Poleg nagrad za avtorsko fotografijo so podelili tudi nagrado za reportažno fotografijo. Nagrado v vrednosti 1000 evrov je prejel Mitja Ličen za serijo "Passing Peru".

Kot je v obrazložitvi nagrade, vredne 1000 evrov, zapisal član žirije, kurator galerije ŠKUC Tevž Logar, serija osmih črno-belih portretnih fotografij Goljatove gledalca na izjemno presunljiv način popelje skozi različna občutja in čustvena stanja.

Sleherni portret deluje kot najbolj intimna izpoved pred fotografskim objektivom, ki pa nikakor ne razodeva izključno stanja portretiranca, ampak se zdi, da so le-ti tudi nekakšna refleksija fotografinje. Zdi se, da je avtorica uspela ujeti popolno ravnovesje elementov fotografskega medija in na zelo samosvoj način presegla klasično portretno fotografijo, je še zapisal Logar.

O seriji treh avtorjev, ki si bodo razdelili 700 evrov, žirija meni, da izstopa predvsem v izjemno precizni konceptualizaciji in strukturi. Sopostavljanje praznih interierjev s slikarskimi platni, ustvarjenimi v tradiciji analitičnega slikarstva 60. in 70. let 20. stoletja, nakazuje uravnotežen preplet fotografskega in slikarskega medija.

Hutinskijev cikel s šifro 20. stoletje, ki je avtorju prinesel 500 evrov, je po mnenju žirije nekakšen antipod ekstremni estetiziranosti in intenzivnosti podob današnjega časa. Podobe, ujete na fotografijah, sprva delujejo le kot reminiscenca žanrskih prizorov iz preteklosti, ki pa s pomočjo senzibilne manipulacije ustvarjajo povsem nov, izviren in sodoben likovni jezik, je v obrazložitvi zapisal Logar.

O seriji "Passing Peru" pa je zapisal, da se Ličnova serija sedmih črno-belih fotografij zavestno obrača stran od spektakularnosti in se osredotoča na intimne zgodbe vsakodnevnih družbenih situacij. Zelo izrazita in prepoznavna je avtorjeva osebna poetika, ki hkrati narekuje branje posamične fotografske podobe.

V letošnji ožji izbor se je med 441 prejetimi serijami uvrstilo 24 avtorjev z 28 cikli. Na razstavi, ki bo v prvem preddverju Cankarjevega doma na ogled do 5. marca, so predstavljene celotne serije nagrajencev. Ožji izbor pa vključuje bodisi izbor fotografij iz serij bodisi celotne serije.