New York Times je izbral Kabaja

Slovenska vina so v ZDA prisotna že nekaj časa. Posebno čislana so vina iz Brd, na prvem mestu med popularnimi slovenskimi vini pa je bil doslej vedno Kristančič s svojo znamko Movia. Pred dobrim tednom pa so v New York Timesu objavili obsežen članek o slovenskih vinih, za katere trdijo, da so najboljša med vsemi od nekdanjih dežel blizu železni zavesi. Še posebno hvalijo vina iz Brd, češ da so tako tesno povezana z italijanskim delom, da je težko zaznati razliko. Še posebno pri tako imenovanih oranžnih vinih, ki so trenutno globalna modna uspešnica. Zato ni čudno, da je tudi v ocenjevanju slovenskih vin na prvem mestu pristalo takšno vino – ocenjevalno omizje je najbolj navdušila Kabajeva amfora 2006 z »bogato teksturo«. V Ameriki se prodaja po 83 dolarjev za steklenico. Tudi za najboljše vino v razmerju s ceno so izbrali Kabaja, in sicer sivi 2009, ki za dvajset dolarjev ponuja vrhunski užitek. Poleg Kabaja so bila ocenjena tudi tri vina Movie, po dva Traviate iz Brd in Črnka iz Maribora ter eno Marofa iz Prekmurskih goric.

Slovenski kozarci v Jamiejevi kuhinji

Steklarna Hrastnik je izdelala nenavadni kozarec z okroglim dnom. Prav iz tega strežejo v londonski restavraciji Fifteen, ki je najbolj znana po svojem lastniku – Jamieju Oliverju. Toda Fifteen je pravzaprav projekt, ki omogoča zaposlitve socialno ogroženim mladim. Tudi kozarec je nastal v sodelovanju s slovenskim podjetjem S project, ki v Sloveniji organizira Jamiejevo akademijo za kuharje, namenjeno promoviranju socialnega podjetništva.

Ravno sedaj se bo začela izobraževati druga generacija slušateljev. Kozarec bo mogoče v Angliji tudi kupiti, predstavljen bo pod znamko Speak, del izkupička pa bo šel za nadaljnjo izobraževanje mladih brezposelnih.

Kitajska plačuje prehrambne ovaduhe

Vsako leto se zgodi kar nekaj škandalov, povezanih s kitajsko hrano. Od tega, da so odkrili olje, ki so ga reciklirali iz odpadnih olj, do rakotvornega mleka in ponarejenih jajc. Najhujši se je zgodil leta 2008, ko je zaradi melaminov v mleku umrlo šest otrok, tristo tisoč pa jih je zbolelo. Kitajska vlada se je zato odločila, da bo bolj skrbela za kakovost kitajske hrane. Ne le da bodo sprejeli strožje zakone za vse, ki bodo kršili zakone o varnosti hrane. Ponujajo tudi nagrado v višini skoraj 50.000 dolarjev za vse, ki bi inšpektorjem prijavili kršilce zakona o varni hrani. Skrb za varno hrano na Kitajskem je pomembna tudi za evropske potrošnike, saj je vse več hrane uvožene od tam. Denimo skoraj ves česen, ki ga kupimo v Evropi, je kitajski.