Vrnili ste se iz Združenih držav Amerike, kjer ste obiskali Bena Udriha in Gorana Dragića. Kakšni so občutki po vrnitvi?

Že lansko leto smo želeli oditi čez lužo in obiskati Udriha in Dragića, a nismo želeli po nepotrebnem porabljati denarja, saj nas poleti ni čakala pomembna reprezentančna akcija. Letos je seveda drugače, v načrtu pa imamo, da obiščemo tudi druge reprezentančne kandidate, ki igrajo v tujini, in se z njimi v živo pogovorimo. Obisk v ZDA je bil uspešen. Z Matejem Avanzom sva bila v Milwaukeeju pri Udrihu ter si ogledala eno od tekem. Temeljito smo se pogovorili o vseh stvareh. Nato sva odpotovala v Phoenix k Dragiću, kjer sva si ogledala dva obračuna. Tako Beno kot Goran sta dejala, da bosta z največjim veseljem igrala za Slovenijo in da želita na pripravah sodelovati od prvega dne, torej od 19. julija. Seveda bosta na začetku delala po nekoliko prilagojenem programu, saj je sezona v ligi NBA izredno dolga in naporna.

Ste imeli v ZDA stik tudi s strokovnim štabom Milwaukeeja ali Phoenixa?

Z Avanzom sva govorila z direktorjem Phoenixa, ki je bil navdušen nad najinim obiskom. Dejal je, da ima rad tak način sodelovanja. Jasno je, da jim je všeč, da se o stvareh najprej pogovorimo z njimi in da ne storimo le tega, da vzamemo igralca v reprezentanco brez besed. Mislim, da sva pustila dober vtis. Pomembno je, da tako Udrih kot Dragić v letošnji sezoni igrata dobro. Slednji dobiva nekoliko več minutaže, a tudi Beno ima svoje mesto v ekipi Milwaukeeja. Prepričan sem, da bo imel dober drugi del sezone, in res si želim, da ne bi imel kakšnih težav s poškodbami. Goran pa počasi postaja prvo ime Phoenixa ter je ljubitelj navijačev, kar je izredno pomembno.

Sta bila obiska vesela tudi Udrih in Dragić?

Zelo. S komunikacijo z igralci v svoji karieri nikoli nisem imel težav. Gorana poznam že dobro, saj sva sodelovala lani v reprezentanci, Bena pa sem tokrat malo bolje spoznal. Sicer sem z njim veliko govoril po telefonu in vesel sem, da je držal obljubo, ki mi jo je dal pred evropskim prvenstvom v Litvi leta 2011, da bo na domačem prvenstvu zagotovo zraven. Na splošno je bil obisk v ZDA prijeten, a izredno naporen.

Ste morali Udrihu kaj posebnega obljubiti, da ste ga prepričali v igranje za reprezentanco?

Ne. Nikakršnih obljub mu nisem dal. Iskreno smo se pogovorili, starih tem pa nismo odpirali, ker to nima smisla.

Tako Udrih kot Dragić sta levičarja, v reprezentanci pa bo poleg njiju na mestu organizatorja igre verjetno še Jaka Laković, prav tako levičar. Bi to znalo predstavljati kakšne problem?

Kot trener sem se v Sloveniji po prihodu na selektorsko mesto srečal z dvema zanimivima stvarema. Prva je ta, da je izredno veliko košarkarjev, ki so levičarji, druga pa, da veliko igralcev utrpi strgane kolenske vezi. V prvem primeru govorimo o genetiki in tu nimamo nikakršnega vpliva. V drugem pa se je treba resno zamisliti, narediti kakšne analize in ugotoviti, zakaj do tega prihaja. Da številni mladi igralci v kadetskih in mladinskih vrstah utrpijo tako težko poškodbo, ni normalno.

Udrih se v medijih ne pojavlja veliko, še manj govori o slovenski reprezentanci.

Vsak ima svojo pravico, da se do medijev obnaša tako, kot misli, da je prav. Beno je bil do nas izredno korekten, peljal nas je na kosilo, kjer smo se dolgo časa pogovarjali in se dogovorili o vsem.