Tekmo je otvorila domačinka Nicole Schmidhofer, že kmalu pa ji je s startno številko 4 sledila Ilka Štuhec. Mlada Mariborčanka je svojo nalogo opravila z odliko in s časom 1:36,28 za 36 stotink prevzela vodstvo. Tekma je bila po številki 8 znova začasno prekinjena, saj se je na progi težje poškodoval eden izmed delavcev na progi. Nesrečnika so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

22-letno Slovenko je z vrha izrinila šele Švicarka Lara Gut, ki je bil boljša za 51 stotink, a njeno vodstvo je trajalo le do prihoda Tine Maze v ciljno ravnino. Prva favoritinja svetovnega prvenstva je bila od tekmice boljša za 38 stotink sekunde (1:35.39).

Dober nastop Črnjanke je bil hitro pozabljen, ko je takoj za njo startala njena velika tekmica Lindsey Vonn. Pri prvem merjenju časa je bila hitrejša od Mazejeve, pri drugem pa počasnejša za 12 stotink. Po skoku pred tretjim merjenjem pa je grdo padla in se držala za desno koleno, kar je Mazejeva pospremila z odprtimi usti in z grozo v očeh. Padec Američanke, ki je veliko tvegala, je bil resnično zelo hud. Tekma je bila znova prekinjena, branilka velikega kristalnega globusa pa je bila v hudih bolečinah s helikopterjem prepeljana v bolnišnico.

"Tudi sama sem bila šokirana, ko sem videla, kako visoko je skočila. Težko je priti na take skoke, ki so višji od smukaških, pa nimaš nobenega treninga prej. Zato je potrebno biti zelo sproščen in zbran. Škoda tako hudega padca, toda če greš na polno na start in nisi stoodstoten, hitro pride do napake. Smučanje je zelo nevaren šport," je padec Vonnove pospremila Mazejeva.

Tekma se je po novem dolgem premoru le nadaljevala, a 29-letni Mazejevi se ni uspela približati nobena izmed konkurentk. Nemka Maria Höfl-Riesch in Avstrijka Anna Fenninger sta odstopili, še najnevarnejša je tako bila Američanka Julia Mancuso, ki si je z zaostankom 52 stotink sekunde prismučala bronasto kolajno.

Jezna, ker ni mogla trenirati

"Dva dni odmora v Gradežu je bilo dovolj, da sem napolnila energijo. Sam program na SP sicer ni tako zahteven in ni niti približno tako težak, kot je denimo prehod iz St. Antona v Flachauu, ko imaš dva dni časa, pa še tega ne," je po tekmi dejala Mazejeva, pogovor s slovenskimi novinarji v ciljni areni pa je na vprašanje, ali jo lahko še kaj ustavi, sklenila z besedami: "Don't stop me now."

Korošica je zmagala brez pravega, kakovostnega treninga na snegu tik pred tekmo: "Bila sem malo jezna, ker nisem mogla trenirati, potem pa sem si rekla: 'Saj ne rabim toliko treninga, saj sem dobra'. Tisti dan, ko smo bili v Hausu, pa so nas spremljale podobne, težke razmere kot danes, ko je bila slaba vidljivost, ob spreminjanju trdnosti podlage. Danes sem verjela v to, kar počnem že celo sezono in naredila tisto, kar delam že ves čas," je recept odkrila Mazejeva. Vesela je, da je znova dokazala, da se zna dobro pripraviti na tekmo v zadnjih trenutkih, kljub temu, da se je začetek tekme znova in znova prestavljal.

Massi: Tina je smučala nenormalno inteligentno

Vodja ekipe Team to Amaze Andrea Massi tudi po velikem zmagoslavju ostaja realen in je z mislimi usmerjen že v pripravo na naslednjo preizkušnjo, petkovo superkombinacijo, na kateri Mazejeva prav tako sodi v ožji krog favoritinj za zmago.

"Prav to je najbrž naša največja napaka, da ob uspehih pozabiš na vse, kar je bilo prej težko. Trenutno pa nam, po težkem obdobju v minulih letih, končno gre tako, kot smo si zastavili. Ekipa je fenomenalna, vsi štirje člani so enakovredni vogali te hiše, ti dosežki pa so epski, enkratni. Danes je bila težka proga, uničena, malo sem kritičen do podlage. Zelo me žalosti, kar se je zgodilo z Lindsey (Vonn), ni šlo za napako tekmovalke, ampak za progo, ki se je dobesedno udirala pod nogo. To, kar je naredila Tina, na takšni tekmi in s takšno startno številko, je neverjetno. Tina je smučala nenormalno inteligentno, z nenormalnim občutkom, predvsem v spodnjem delu, kjer je bila proga najbolj načeta. Tina po Moskvi ni imela dneva dobrega treninga na snegu, delala je samo na kondiciji. Ob tem, kako je ona dobila občutke in zmagala, še jaz ostanem brez besed."

Massi po takšnem uspehu natanko ve, kaj je potrebno storiti: "Zdaj se je treba resetirati na novo, startati z ničle, skrivnost vseh poslov je ta, da ostaneš to, kar si in mi vsi ostanemo, kar smo. Bomo videli, kako se bo počutila, tudi adrenalin naredi svoje, pogoji so prav tako nemogoči, a že za jutri imamo pripravljen program za trening slaloma."

Tekma je prinesla četrto odličje Mazejevi na SP in ob dveh drugih mestih drugo zlato na prizorišču SP iz leta 1982, ko sta prvi slovenski medalji na teh tekmovanjih prispevala s srebrom Bojan Križaj (slalom) in bronom Boris Strel (veleslalom).

Megla prestavlila začetek za tri ure in pol

Vremenske razmere v Schladmingu danes niso bile najboljše, saj organizatorjem precej preglavic povzročala gosta megla, zaradi česar so start z 11. ure najprej prestavili na 11.30, nato pa so ga več kot desetkrat prestavili za 15 minut. Tekma se je po številnih premikih vendarle začela ob 14:30 uri.

Provokacija Avstrijcev?

Avstrijcem pa se je že na začetku prvenstva pripetila neljuba (ali namerna?) napaka, ko so na uradni strani tekmovanja v napovedi današnjega superveleslaloma ob imenih Slovenk namesto slovenske zastave postavili zastavo afriške države Sierre Leone. Težko je verjeti, da naši severni sosedi ne bi vedeli, kakšna je slovenska trobojnica ali kdo je Tina Maze ...

Po nekaj urah napačnega zapisa, so protesti iz Slovenije vendarle zalegli, organizatorji pa so napako popravili.


  1. Tina Maze (Slo) 1:35,39

  2. Lara Gut (Švi) +0,38

  3. Julia Mancuso (Zda) +0,52

  4. Sofia Goggia (Ita) +0,54

  5. Fabienne Suter (Švi) +0,86

  6. Ilka Štuhec (Slo) +0,89...

Odstopi: Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch, Tina Weirather, Anna Fenninger...