Na Trgu Evrope v Novi Gorici so v soboto opoldne odprli Topografije spominov – odprti muzej na obmejnem prostoru, ki predstavlja vrhunec projekta »Poti spominov« in je obenem prvi čezmejni muzej na prostem. Na podlagi skupnih raziskav so ga zasnovali in uresničili italijanski in slovenski strokovnjaki.

Muzej upošteva vsa merila, ki jih določajo statuti odprtih muzejev: na več krajih ponuja interakcijo med vsebino in prebivalci. Njegov cilj je spodbuditi razmišljanje o zgodovini goriškega prostora od fašizma do rojstva meje, torej o obdobju, ki je oblikovalo oziroma ponovno določilo ne le geografske meje, ampak tudi meje identitet lokalnega prebivalstva.

Po dolgotrajnem zbiranju življenjskih zgodb, ki so jih zbrali univerzitetni raziskovalci, in njihovem prevodu v italijanski in slovenski jezik, so tako z vidika javnega kot zasebnega spomina izbrali najpomenljivejše kraje in z njimi ustvarili nov zgodovinski in čustveni »zemljevid« Gorice in Nove Gorice. Z instalacijami vzdolž začrtanih poti je nastala interaktivna in multimedijska pot, ki pomembnih izbranih krajev ne obravnava samo z vidika uradne zgodovine, ampak tudi zasebnega življenja prebivalcev.

Obiskovalci lahko prehodijo deset postaj, na katerih jih instalacije vabijo k postanku in ​​opazovanju okolice. Ob tem lahko s katerokoli mobilno napravo posnamejo QR-kodo in si ogledajo poglobljeno vsebino spletne strani, posnetke življenjskih zgodb in fotografije, kratke opise s tem krajem povezanih zgodovinskih dogodkov ter časovni niz manjših in večjih dogodkov. Obiskovalci lahko v ustrezno polje vnesejo tudi svoje komentarje ali osebne spomine.

Zgodovinski in hkrati multimedijski projekt Topografije spominov se z zgodovino, s spomini in z urbanističnim kontekstom sooča na pešpoti, ki poteka na obeh straneh meje, in je razčlenjen na dve medsebojno povezani ravni. »Oprijemljivo raven«, pojasnjuje koordinatorka projekta Kaja Širok, »predstavljata mesto in prostor, virtualno pa splet, ki obiskovalcem omogoča virtualno potovanje v kraje spomina in spomine na kraje. Prav te posebnosti so projekt uvrstile na prvo mesto med italijanskimi projekti v okviru razpisa EACEA Europe for Citizens, njegovi pobudniki pa so ga predstavili na sedežih različnih institucij po vsej Italiji«. nr