Po prvem delu lige prvakinj ste dejali, da je bila vaša ekipa takrat le na 50 odstotkih svojih sposobnosti. Kakšen je odstotek pred začetkom drugega dela?

Smo v precej boljšem položaju, kot smo bili oktobra lani pred prvo tekmo z romunsko ekipo Jolidon Cluj. Nemka Susann Müller se po artroskopiji kolena počasi vrača v trenažni proces, Hrvatica Jelena Grubišić, ki je bila zaradi poškodbe mesec dni zunaj pogona, je že povsem nared, artroskopijo kolena pa je imela tudi Maja Zrnec. Zdaj imamo na voljo več igralk kot v prvem delu sezone, boljši pa sta tudi telesna in taktična pripravljenost. A ker pravih evropskih tekem od takrat še nismo igrali in ker doslej nismo opravili še nobenega treninga s celotnim igralskim kadrom, je težko reči, za koliko odstotkov smo dvignili raven igre. A vseeno mislim, da smo od takrat boljši za 20, 25 odstotkov. V Rusiji bomo prvič v sezoni igrali s pravo levo zunanjo igralko in večina bo igrala na svojih standardnih položajih, kar v prvem delu zaradi poškodb in zdravstvenih težav skoraj ni bilo mogoče. Za letošnjo sezono smo sestavili ekipo, ki je lahko konkurenčna vsakemu v Evropi in na svetu.

Po samo štirih mesecih od možganske kapi se je na igrišča uspešno vrnila brazilska krožna napadalka Daniela Piedade.

Potem ko je bila štiri mesece odsotna iz rokometa, je seveda težko pričakovati, da bi v tem trenutku odigrala celotno tekmo in da bi bila glavna krožna napadalka v ekipi. Kljub dolgi odsotnosti je njena telesna pripravljenost na izredno visoki ravni, kar je prav neverjetno. Ko smo opravljali testiranja, ni v primerjavi z začetkom sezone nobene razlike. Potem ko je dobila zeleno luč tako od brazilskih kot slovenskih zdravnikov, je normalno opravila trenažni proces, na prijateljskih tekmah pa je tudi že dobila prve minute na igrišču po hudi nesreči. Daniela bo tudi proti Zvezdi dobila določeno minutažo v igri.

Kakšno je zdravstveno stanje kapetanke Ljudmile Bodnjeve, ki je vsaj na papirju krožna napadalka številka ena v klubu?

Bodnjeva ima že dolgo velike težave s kolenom, zato je v zadnjem času opravila največ tri kakovostne treninge. Imela je samo en test pripravljenosti – tekmo v slovenski ligi proti mladinski reprezentanci Italije. Poleg tega je zdaj dobila tudi injekcijo v koleno, ki jo je znova vsaj za tri, štiri dni oddaljila od trenažnega procesa. Seveda bo potovala z nami v Rusijo, a glede na trenutno pripravljenost je Piedadejeva zagotovo v prednosti pred njo.

Zvezda, ki se je v ligo prvakov prebila z zmago na turnirju povabljencev (»wild card«), je osvojila prvo mesto v skupini D, v kateri so bili še Budućnost, Thüringer in Viborg.

Rusinje po začetnem porazu proti Budućnosti ne poznajo več neuspeha. Poleg vratarke Marije Sidorove je najkakovostnejši del ekipe zunanja linija, v kateri igrajo leva zunanja in ruska reprezentantka Ljudmila Postnova, organizatorica igre Julija Nikolič, Ukrajinka z makedonskim potnim listom, in desna zunanja, Francozinja Alexandra Lacrabere. Na krilnih položajih sta izkušeni Ekaterina Marenikova in Jana Uskova, kakovostni krožni napadalki pa sta Belorusinja Anastazija Lobach Madžarka Valeria Szabo. V njihovih vrstah je, vsaj tako pravijo, tudi biser ruskega rokometa, komaj 17-letna Ana Vjahireva, ki lahko igra skoraj na vseh položajih. Gre za zelo raznovrstno in dobro ekipo, a verjamem, da imamo dovolj kakovosti, da se lahko najmanj enakovredno kosamo z njo.

Trener Zvezde iz Zvenigoroda je Hrvat Zdravko Zovko, v strokovnem štabu pa sta tudi njegova rojaka Mato Matijević (za telesno pripravo) in Vlado Šola (za vratarke).

Zvezda je začela zelo uspešno razbijati nekatere tabuje v ruskem rokometu. Ta je edina kolektivna športna panoga v državi, ki je bila dolgo zaprta in se ni odprla svetu tako kot druge, na primer nogomet, košarka, hokej na ledu..., v katere so prišli tuji igralci in trenerji. Rokomet v Rusiji je dolgo deloval po starih načelih, Zvezda pa je bila prva, ki se je odprla tujini. Prav tako je bila prva, ki je v svoje vrste pripeljala igralko z zahoda, Francozinjo Alexandro Lacrabere. Klub je odlično organiziran, ima visok proračun ter jasno postavljene cilje in vizijo.

Poleg Krima in Zvezde nastopata v skupini 2 še romunski Oltchim in madžarski Ferencvaroš, za vašo ekipo pa naj bi bilo gostovanje v Rusiji najlažje med vsemi tremi.

Tako naj bi bilo na papirju, ampak papir prenese vse. Najtežja je vsaka naslednja tekma. V naši skupini je v tem trenutku Oltchim v prednosti pred ostalimi tremi ekipami, Romunke pa so – kar sem napovedal že na začetku sezone – tudi najresnejše kandidatke za osvojitev naslova prvaka Evrope. Poleg Oltchima sta v krogu favoritov še madžarski Györ in norveški Larvik, za še eno in hkrati zadnje mesto v polfinalu pa naj bi se – če slučajno ne bo presenetila Budućnost – potegovali Krim, Zvezda in Ferencvaroš, torej vsi trije klubi iz naše skupine.