Novo mesto.Simi sovraži šolo, hrepeni po Lejli, najlepši punci na svetu, ki ji posveča večino svojih rap komadov. Krega se z mamo, ki ima novega tipa, obiskuje očeta v zaporu, kadi travo in se peča z manjšimi tatvinami ter preprodajo tehničnih igračk. To kmalu preraste okvir navidezne nedolžnosti in postane več, kot lahko obvlada... Bo končal v popravnem domu? Simi skozi vijuganje med pravo in napačno stranjo zakona na novo opredeljuje svoj odnos do očeta, mame, očima, sveta.

Tako so v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine povabili občinstvo na predstavo avtorice Janje Vidmar z naslovom Brez, prvo od štirih predstav tako imenovanega družinskega gledališča, ki ga letos v svoj program uvajajo prvič. Po besedah koordinatorke in organizatorke programa v kulturnem centru Saše Šepec želijo, da bi si »predstave skupaj ogledale različne generacije, da bi se tudi po ogledu prepletala mladostniška neobremenjenost in življenjske izkušnje odraslih«. Predstave so tako dopoldne zaključene za osnovne in srednje šole, popoldanske ponovitve pa naj bi k skupnemu ogledu privabile zlasti starše in njihove mladostnike.

»Včasih se je laže pogovarjati o odrskih vsebinah, kakor pa o vsebinah, s katerimi se pravzaprav srečujemo zunaj odra, v realnem življenju,« pravi pedagoginja Mateja Petric, direktorica novomeške Posvetovalnice za učence in starše. »Vsaka predstava navadno pusti tudi sledi in vtise. Sporočilne vrednosti in vzgojni vidiki gledaliških predstav so lahko pomoč pri prepoznavanju, obvladovanju in premagovanju vsakodnevnih življenjskih situacij. Prepoznane stiske in dialog z otrokom, ki temelji na doživetem in videnem, so lahko v pomoč in oporo vsem družinskim članom,« dodaja.

Z januarsko predstavo Brez, ki govori o iskanju prave poti v kaotični sedanjosti, ponaša pa se tudi z nagrado zlata paličica 2010 za najboljše dramsko besedilo za otroke in mlade, so v kulturnem centru prebili led, čeprav obisk po pričakovanjih še ni bil ravno množičen. Starše in otroke so na skupno druženje vabili tudi z znamenitim Kekcem, prav posebni vrhunec pa se je na novomeškem odru odvil 1. februarja z gostovanjem Slovenskega mladinskega gledališča s predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine. Izzivalna zgodba o razpadu Jugoslavije, posledicah vojne, odnosu posameznikov iz nekdanjih jugoslovanskih republik ima za sabo uspešna gostovanja v ZDA, po Evropi in državah nekdanje Jugoslavije. Zadnja bo v aprilu na vrsti predstava Odspejsani v izvedbi SiTi Teatra BTC o zakulisju nastajanja trendovske televizijske oddaje, slavi in pasteh kaotičnega šovbiznisa.

V Kulturnem centru Janeza Trdine, ki se sicer ponaša z 20.000 mladimi obiskovalci gledaliških predstav na leto, kar kaže na dobro sodelovanje z osnovnimi in srednjimi šolami, upajo na dober obisk predstav družinskega gledališča, s čimer bi si ta novost utrla pot na oder tudi v prihodnjih letih in morda še kje po Sloveniji.