Medtem ko je Kranjec kar na petih zaporednih tekmah svetovnega pokala stal na stopničkah, pa se mu je na zmagovalnem odru to sezono pridružil tudi Tepeš, ki je prvič v karieri na posamični tekmi vknjižil uvrstitev med najboljšo trojico, ko je na drugi tekmi v Harrachovu zasedel tretje mesto in na četrto potisnil reprezentančnega kolega Kranjca. Ta je na prvi tekmi zaostal le za avstrijskim rekorderjem Gregorjem Schlierenzauerjem, ki je zmagal tudi na drugi in tako v svetovnem pokalu nanizal že 48 zmag.

Češki prireditelji so imeli minuli konec tedna precej preglavic z vremenom, še najbolj jim je nagajal spremenljiv veter. Potem ko so morali v soboto tekmo v celoti odpovedati in jo prestaviti na nedeljo, pa jim je veter spet ponagajal tudi dan pozneje, ko so na drugi tekmi izvedli zgolj eno serijo. Tepeš je na prvi tekmi v prvi seriji pristal pri 220 metrih, kar bi bil nov rekord naprave, a je pri doskoku padel. K sreči ta ni pustil posledic.

Janus ponosen na fante

Poleg Kranjca in Tepeša Slovenijo v svetovnem pokalu uspešno zastopajo še Peter Prevc, Jaka Hvala in Matjaž Pungertar. Razumljivo se lahko Janusu po vseh teh uspehih le na široko smeje: "Za nami je pravi mali maraton. Pogoji na tekmah so bili zelo zahtevni. Nedelja je bila za nas tako psihično kot fizično zelo izčrpljujoča. Fantom bi čestital. Gre za odlično pripravljenost. Če ne bi tako kakovostno delali poleti, tudi Jurij ne bi zdržal pri padcu. V tistem trenutku je enostavno zmanjkalo konstrukcije. Težave je bila v tem, da so bile oznake le do 220 m, naprej pa niso merili. Čestitke Robertu, Juriju, Jaki, Petru, tudi Matjažu za eno tekmo. Miran še nabira izkušnje. Ponosen sem na fante."

Kljub napornemu ritmu odlični rezultati

"Vse je super, rezultati so dobri. Upam, da bom tako tudi nadaljeval. Vse, kar je med najboljšo deseterico, je odlično, saj so razlike med skakalci zelo majhne. V eni točki smo bili na tekmi v poletih tudi že po štirje. Na tekmah moram narediti čim manj napak. Če narediš majhno napako v enem skoku, že odpadeš. Zdaj grem lahko sproščeno naprej na nemško turnejo," je dejal najboljši slovenski skakalec Kranjec.

"Vse skupaj je rahlo naporno, saj takoj po tekmah pakiramo in se opravljamo na pot proti domovini. Včeraj sem se domov vozil osem ur z Goranom, tako da sem moral ves čas nekaj govoriti, da ni zaspal za volanom. V torek je v Kranju še državno prvenstvo. Morda bi bilo dobro, da ga ne bi bilo, saj bi tako imel en dan več časa za regeneracijo ali pa za čas za miren trening v Planici. A državnega prvenstva se bom udeležil. Smo v ritmu tekmovanj. Spočijemo se šele, ko pridemo na prizorišče tekme v četrtek, petek. Na tekmah pa potem damo vse od sebe," je dodal Kranjec.

Drug drugega spodbujajo

Tepeš je po uspehu kariere nekaj besed namenil tudi padcu: "Za zdaj nimam nobenih posledic padca. Prav dosti mi ni šlo po glavi, ko sem prvič stopil na zmagovalne stopničke. Vesel sem, da mi je končno uspelo. Dobil sem potrditev, da smo dobro delali, da se lahko po uspešnem poletju tudi pozimi uvrstim med najboljše tri. Dobil sem potrditev, da sedaj lahko še lažje delam naprej, čeprav so bili že prejšnji rezultati vrhunski. Del uspehov je vsekakor tudi sproščenost v ekipi. Fantje drug drugega spodbujamo. Veliko lažje je delati v taki ekipi, je zabavno in lažje treniraš. Ko ti ne gre, te ostali lažje dvignejo."

Hvala še spoznava letalnice

Junak prvega dela zime v slovenski ekipi Hvala, ki je vmes osvojil še dva naslova mladinskega svetovnega prvaka, se je po premoru v Harrachovu spet vrnil v ekipo za svetovni pokal. V kvalifikacijah je bil najboljši, na tekmah pa je vknjižil 6. in 11. mesto: "Komaj sem že čakal, da znova občutim vzdušje svetovnega pokala. Nekoliko moram še dobiti občutke za letalnice. Sedaj sem se bolj kot ne le spoznaval z njimi. V skokih imam še rezerve, kar me še loči od res vrhunskega rezultata."

Na nemški turneji po skupno zmago

Svetovni pokal se bo nadaljeval v Nemčiji, kjer bo slovenska ekipa nastopila z isto šesterico kot v Harrachovu. Nemška turneja se bo začela 9. februarja z ekipno tekmo v Willingenu. Tej na istem prizorišču sledi še posamična, v točkovanje ekipne turneje pa nato štejeta še preizkušnja v Klingenthalu 13. februarja in dve tekmi v poletih v Oberstdorfu (16. in 17. februarja). Slovenska ekipa ima po besedah Janusa visoke cilje vezane tudi na ekipno turnejo: "Lani smo nemško ekipno turnejo končali na tretjem mestu in glede na to, kako fantje skačejo in v kakšni formi so ta čas, bomo šli letos na zmago," je dejal glavni trener slovenske vrste.

V torek bo v Kranju na sporedu še državno prvenstvo; prva serija se bo začela ob 11. uri.