Stale bodo več kot 1,5 bilijona rubljev (36,5 milijarde evrov). Približno dve tretjini stroškov bodo sicer krili zasebni vlagatelji, preostanek pa država. Tri četrtine te vsote je Soči že pogoltnil, kažejo včeraj objavljene številke vladne komisije, ki nadzoruje priprave na ZOI.

Od začetka priprav so organizatorji porabili že 1,14 bilijona rubljev za športno in cestno infrastrukturo ter druge projekte v povezavi z igrami.

Gre sicer za več kot 25-krat večji znesek od tistega izpred treh let, saj so ZOI v kanadskem Vancouvru stale zgolj 1,3 milijarde evrov.

Soči bo prehitel tudi pekinške poletne olimpijske igre iz leta 2008, ki so stale slabih 30 milijard evrov in veljajo za najdražje olimpijske igre doslej. Očitno pa jim ta naziv ne bo več dolgo pripadal.

Organizatorji pojasnjujejo, da so vrtoglave številke posledica dejstva, da je bilo treba za ZOI v Sočiju zgraditi kar 85 odstotkov celotne infrastrukture.

Leta 2007 je Vladimir Putin sicer Sočiju obljubil 9 milijard evrov za razvoj v vrhunski zimski športni kompleks. Od takrat se je številka torej več kot početverila, na oblasti pa zaradi tega letijo številne obtožbe in kritike.