Zimo so kot reprezentanca najbolje začeli Nemci. Novoletna turneja je bila v znamenju Norvežanov. Po prvem vrhuncu sezone so glede na 1090 osvojenih točk na zadnjih sedmih tekmah najboljši Slovenci. Izkupiček jih ob Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju, najboljšem posamezniku skozi vso sezono, postavlja v vlogo favorita danes (ob 16. uri) in jutri (ob 14. uri) na poletih za svetovni pokal v Harrachovu na Češkem, kjer bo tekmovanje tudi generalka za svetovno prvenstvo v zimski formuli ena marca prihodnje leto.

Slovenci so svojo moč potrdili tudi v včerajšnjih kvalifikacijah, ko je 19-letni Jaka Hvala zmagal. Na današnji tekmi jih bo nastopilo pet, izpadel je le debitant v svetovnem pokalu Miran Zupančič iz Kisovca pri Zagorju, ki pred sezono ni bil v nobeni reprezentančni selekciji in se je denar služil tudi tako, da je bil po vsem svetu na tekmah predskakalec. Potem ko je Hvala v bližnjem Libercu postal dvakratni svetovni mladinski prvak, je sinoči konkurenci nagnal strah v kosti še na letalnici, kjer je bil polet 203 metre celo njegov najboljši na letalnicah v dosedanji karieri. »Idealen scenarij. Že prvi dan letošnjih poletov sem ob povečanem adrenalinu preletel 200 metrov, kar mi daje mirnost in dviguje samozavest za tekmo. Če bi na tekmi ponovil dva takšna skoka, bo tudi rezultat super,« je povedal Jaka Hvala, potem ko je debele pol ure v mešanici snega in dežja zmrzoval na mestu, na katerem stoji vodilni tekmovalec na tekmi. S kvalifikacijami je brez težav opravil še Matjaž Pungertar (21. mesto), kateremu se forma očitno dviguje po 25 skokih za trening v Planici, kjer ga je kljub težki poškodbi vodil klubski trener iz Mengša Aleš Selak, ki si je ob zdrsu in padcu zlomil dve rebri in izpahnil ramo.

Jurij Tepeš, Peter Prevc in Robert Kranjec so imeli kot člani elitne deseterice v posebnem točkovanju poletov nastop zagotovljen vnaprej. Najboljša letalca sveta Kranjec (188, 202,5, 173,5 m) in Avstrijec Gregor Schlierenzauer (191, 195,5, 204 m) sta izzivala drug drugega. »Pričakujem rekordno 47. zmago v karieri,« je odločen Gregor Schlierenzauer, Robert Kranjec pa mu je vrnil žogico: »Naj vedno pogleda nazaj čez ramo, saj skačem za njim.« Leteči Kranjčan je bil zadovoljen po ogrevalnem dnevu. Potem ko je imel v obeh serijah za trening z 202,5 metra najdaljši polet, se ni pretirano sekiral ob 173,5 metra v kvalifikacijski seriji. »To je posledica padca hitrosti pod 100 km/h, ker so nižali zaletišče, smučino je zametaval sneg, ki ga niso izpihali, zato sem se komaj pripeljal do odskočne mize. Če se to ponovi na tekmi, je nemogoče priti na stopničke. Po seriji uspehov ni več pritiska, sem sproščen, uživam in vse poteka tako kot mora biti,« je povedal Kranjec. Kranjčan ima glasno podporo navijačev z izjemno veliko zastavo iz Ivančne Gorice, ki jih je po službeni dolžnosti spoznal na policijskih igrah.

»Kriza. Hranil sem strelivo za tekmo,« je med smehom izstrelil Peter Prevc, ki ni ni zmogel poleta čez 200 metrov, nakar je dodal: »V Harachovu, kjer je letalnica bolj šokantna, je bilo na višji ravni kot prvi dan v Vikersundu, a rezerve so v detajlih, ki mene ločijo od najboljših. Le potrpežljiv moram biti na mizi. Učil sem bom na poletu najdaljšega Slovenca, ki je bil tokrat Hvala.«

»Skrivnost našega napredka je v motorični pripravi, ki je boljša kot lani. Zmaga na moštveni preizkušnji v Zakopanah je ekipo dokončno sprostila. Vsak skok je sestavljen iz sposobnosti posameznika, trenutne forme in opreme,« pojasnjuje zmagovito formulo uspešni selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Na poletih se je še povečala pomembnost opreme. Kranjcu so izdelali posebne smuči za polete, preizkusil jih je kar pet parov, da je našel pravo težišče in ravnotežje. Prevc je zamenjal čevlje, da sta smučki v zraku bolj stabilni. Tepeš in ostali ju skušajo posnemati zaradi nizke krivulje leta. Ker se kombinezoni hitro raztegnejo, jih tekmovalci slečejo takoj, kot je možno. Za nameček jih pred vsako tekmo zožijo za dva centimetra, da so v skladi s pravili, zato ima pomočnik trenerja v slovenski vrsti Nejc Frank s seboj kar dva šivalna stroja.