Celje. Dijaški dom Celje se je znašel v hudih finančnih težavah, tako da komaj zmore pokrivati stroške. Za nujno potrebno obnovo več kot trideset let stare zgradbe država nima denarja, slabe razmere pa dodatno otežujejo trenja in nesoglasja med zaposlenimi. »Brez finančne injekcije ministrstva ne bomo preživeli,« pravi zaskrbljeno ravnateljica Dijaškega doma Celje Milena Čanžek, ki je imel lani več kot 35.000 evrov izgube in kljub strogemu varčevanju komaj še životari.

Denarja za obnovo dotrajane zgradbe ni, zasedenih je komaj slaba tretjina postelj, že tako težek položaj pa zaostrujejo še notranji spori in stare zamere med zaposlenimi. Zato tudi ni čudno, da so imeli lani zaradi prijav več kot deset inšpekcijskih pregledov in da je ravnateljica Čanžekova, ki mrzlično išče rešitve iz začaranega kroga, že skoraj obupala.

Občina pripravljena pomagati dijaškemu domu

Da ima Dijaški dom Celje resne težave, se zavedajo tudi v mestni občini Celje. Čeprav zavod ni občinski, so predlagali, da bi prevzeli dom in ga obnovili. Obstajala naj bi tudi možnost, da bi zavod pripojili k enemu od celjskih srednješolskih zavodov.

Dijaški dom je sestavljen iz dveh stolpičev, ki sta bila zgrajena leta 1979 in doslej še nikoli obnovljena. Lani so zamenjali samo del strehe, vse ostalo je staro več kot trideset let. Najbolj nujna bi bila obnova kotlovnice oziroma nakup plinske peči. Zgradbo, ki nima izolacije, in sosednji šolski center ogrevajo s kurilnim oljem. V letošnji kurilni sezoni so ga porabili že 66.000 litrov in kot pravi ravnateljica, bodo morali v ponedeljek v cisterno natočiti še dodatnih 10.000 litrov, vendar ne vedo, kako ga bodo plačali. Stara in dotrajana je tudi električna napeljava, v kopalnici pa večkrat zamaka, zato omet odpada z vlažnih sten.

»Stroške smo oklestili na minimum. Odpovedali smo časopise, ne udeležujemo se izobraževanj, zmanjšali smo tudi število zaposlenih. Lani nas je bilo 36, letos samo še 26,« je pojasnila Čanžekova, ki je v Dijaškem domu Celje zaposlena že 33 let in dobro pozna razmere. Ob že tako oteženem poslovanju so morali lani nekdanji ravnateljici Nataši Karba Gorjup plačati še okoli 66.000 evrov, ker je Delovno sodišče v Celju razsodilo, da so jo leta 2010 nezakonito razrešili. Za obdobje od junija 2010 do februarja lani so ji morali nakazati vse plače z obrestmi vred in jo ponovno zaposliti.

Trenja med zaposlenimi

Težave imajo tudi zaradi vse manjšega števila dijakov in študentov. Dijak, ki biva v dvoposteljni sobi, mora na mesec za bivanje in prehrano odšteti 218 evrov. Zaradi gospodarske krize mnogi starši položnice za dijaški dom ne morejo več plačevati. Ko je država lani jeseni uvedla subvencijo na šolske prevoze, so hitro izračunali, da je za družinski proračun mnogo ceneje, če se otrok vsak dan vozi v šolo in nazaj domov. Zaradi slabše zasedenosti so dijake in študente združili v enem stolpiču, drugega pa so zaprli. Prejšnji teden sta iz osebnih razlogov odstopili predsednica sveta zavoda Amalija Stopinšek in podpredsednica Darija Kotnik, tako da je ravnateljica v petek sama sklicala sejo zavoda in vsem članom pojasnila, da je zavod resnično na robu preživetja. Istega dne je zaokrožila še anonimka, ki jo je zelo prizadela.

Neznani avtor pisma se je v uvodu razpisal, kakšna huda krivica se je zgodila nekdanji ravnateljici Nataši Karba Gorjup, nato pa je opozoril, da v dijaškem domu dijaki in študenti zmrzujejo, da so prostori zanemarjeni in umazani in da se ponoči po domu potikajo neznanci, ki kadijo, popivajo, uživajo mamila in za sabo puščajo svinjarijo. Mladi, ki živijo v domu, zagotavljajo, da to ni res. V dom se sploh ne da vstopiti brez dovoljenja varuha, ki dežura ob vhodnih vratih. Študenti se morajo držati enakega hišnega reda in so bili ravno zaradi tega pogosto nejevoljni.

Ob včerajšnjem obisku dijaškega doma smo se lahko tudi sami prepričali, da so očitki o zanemarjenih prostorih iz trte izviti. Sobe, skupni prostori, hodniki in kopalnice so bili čisti. Na umivalnikih ni bilo niti sledu umazanije, koši so bili prazni, knjige v knjižnici brezhibno zložene. Vsi prostori so bili tudi prijetno topli. »Čeprav varčujemo, so mladi na toplem in čistem. Nikoli ne bi dovolila, da bi varčevalne ukrepe občutili tudi mladi,« pravi zagrenjeno ravnateljica Milena Čanžek in s strahom napoveduje, da bodo morali letos še bolj stisniti pas. Država je namreč sprejela nov sistem financiranja dijaških domov, zaradi katerega naj bi dobili še manj denarja. gm