Po videnem v petek je bilo jasno, da bo Slovenija proti Poljski težko imela dovolj moči za preobrat. Resda sta Grega Žemlja in Blaž Kavčič presenetila v dvojicah, toda odločilno tretjo zmago je poljski reprezentanci v prvem nedeljskem dvoboju prinesel Jerzy Janowicz. Na zadnji partiji, ki ni imela več rezultatskega pomena, je v slovenski reprezentanci priložnost dobil 22-letni Tomislav Ternar in s prvo zmago v izbrani vrsti ublažil skupni slovenski poraz.

»Čeprav pred samim začetkom o tem nismo hoteli govoriti, so bili v danih pogojih Poljaki z Janowiczem in Kubotom absolutni favoriti. Tako kaže že stanje na lestvici ATP, oba pa tudi rada igrata na hitri podlagi v dvorani. Zraven moramo vzeti v zakup še zdravstvene težave Žemlje, ki je bil na svojih polovičnih zmožnostih,« je potegnil črto pod dogajanjem na Poljskem slovenski selektor Blaž Trupej. »Žreb nam je v prvem krogu namenil enega najtežjih nasprotnikov in za povrh še gostovanje. Janowicz spada med najboljših pet igralcev na svetu, če se igra na hitri trdi podlagi v dvorani. Realnih možnosti proti njemu nismo imeli, z zdravim Žemljo pa bi lahko bilo drugače. Kljub temu pa je treba priznati, da ob takšni igri Kubota, kot jo je uprizoril v petek, tudi zdrav Grega ne bi imel možnosti.«

Najboljša slovenska predstava je bila igra dvojic v soboto. Žemlja in Kavčič sta dobila maratonski dvoboj proti favorizirani poljski navezi Matkowski-Fyrstenberg, potem ko je samo zadnji niz trajal 100 minut. »Maksimalno sem zadovoljen z igro dvojic, kjer smo dosegli zmago, čeprav smo mislili, da imamo najmanj možnosti. Grega in Blaž sta dobila dokaz, da lahko tudi v dvojicah enakovredno igrata proti najboljšim na svetu,« je rekel Trupej, ki je prav v soboto praznoval 41. rojstni dan. »Dobro sva igrala, čeprav je bilo težko, potem ko ni nihče pričakoval, da bova v petek tako gladko izgubila,« je o igri parov dejal Blaž Kavčič in dodal: »Zadnji dve leti sva malo igrala skupaj, toda zabeležila sva dve zmagi proti Danski in proti Poljski. Napredujeva v igri posameznikov in to se pozna tudi v dvojicah. Skupni treningi nama omogočajo, da poznava dobre in slabe strani drug drugega, tako da lažje ugotoviva, katere udarce je treba prepustiti soigralcu.«

Grega Žemlja je ponovno igral vse tri dni, čeprav ni povsem zdrav, saj še vedno čuti posledice viroze, ki jo je dobil na začetku leta na Novi Zelandiji. »Največji problem so zdaj noge, saj imam veliko vozlov. Noge so zelo utrujene, zato sem tako v soboto kot v nedeljo med dvoboji zahteval medicinsko pomoč. Zagotovo nisem optimalen, a upam, da bom čim prej,« je sporočil iz Poljske.

Slovenija zdaj čaka na nasprotnika, s katerim se bo pomerila za obstanek v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala. Možni tekmeci so trije – Južnoafriška republika, Rusija ali Velika Britanija. Vse bo znano po drugem krogu v aprilskem terminu. Če bo takrat Poljska premagala Južnoafriško republiko, potem bo Slovenija za obstanek igrala z Južnoafriško republiko. Če bo Južnoafriška republika premagala Poljsko, pa bo Slovenija igrala s poražencem dvoboja Velika Britanija – Rusija. Slovenija bo za obstanek igrala med 13. in 15 septembrom. Proti Južnoafriški republiki ali Veliki Britaniji bo slovenska reprezentanca igrala doma, morebitni dvoboj z Rusijo pa v gosteh.