V Šmartnem pri Litiji bodo letos vendarle začeli graditi obvoznico, ki jo občani čakajo že okroglih 50 let. Direkcija RS za ceste (DRSC) je namreč objavila javno naročilo za gradnjo obvoznice, medtem ko so izvajalca inženirskih storitev pri gradnji že izbrali, in sicer podjetje Proctor iz Šmarja - Sapa. Rok za oddajo ponudb za gradbena dela je 12. marec.

Gradnja obvoznice, s katero bodo razbremenili promet skozi ozko središče mesta, se bo začela predvidoma še v prvi polovici leta in bo trajala 18 mesecev, so pojasnili na DRSC, kjer so največ težav imeli s pridobivanjem 35.832 kvadratnih metrov zemljišč. Zaradi nestrinjanja lastnikov s prodajo zemljišč po 7 evrov za kvadratni meter, na kolikor so jih konec leta 2009 ocenili sodni izvedenci, so namreč vložili zahtevek za razlastitev zoper 18 lastnikov zemljišč. Štirje so nato ponudbo DRSC sprejeli, v treh razlastitvenih postopkih so odločbe že pravnomočne, za preostale lastnike pa postopki še niso pravnomočno zaključeni, so pojasnili na direkciji, kjer so zato vlogo za gradbeno dovoljenje vložili za traso, kjer so zemljišča že njihova.

Celotna naložba je vredna 8 milijonov evrov, gradnja ceste pa bo zahtevala 4,4 milijona evrov, so pojasnili na DRSC, kjer računajo, da bodo 4,2 milijona evrov prejeli iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Delež občine k celotni naložbi bo znašal pol milijona evrov.

V Šmartnem so se sicer o gradnji glavne prometne ceste, ki bi vodila mimo ozkega središča naselja, začeli pogovarjati že leta 1963, vendar so se prvi koraki k uresničitvi projekta začeli odvijati šele leta 2003, ko je Šmartno postalo samostojna občina. Stanje ozke ceste pa se je medtem le še slabšalo, saj se je število vozil z leti povečevalo, promet so dodatno ovirali tudi tovornjaki, ki so vozili iz kamnoloma v Primskovem, ljudje pa so se veliko pritoževali tudi zaradi pomanjkanja pločnikov, za katere enostavno ni prostora. Nevzdržno stanje sicer vsaj malo lajša dejstvo, da vozniki zaradi težavne ceste ne morejo voziti hitro.

Šmarčani tako upajo, da bo tokratna napoved začetka gradnje obvoznice vendarle obrodila sadove. Nova cesta bo med drugim zajemala krožišče z avtobusnima postajališčema, enostranski hodnik za pešce in obojestranski kolesarski stezi. S tem se bo izboljšala prometna varnost vseh udeležencev v prometu, saj bo nanjo preusmerjen promet iz središča mesta, krožišče bo zagotavljalo bolj umirjeno in hkrati večjo pretočnost vozil, z gradnjo hodnika in kolesarske steze pa bodo urejene tudi površine za pešce in kolesarje, nove pridobitve utemeljujejo na direkciji za ceste. slo