končni kompromis z Evropskim parlamentom. "Tako pač Evropa deluje," jih je postavil pred dejstvo.

"Šele ko se bomo vsi dogovorili, bomo izpolnili svojo nalogo - postavili na noge proračun za našo unijo za preostanek tega desetletja - nepogrešljivo orodje za rast in delovna mesta," je sklenil Van Rompuy.