Zadnji dvoboj posameznikov obeh držav tako ne bo več odločal o končnem razpletu. Zmagovalka Poljska se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomeril z Južnoafriško republiko, Slovenija pa bo septembra igrala za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

Žemlja: Napravil sem vse, kar je bilo možno

Grega Žemlja je v Vroclavu, kjer je Poljska v dvoboju Davisovega pokala s Slovenijo povedla s 3:1, izgubil z Jerzyjem Janowiczem, nastopil pa je prehlajen, bolezni pa so se priključili še vozli in bolečine v mišicah.

Žemlja je dvoboj z najboljšim poljskim tenisačem začel s serijo sedmih točk takoj na začetku dvoboja, žal pa je na koncu uvodni niz izgubil v podaljšani igri. "Mislim, da sem dobro odigral uvodni niz. Dobro sem začel in tudi nadaljeval. Škoda pa zaradi dvojne napake v podaljšani igri, ki me je stala uvodnega niza. Če bi prvi niz osvojil, bi bilo vse bolj odprto in bi imel veliko več možnosti za končni uspeh. Žal pa se ni izteklo tako," je dejal vidno utrujeni Žemlja, ki je dan pred tem z Blažem Kavčičem po maratonskih igrah dvojic znižal zaostanek na 1:2.

Janowicz, ki je imel v začetku dvoboja z Žemljo težave po svojih prvih servisih, je v drugem in tretjem nizu začel izvrstno izvajati začetne udarce. "V drugem nizu je Janowicz zelo izboljšal svoj servis, bil zelo agresiven ter nepredvidljiv z osnovne črte. Napravil sem vse, kar sem lahko. Žal pa imam težave z mišicami in zato sem že v soboto med dvojicami vzel zdravniški premor, danes ponovno. Naredili so se vozli v mišicah in sem pri vsakem servisu čutil bolečine, pa tudi močne servise tekmeca sem težko vračal," je srednji del nastopa opisal Žemlja.

Predal se ni do konca, vendar vodstvo s 40:0 v deveti igri drugega niza ni bilo dovolj in je Janowicz po seriji točk na koncu svojo drugo prednost pretvoril v končno zmago. "Vedno je možno preobrniti izid v Davisovem pokalu. Tudi sem se, kljub zaostanku, do zadnje točke boril ter opravil stoodstotno, kar sem v tem trenutku sposoben," je končal Žemlja.

Ternar omilil poraz Slovencev

Za razliko od Žemlje pa je bil uspešen Tomislav Ternar iz Beltincev, ki je premagal Mariusza Fyrstenberga s 4:6, 7:5 in 7:5 ter s tem omilil poraz Slovencev, gostitelji so tako zmagali s 3:2.

Ternar je prvič nastopil za člansko reprezentanco, v svojem debiju v Davisovem pokalu pa je prvič zaigral pred številčnejšo publiko. Po izgubljenem prvem nizu je najprej dobil dve zaporedni igri v zaključku drugega niza in izenačil. V tretjem nizu pa je Poljak že vodil s 5:4, nato pa je 22-letni Beltinčan nanizal tri igre zapored in zmagal.

"Imel sem kar nekaj težav in ves čas dvoboja nisem našel pravega ritma. Večino turnirjev namreč igram na peščenih igriščih, le nekajkrat sem nastopil tudi na trdi podlagi. Imel sem kar nekaj težav, da sem se privadil nanjo. Še posebej zato, ker je tekmec zelo dobro serviral in ves čas prihajal na mrežo, kar pomeni, da je bilo zelo malo izmenjav udarcev. Poskusil sem, na koncu mi je uspelo zmagati. Še posebej sem bil uspešen v zaključku tretjega niza, ko je Poljak vodil s 5:4 in serviral, a slabše odigral v nadaljevanju. Sam sem manj brezglavo napadal in bolj natančno odigral ta del dvoboja," je dejal Ternar.

Ternar, 730. na lestvici ATP, je prejšnji teden v reprezentanci nadomestil Aljaža Bedeneta, ker je drugi slovenski igralec z lestvice ATP obnovil poškodbo zapestja. "Malo sem bil šokiran, ker je vse skupaj potekalo nenadoma in na hitro. Prejšnjo nedeljo zjutraj smo odpotovali na Poljsko, za vpoklic pa sem zvedel dva dneva prej, v petek. Jasno, bil sem zelo vesel, da sem dobil priložnost," je povedal Ternar.

"Več bom moral vaditi tudi na trdih podlagah, toda nastop na Poljskem mi je prinesel več samozavesti, kot sem jo imel doslej. To je bil tudi moj nastop prvi nastop pred številnejšo publiko in res sem veliko dobil od tega dvoboja. Želim si, da bi še letos prišel med prvih 500 igralcev sveta. Upam, da ne bom imel poškodb, saj sem to zimo zelo dobro treniral in mislim, da sem sposoben priti še višje," je končal Ternar. Njegova starejša sestra Tadeja je nekdanja miss Slovenije.

* Izidi, tretji dan:

Poljska - Slovenija 3:2

- danes:

Jerzy Janowicz (Pol) - Grega Žemlja (Slo) 7:6 (4), 6:3, 6:3;

Mariusz Fyrstenberg (Pol) - Tomislav Ternar (Slo) 6:4, 5:7, 5:7;

- sobota, 2. februarja:

Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg (Pol) - Blaž Kavčič/Grega Žemlja (Slo) 3,6, 6:2, 2:6, 6:4, 11:13;

- petek, 1. februarja:

Jerzy Janowicz (Pol) - Blaž Kavčič (Slo) 6:3, 6:3, 7:5;

Lukasz Kubot (Pol) - Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 6:0.

Branilci naslova Čehi v četrtfinalu

Branilci naslova prvakov v teniškem Davisovem pokalu Čehi so si že zagotovili napredovanje v četrtfinale. V dvoboju s Švicarji v Ženevi je danes Čehom odločilno točko za vodstvo s 3:1 priigral Tomaš Berdych, ki je bil po maratonski igri s 6:3, 6:4, 3:6 in 7:6 (5) boljši od Stanislasa Wawrinke.

Še daljši dvoboj so gledalci videli na sobotnih dvojicah, ko sta Berdych in Lukaš Rosol šele po sedmih urah premagala Wawrinko in Marca Chiudinellija s 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 (3:7) in 24:22. Čehi se bodo zdaj za polfinale med 5. in 7. aprilom merili s Kazahstanom. Slednji so bili boljši od Avstrijcev, potem ko je Andrej Golubjev s 4:6, 6:3, 6:4 in 6:2 za odločilnih 3:1 premagal Jürgna Melzerja.

Že v soboto so si poleg Argentine, ki je bila boljša od Nemčije, napredovanje zagotovili reprezentanci Francije in Srbije. Francozi Izraelu niso dovolili dihati, zmagali so s kar 5:0, Srbi pa so proti Belgiji v Charleroiju dvoboj odločili s tekmo dvojic. Španci se še niso predali, izid s Kanadčani je zdaj sicer še vedno v korist slednjih z 2:1, prav tako napredovanje proti Braziliji še čakajo Američani, ki vodijo z 2:1.